Љајићев Мехо се разуме и у туризам: Махмутовић члан Наџорног одбора Националног парк „Ђердап“: Доктор опште праксе

0

(фото:Медиа центар)

Мало ко у Новом Пазару, а и у Србији, зна да се Мехо Махмутовић, актуелни вд директора новопазарске Опште болнице, разуме и у туристичку делатност. Непознато је, које су стручне квалификације, овог новопазарског лекара-политичара, препоручиле да „седи“ у Наџорном одбору Националног парка „Ђердап“, а пре тога и у Управном одбору овог јавног предузећа.

Одговор није могао да се добије ни од њега, јер није одговарао на више телефонских позива.

Прочитајте још:  НЕСТОРОВИЋ ОБЈАСНИО! Бруталнији него икада: Ударио на Кона и Тиодоровића (ВИДЕО)
На званичном сајту ЈП Национални парк „Ђердап“ (њњњ.нпђердап.рс) пише да је Махмутовић члан петочланог Наџорног одбора: председник др Милија Булатовић, доктор биотехничких наука и чланови др Мехо Махмутовић, доктор медицинских наука, Јасмина Радуловић, дипломирани менаџер, Дејан Стијовић, дипл. инжењер геологије и Драгана Милојковић, дипл.биолог.

Према подацима Агенције за борбу против корупције, по последњој објављеној пријави из децембра 2019., Махмутовић је био члан Управног одбора ЈП Национални парк „Ђердап“. Наводе му се и следеће функције: директор Опште болнице у Новом Пазару, одборник у новопазарској Скупштини града, председник Комисије за полагање државног стручног испита у Министарству здравља, и председник Наџорног одобра Клинике за рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“.

Махмутовић је, те године, као директор зарађивао месечно 125,128,28 динара, као одборник 21.000 хиљаду, на име чланства у УО ЈП Национални парк „Ђердап“ сваког месеца је зарађивао 43.129 динара, као председник Комисије за полагање државног стручног испита од Министарства здравља је добијао, сваког другог месеца по 28. 800 и по 7.000 динара добијао је за сваку одржану седницу УО Клинике за рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У имовинској карти је још наведено да је власник куће од 295 квадрата, коју је купио, а купио је и аутомобил „мерцедес МЛ 250“, произведен 2013.године,

У Махмутовићевој биографији, која је објављена на званичном сајту тог Националног парка, углавном, су наведени медицинска усавршавања и функције, а тек на крају партијска припадност и неки политички послови.

Прочитајте још:  Шта се дешава у Новом Пазару? Наоружани мушкарци запосели градилиште Исламског центра, полиције нема
Махмутовић је неоспоран медицински стручњак, али је добар „пливач“ у политичким, околополитичким и бизнис водама. Лекарску и пилитичку каријеру почео је да гради упоредо. Политика је почела да претеже и да му ствара услове за прављење колекције функција и других послова. Од доброг лекара специјалисте педијатра стигао је до кадра опште праксе.

Махмутовић је у Општој болници био лекар, начелник Дечијег одељења и у последњих неколико година је вд директора у тој здравственој установи. Шестомесечни мандат вд директора је одавно прошао.

На почетку политичке каријере имао је малу јуловску праксу, коју су заборавили они са кратким памћењем. Пад те власти одвео га је у редове владајуће Санџачке демократске партије (СДП), чији је сада члан нејужег руководства.

Долазак у СДП омогућио му је вртоглави успех. Прво је био заменика председника тадашње општинске скупштине. Новопазарски градоначелник постао је коју годину касније и на тој функцији био је пуних седам година. Са те функције отишао је на место државног секретара у Министарству здравља, одакле је „враћен“ после годину дана. Тада је и постављен за вд директора болнице. Повратак у Нови Пазар остао је у домену спекулација.Све време је и одборник у Скупштини града.

Прочитајте још:  РЕДОМ РАЗОРУЖАВАЈУ РАТОБОРНЕ У НОВОМ ПАЗАРУ: Жандармерија има пуне руке посла након инцидената у граду на Јошаници
Пре него што је постао градоначелник, био је прдседник УО Фонда ПИО. Због сукоба интереса председнички посао заменио је градоначелничким. За време тог мандата, 2013.године докторирао је медицинске науке на Универзитету Приштина – Медицински факултет у Косовској Митровици. Специјално за ту прилику била је поведена екипа РТВ Нови Пазар и као ударну вест у Дневнику, тог дана, приказала градоначелникову одбрану докторске дисертације.

Осим, што је вд директора у Општој болници, Махмутовић је и предавач на основним струковним студијама Здравствена нега на овдашњем Државном универзитету. У његовој кући се налази Дом здравља „Визим“, заједнички посао са високим функционером Лекарске коморе Србије, а спекулише се да има значајан власнички удео у новоотвореној и савремено опремљеној хипербаричној комори.

Како су јунице оштетиле буџет

Када је Махмутовић отишао са места градоначелника, појавиула се информација да је у току свог мандта закључио „најмање један штетан уговор, којим је буџет града оштетио најмање за пола милиона евра“

Са предузећем „Интеркомерц“ Горана Перчевића, тадашњег високог функционера СПС, 2012. године закључио уговор за куповину 250 приплодних јуница, које су биле намењене развоју сточарства у овом крају.

Перчевићева фирма била је једина на јавном конкурсу и оцењено најповољнија, па јој је додељен уговор вредан 516.000 евра. Средстава су обезбеђена из Републичког фонда за подстицај развоја.

Градоначелник је потписао уговор, по којем је „Интеркомерцу“ требало да се ођедном исплати цео износ и клаузулом по којој „уколико не изврши уговорене обавезе или их не изврши на уговорени начин, друга страна има право да га једнострано раскине“.

Прочитајте још:  Шта је потребно да српска села поново буду лепша од Париза?
Добављачу је, након тога, два пута уплаћено укупно 54 милиона динара – прво 45, па девет милиона динара. С обзиром да није уплаћена цела сума, добављач формално-правно не мора да изврши свој део обавезе.

Кад се информација појавила, Махмутовић није реаговао, али јесте када је после две године објављена у рубрици „На данашњи дан“ у програму Радија Сто плус.

Тада је поднео тужбу против аутора текста и главног и одговорног уредника те медијске куће Исхака Слезовића, коју је суд одбио.

Не може му нико ништа

Због колапса здравства и несређене ситуације у тој здравственој установи, 30 угледних лекара специјалиста Опште болнице, пре две године, петицијом је затражило Махмутовићеву смену. Обратили су се највишим државним званичницима, држали су конференције за новинаре и објашњавали шта се догађа у тој здравственој установи.

Као највећег кривца за колапс, када је овај град био највеће жариште короне у Србији, за скривање података о броју оболелих и умрлих, за неорганизованост здравствене службе, означили су свог директора. Њихово ображање остало је без одговора надлежних.Уследиле су смене са начелничких и места заменика начелника на одељењима, а за један број лекара и кривичне пријаве „јер су повредили углед и част“ Махмутовићу.

Прочитајте још:  Вучић ће се 6. јуна обратити нацији поводом отказивања посете Лаврова Србији
Кривичне пријаве „зарадили“ су и учесници грађанског протеста, који су данима тражили истину о броју оболелих и умрлих од последица заражавања короном и Махмутовичеву смену, који је тужио тридесетак лекара, пацијената и грађана.

Лекари специјалисти су одустали од своје борбе, протести су одавно престали, а Махмутовић је и даље на својој директорској функцији.

Са Ђерлека на Махмутовића и обратно

Интересантна је и „размена“ функција између два блиска рођака,Махмутовића и актуелног државног секретара у Министарству здравља Мирсада Ђерлека.

Прочитајте још:  Србија: Штета у туризму око 300 милиона евра, фокусирамо се на домаће туристе
Када је СДП 2009. сменила Ђерлека са места градоначелника, изабран је Махмутовић. Братску љубав разбило је политичко размимоилажење.

Ђерлек је директоровао у Општој болници, Кад је Махмутовић престао да буде државни секретар у Министарству здравља, једино „слободно“ место било је директорско у Општој болници, јер је Ђерлек отишао за помоћника министра трфовине, туризма и телекомуникација Расима Љајића.

Ђерлек се у Нови Пазар вратио уочи епидемије. Таман на време да буде вд вдеа болнице док је градом харала корона. После тога, Ђерлек у државне секретаре Министарства здравља, а Махмутовић на стару директорску позицију.

Данас

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *