Небензја о двоструким стандардима Запада: На Косову није одржан референдум

0

Руски амбасадор у УН-у Василиј Небензја, фото: © REUTERS/Brendan McDermid

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја подсетио је западне колеге на седници Савета безбедности како је одлука о независности Косова донета без икаквог референдума и истакао да они сада показују двоструке стандарде, не признајући вољу у ДНР, ЛНР, Херсонској и Запорошкој области.

„Ускраћујући становницима Донбаса и ослобођених територија Украјине право на самоопредељење, западне делегације демонстрирају очигледне двоструке стандарде. Најгласнији критичари референдума у Донбасу, Запорошкој и Херсонској области својевремено су стајали у првим редовима присталица независности Косова. И тада су тврдили да та територија има право да се отцепи од српске државе у случају реалне претње да ће права косовских Албанаца бити озбиљно нарушена – такозвано отцепљење у циљу заштите“, подсетио је Небензија.

Он је нагласио да то нису биле само изјаве, већ званични правни став које су западне земље изнеле на Међународном суду правде 2008. године.
„Истовремено, косовским Албанцима одавно ништа није претило. Југославија већ није више постојала на мапи. А у Србији, коју је бомбардовао НАТО, налазио се страни контингент у својству мировњака“, наставио је руски дипломата.

„Желим да истакнем: за разлику од Крима, Луганске и Доњецке Народне Републике, Херсонске области и Запорожја, на Косову уопште нису одржани никакви референдуми. Није било слободног изражавања воље становништва“, рекао је Небензја.

Он је подсетио да је у случају Косова постојала само декларација о независности коју је усвојио привремени орган самоуправе ван својих овлашћења.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Али је то тада било довољно да Запад призна његову независност“, нагласио је Небензја.

Запад је тада тврдио да међународно право не забрањује проглашење независности.

Прочитајте још:  Суд у Молдавији продужио кућни притвор бившем председнику Додону до 11. октобра

„Данас чујемо кардинално другачији став западних делегација“, навео је он.

На ову изјаву руског представника одреаговао је стални представник Албаније при УН Ферит Хоџа.

Он је назвао паралелу са ситуацијом на Косову „погрешном, нетачном и за жаљење“.

„Ништа не може бити вештачкије од упоређивања међународних напора за окончање сукоба, заштите цивила и успостављање мировног процеса (као што је био случај са Косовом) са чистом агресијом и лажним референдумима који су осмишљени у Москви и који се одржавају у Украјини“, рекао је Хоџа, који није навео даље аргументе.

„Оно што смо управо чули од представника Албаније само потврђује двоструке стандарде о којима сам говорио у вези са Косовом, наводећи га као пример због онога како су поступиле са Косовом наше западне колеге, које нас данас прозивају да делујемо потпуно другачије у вези са референдумима који се одржавају на територији региона о којима смо данас разговарали“, прокоментарисао је Небензја речи свог албанског колеге.

Представници Сједињених Америчких Држава, Албаније, Велике Британије, Француске и низа других западних земаља назвали су раније референдуме „лажним“, указујући да не признају њихове резултате.

Републике Донбаса испуниле препоруку Зеленског да се преселе у Русију

Небензја је додао да становници ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области данас испуњавају циничну препоруку Владимира Зеленског да из Украјине оду у Русију.

Он је подсетио да је Кијев од 2014. године намерно кренуо путем физичког истребљивања непожељних становника ЛНР и ДНР под окриљем Европске уније и Сједињених Америчких Држава.

„Нису прстом мрднули да натерају кијевске власти да поштују Минске споразуме који су гарантовали безбедност грађана ових република и њихову достојну будућност у Украјини“, рекао је Небензја, подсећајући да су украјинске власти „цинично прекршиле све те споразуме“, укључујући Резолуцију 2202 Савета безбедности УН.

Прочитајте још:  Русија: И Београд има своју пету колону

„Владимир Зеленски је у једном интервјуу у августу прошле године изјавио да свако ко себе сматра Русом и воли руски језик, зарад свог добра и добра своје деце, треба да оде из Украјине у Русију. Сада становници Донбаса, Херсонске и Запорошке област испуњавају његову циничну препоруку, враћајући се у домовину и истовремено са собом односе земље на којима су њихови преци живели вековима“, закључио је Небензја.
Референдум о прикључењу Русији одржан је од 23. до 27. септембра у Доњецкој и Луганској Народној Републици, као и у Херсонској и Запорошкој области. Према резултатима пребројавања гласова, огромна већина становника ових региона изјаснила се за присаједињење Русији.

Председник Русије Владимир Путин обратио се грађанима у 21. септембра поводом ситуације у Донбасу и тока специјалне операције. Он је навео да ће Русија подржати одлуке референдума ЛНР, ДНР, Запорошке и Херсонске области и објавио делимичну мобилизацију у Руској Федерацији, назвавши то одлуком која је у потпуности адекватна актуелним претњама.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *