Амбасада Русије демантовала Шормазове тврдње о „учешћу руских дипломата и припадника групе Вагнер у организацији јулских демонстрација 2020. у Београду“

1

Драган Шормаз

Амбасада Русије у Србији није добијала од надлежних ресора Републике Србије икакве информације о задржавању држављана Руске Федерације у вези са демонстрацијама из јула 2020. године, речено је Данасу у Амбасади Русије.

Прочитајте још:  Папина посета
Оптужбе да су грађани руске националности учествовали у демонстрацијама током којих је покушан и насилан упад у Народну скупштину недавно је поновио члан Главног одбора Српске напредне странке Драган Шормаз.

У интервјуу листу Данас он је изнео тврдњу да је приликом демонстрација полиција приводила и припаднике групе Вагнер, приватне безбедносне компаније чије име се доводи у везу са ратним сукобима широм света, а које наводно има блиске везе са званичним Кремљом.

Он је у истом интервјуу нагласио да је његово мишљење да велики број дипломата из Руске амбасаде укључен у деловање против интереса Србије.

Одговарајући на ову тврдњу из Амбасаде Русије напомињу да је целокупно особље амбасаде, у пуној сагласности са међународним правом, обавља функције предвиђене Бечком конвенцијом о дипломатским односима из 1961. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Главни задатак је да се обезбеди свеобухватан развој узајамно корисног руско-српског стратешког партнерства на основу договора између председника две земље. Резултати су очигледни. Одржава се политички дијалог пун поверења. Развија се корисна сарадња по актуелним међународним и регионалним проблемима, укључујући ситуацију у покрајини Косово, као и у Босни и Херцеговини. Остварују се велики пројекти у сферама енергетике, саобраћаја и иновација. Приређују се значајни културни догађаји”, наводе из Амбасаде Русије. Као један од догађаја који приређују акцентовали су обележавање Дана победе над фашизмом.

Тврдње да је у организацији јулских демонстрација био уплетен страни фактор изнео је још тада сам председник Србије Александар Вучић, наводећи да је било пропуста обавештајних служби.

Полазећи од изјаве једне руске држављанке која је тврдила да је добила ударац од полиције, провладини медији су инсинуирали да су организацију демонстрација укључени руски држављани.

Ове тврдње су и тада, али и недавно у листу Данас, демантовали безбедносни стручњаци, истичући да не постоји ниједан опипљив доказ који би указао да су руске обавештајне службе организовале или на било који други начин помогле демонстрације.

До протестних окупљања је, подсетимо, дошло након најаве председника Србије Александра Вучића да ће у земљи поново бити организован полицијски час, имајући у виду да је број оболелих од вируса корона поново почео да расте.

У месецима пре тога све рестриктивне мере су биле укинуте због одржавања парламентарних избора.

Током пет дана демонстрација покушан је насилан упад у зграду Народне скупштине којом приликом су бацане каменице на припаднике полиције.

Полиција је одговорила употребом огромне количине сузавца, као и хапшењем великог броја демонстраната. Медији и друштвене мреже су тих дана биле преплављене снимцима полицијске бруталности према демонстрантима који нису пружали никакав отпор.

До данас, према доступним информацијама, нико од полицијских службеника није одговарао због прекомерне употребе силе.

Данас

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Амбасада Русије демантовала Шормазове тврдње о „учешћу руских дипломата и припадника групе Вагнер у организацији јулских демонстрација 2020. у Београду“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *