Блокирани радови на саобраћајници: Гадно су ме преварили, држава ми ОТИМА ЗЕМЉУ

0

(фото:Илустрација)

Породица Милинковић из Ваљевске Лознице, уз подршку комшија из села Веселиновац, Лукавац и Попучке, блокирала је у понедељак, како је рекла, своје парцеле, те тако није дозволила да се наставе радови на изградњи брзе саобраћајнице Иверак-Лајковац због нерешених имовинско-правних односа.

Прочитајте још:  ДЕВОЈЧИЦА ИЗ ВАЉЕВА ПОПИЛА 70 ТАБЛЕТА АНТИДЕПРЕСИВА: Хитно транспортована за Београд, откривен могући разлог страхоте
Кажу да им је пре годину и по дана одузета земља због изградње брзе саобраћајнице, није им ни динар исплаћен, повели су судски спор, који још увек траје, а за све то време гради се саобраћајница као да су и те парцеле исплаћене.

Слободан Милинковић каже да још увек није добио решење о експропријацији 1,36 хектара земље, нити је за своје имање добио новац. Наглашава да је проблем и то што, окружени саобраћајницама, немају више услова да се баве сточарством.

“Гадно су ме преварили. Дошли су и рекли да имају право да раде на мојој земљи, али немају. Казали су ми да ћу платити пенале ако их зауставим, а то је било 26. априла. Чекао сам сваки дан, од данас до сутра, обећавали су нам да ћемо решити овај спор, међутим нема ништа од тога. Тражим да ми се исплати земља, а стока откупи по било којој цени, само да ми не мајкава овде, да је истерају из штале. Морао сам да продам десет грла јер више нису могла на ноге, стално су на бетону јер ми је пашњак узурпиран. Тренутно имам 32 грла, али не знам шта ћу ни са њима” – каже Милинковић за Колубарске.рс и додаје:

“Недавно ми је њива била поплављена, све је упропашћено јер након ових радова на брзој саобраћајници вода нема где да оде. Син и снаја су ми, нажалост, остали у селу. Долазила ми је милиција, пошто сам пријавио да ћу данас на овом месту организовати протест. Спреман сам да легнем на барску пругу ако не дође онај ко је главни. Ја не знам више ко је главни јер много њих нам је много тога обећавало, али су нас само лагали и обећавали да ће доћи да ће нам исплатити одузету земљу, али ништа” – огорчен је Слободан Милинковић и додаје да је годинама куповао околну земљу за пашњаке, није питао за цену, а сада му је држава отима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Слађана Милинковић, Слободанова снаја пита да ли је могуће да нико не види муке и не чује вапај домаћинства које броји осам чланова и има троје малолетне деце.

“Годину и по дана се боримо са државом, годину и по дана трају договори и преговори, и још увек ништа није решено. Ми смо због стоке и пашњака који нам је одузет у великом проблему. Годину и по дана нико није чуо наше молбе, само изађу на терен попишу и обећају, а од обећања ми не можемо да живимо, а никога није брига ни то да финансијски не можемо да опстанемо. Шта да радимо, да пустимо краве на трасу? Блокирали смо наше парцеле, како бисмо доспели у јавност и како би се чуло за наше проблеме који трају годину и по дана” – истакла је она:

“Нећемо одустати док наши захтеви не буду решени, а то је да се судски процеси убрзају, да нам се плати одузета земља, да се откупи наша стока, коју више не можемо да држимо јер је 40 метара од новог пута забрањена градња, тако да не можемо да направимо адекватну шталу са везовима. Ми смо имали поред штале пашњак који нам је одузет” – нагласила је Слађана Милинковић.

Прочитајте још:  "Теткино злато" ужива на глисеру: Вулин стигао у Будву (фото)
Мирко Марковић из села Лукавац, који је заједно са неколико својих комшија и мештана из Попучака дошао да подржи породицу Милинковић из Ваљевске Лознице, каже да исте или сличне проблеме имају и они већ годину и по дана.

“Од државе, државних органа, судова и ЈП Путеви Србије само тражимо да буду бржи и да реше ове наше случајеве који су на суду и који се развлаче више од годину и по дана, а они су ушли у наше парцеле без обзира на то што се воде судски спорови. Питамо, када ће се све завршити, да ли треба да чекамо још две-три године? Ми само тражимо пресуду којих још нема, а обећано нам је да ће ићи по убрзаном поступку. Да ли је ово убрзано, траје годину и по дана, а није дошло ни до пола. Мени је слдеће рочиште заказано за 6. октобар. Цена нам није битна, битно нам је да се коначно пресуди по нашим тужбама. Мени су земљу узели пре скоро две године, а још увек ми ништа није исплаћено” – каже Марковић.

Saobraćajnica Iverak - Lajkovac FOTO: Printscreen/YouTube

Прочитајте још:  РТС шаље извршитеље у десетине хиљада кућа да наплате дуговања за стару ТВ претплату
Милијана Пивић из села Веселиновац, каже да су машине дошле до парцела њене породице и да ту стоје, радова нема и, како каже, неће их ни бити док не буде завршен судски поступак, а експроприсано имање плаћено. Наводи да су по њиховој тужби добили решење 11. маја, али је ЈП Путеви Србије 28. маја уложило жалбу на то решење.

“Нећемо дозволити наставак радова док се све не оконча и док нам не исплате новац за одузету земљу” – поручује Милијана Пивић.

Прочитајте још:  Мештани два сата блокирали пут у Паковраћу, незадовољни су поступцима експропријације кућа и имања због изградње деонице ауто-пута од Прељине до Пожеге
Додаје да су недавно, након обилних падавина и изливања Колубаре, имали велики проблем и штету.

“Ми смо пре годину дана ЈП Србија воде скренули пажњу на то да ће бити проблема након већих падавина и да ће бити поплава, али су они рекли да нема проблема да издају дозволу Путевима Србије за изградњу брзе саобраћајнице, и то су учинили” – каже Милијана Пивић.

Прочитајте још:  Aко Русија треба да повуче војску са Крима, Американци треба да напусте Тексас и затворе Бондстил
Драган Грбић из села Попучке, такође је дошао да подржи људе из Ваљевске Лознице јер, како рече, све то и њега чека.

“Ово је брука и срамота шта раде са нама. Када ће суд пресудити нико не зна. Они мисле да нам земљу узму џабе. Моју неће узети, ја им је дати нећу. У мој посед нису ушли, нити ће ући, док се све не реши и док све не плате” – поручио је Грбић.

Прочитајте још:  Урушио се нови потпорни зид на тек обновљеном путу код Нове Вароши
Да подсетимо, радови на изградњи брзе саобраћајнице Иверак-Лајковац, којом ће се Ваљево повезати са ауто-путем “Милош Велики”, почели су у јуну 2020. године. Укупна дужина деонице је 18,3 километра, а вредност радова које изводи конеска компанија Чајна Шандонг је 158 милиона евра.

Председник Александар Вучић је, приликом обиласка радова на брзој саобраћајници, обећао да ће бити завршена до краја ове године.

Директно.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *