КУРТИ НАС САТЕРАО У ЋОШАК! Приштина се жури да добије што више пре него што Русија заврши с Украјином (ВИДЕО)

0
косова , приштине

Дефакто, косовска документа јесу призната, де јуре нису. Немамо никакав писани споразум, не знамо о чему се ради. Скандалозно је да је то учињено само на основу усменог договора, рекао је професор геополитике др Душан Пророковић, гостујући у емисији Реч продукције Хелмкаст.

“Имамо изјаву председнице Владе Ане Брнабић да је то усмени договор. Какав? Мени ће сутра порезници доћи на врата, ја ћу рећи да имам усмени договор са Аном Брнабић да сам ослобођен. То просто тако не може да функционише” – каже он.

Пророковић је упозорио да смо много пута преварени и код писаних споразума, а камоли код усмених.

Прочитајте још:  Галијашевић: Терористичке ћелије у Аустрији су и војно-политичке структуре које контролише врх Турске
Како је навео, Аљбин Курти нема широку подршку у међународној заједници, али има подршку Вашингтона, односно Бајденове администрације.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Међународној заједници не треба сукоб на Балкану, али оваквим приступом да се Куртију даје подршка да ствари радикализује, могу се индуковати сукоби. Он је нашу делегацију дотерао у ћошак, да попуштања више не може бити” – истакао је Пророковић.

Он је рекао да је ово и последњи тренутак за Приштину да постигне нешто више по питању независности, пре него што Русија заврши посао у Украјини, као и зато што се генерално ствари на међународном плану мењају.

Прочитајте још:  Минхенски аеродром отказао више од 700 летова
Говорећи о сукобу у Украјини, констатовао је да је украјинска војска „добра, добро обучена и бројна, али ипак немају неограничене ресурсе“.

“Они су претрпели невероватне губитке за ових шест месеци. Колико они још могу да ратују? Колико западне земље још могу да наоружавају Украјину? И то је питање. Дали су им застарело, новог нема. Кажу Словаци, даћемо наше мигове Украјини, а наручићемо од Американаца нове авионе. Па док они узму кредит, договоре се о цени, док почну да се раде, ко ће чувати словачко небо 4-5 година? То је процес” – закључио је саговорник Хелмкаста.

Прочитајте још:  Ердоган у Либију шаље војску против руских специјалаца
На питање како коментарише контраофанзиву Кијева, упитао је „каква црна контраофанзива“.

“Кренули су на једном правцу тамо, били ухваћени у котао и то је било завршено за 24 часа. Њихове жртве се већ мере хиљадама. Можда ће имати 10.000 убијених на крају. То је лудост. То је више урађено да се покаже да је Зеленски „жив“ – указао је Пророковић.

Он је навео да имамо примере да у Одеси људи у ово време каче руске заставе по терасама.

“То је било два-три примера, али замислите која је то храброст да то урадите у овом тренутку. Дакле, Одеса је суштинки руски град” – нагласио је он.

Пророковић је рекао да је процес стварања хибридног идентита заустављен.

“Цела америчка концепција је била да се тај идентитет из Лавова пренесе у Кијев, па да се по том моделу из Кијева шири капиларним путем према остатку Украјине, у Одесу, Дњепропетровск, чак и према Доњецку и Луганску. То није могло ни у Црној Гори. Како ћете то организовати у Украјини која има 40 милиона становника? – упитао је он.

Правда

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *