Београд је на првом месту у свету по загађености ваздуха

1

Foto: Pixabay

Загађење ваздуха у главном граду Србије Београду у среду је порасло на критичан ниво, преноси ТАСС позивајући се на портал АирВисуал. Српске лабораторије потврђују да количина ситних ПМ2,5 честица изнад Београда вишеструко премашује норму, достижући индекс квалитета ваздуха (АКИ, АКИ) од 163 јединице, иако се већ на 150 ваздух сматра лошим за дисање, посебно за људе. са астмом. Тако је Београд за један дан на првом месту међу најзагађенијим градовима на свету.

Прочитајте још:  Све скупља нафта - тражи се интервенција државе
До погоршања квалитета ваздуха, сматрају стручњаци, долази због мирног времена и високе влажности, што доприноси нагомилавању штетних материја у ваздуху. Председник Србије Александар Вучић је 2021. године рекао да ће власти решити проблем загађења ваздуха у земљи у року од 7 година, а до 2030. република ће издвојити 5 милијарди евра за решавање еколошких проблема.

Према стандардима прихваћеним у свету, чистоћа ваздуха у распону од 0 до 50 према АКИ индексу се сматра добром, загађење ваздуха је безначајно; резултат између 51 и 100 се сматра задовољавајућим, квалитет ваздуха је прихватљив, иако неки загађивачи могу представљати ризик за људе који су посебно осетљиви на загађење ваздуха. Нивои загађења између 101 и 150 су нездрави за осетљиве људе и могу утицати на њихово благостање, али немају видљив утицај на просечну особу. Оцена загађења између 151 и 200 сматра се нездравим и опасним по здравље било кога, а посебно осетљиви људи могу имати озбиљније последице. Нивои између 201 и 300 сматрају се веома нездравим и прилично опасним за већину људи.

Васељенска

Бонус видео

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Београд је на првом месту у свету по загађености ваздуха

  1. Грејна сезона није почела, а Београд је најзагађенихји град на свету?!
    Свака част за Александра Вучића!
    Сада има прилику да се похвали како нисмо само ”лидери” по
    загађености у региону, већ у читавом свету.
    Заслуга за то припада Александру Вучићу, пошто прстом не мрда да
    поскида са неба авионе који бесомучно засипају Србију којекаквим
    отровима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *