Обнављају споменик али ругло остаје у центру града

1

(фото:Shutterstock)

Скеле и заштитна ограда постављени су око обележја које је годинама чекало ремонт, али исте среће није и дотрајали плочник о који се грађани већ дуже спотичу.

Ко се још сећа најаве бившег градоначелника Зорана Радојичића из марта 2021, када је истакао да ће годинама девастирани плато код Вуковог споменика бити један од приоритетнијих градских пројеката и да ће његова обнова убрзо почети? Вероватно нико.

Плато код Вуковог споменика данас је тамо где је и био када је Радојичић ово најавио, па чак и за нијансу у горем стању. На више тачака овог платоа плоче преко којих корачају пролазници су одваљене и поломљене, као и декоративна облога око жардинијера. Једино што је ново на овој локацији јесте што су скеле постављене око споменика Вуку Караџићу, коме после много година следи детаљна обнова и сређивање.

Прочитајте још:  Јапанци носталгични за Јељциновом ером, која је обећавала прижељкивана руска острва
Када је реч о самом платоу, он годинама није приоритет у градском буџету.

А, није да се баш ништа није радило у вези са припремом за обнову овог руинираног јавног простора. Дирекција за грађевинско земљиште је пре више од шест година расписала тендер у коме се тада тражила израда техничке документације за уређење овог платоа са обе стране – и са оне на којој је споменик, и са супротне која се ослања на зграду техничких факултета и Машински факултет. Тај тендер добио је „Андзор инжењеринг” из Новог Сада који је урадио и предао надлежнима идејно решење за нови изглед платоа. Ово предузеће је то решење завршило и предало крајем 2017. и добијена је сагласност свих надлежних. Задатак је био да се осмисли будуће партерно уређење обе стране платоа на потезу од Булевара краља Александра до Краљице Марије, као и уређење улаза у подземну железницу, водоводних, канализационих и светлосних инсталација.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

После „Андзоровог” идејног решења, које је својеврстан предлог како треба да изгледа плато код Вуковог споменика, следећи корак био је управо израда идејног пројекта, што је наредна фаза у прикупљању техничке документације неопходне за издавање дозволе за почетак радова.

Прочитајте још:  Руски држављани све више отварају рачуне у Србији
Према ранијим најавама, план је да се са платоа, када на ред напокон дође његова обнова, уклоне све препреке и да се он обједини са постојећим парком, да се дрвореди и зелене површине сачувају, а да се жардинијере и остатак платоа обогате додатним зеленилом. Замисао је и да плато оивичен Булеваром краља Александра, Рузвелтовом и Краљице Марије добије и нове коцке за које ће се користити искључиво трајни и отпорни материјали. Како је још 2016. наведено, будући ивичњаци, граничници, стубићи, сливници, шахтови, клупе, канте за смеће, држачи за бицикле, надстрешнице на стајалиштима код Вуковог споменика морали би да буду у складу са Каталогом урбаног мобилијара.

Идеја је и да се у подземним пролазима који прокишњавају уради нова хидроизолација, а освежена би била и фонтана на овом платоу. Као могући нови садржаји помињане су и зелене површине са водоскоцима и лифт уз излаз из подземног пролаза на раскрсници Рузвелтове и Краљице Марије. Помињана је и уградња косих платформи у подземним пролазима за кретање особа са инвалидитетом, као и редизајн надстрешница на подземним пролазима.

Обнова платоа као изборно обећање

Прочитајте још:  Хоће ли Срби почети своју СВО на Косову?
На стање платоа код Вуковог споменика претходних дана осврнули су се и у звездарском одбору Странке слободе и правде. Како су истакли, чак 80 милиона динара је градска власт определила за његову реконструкцију, a иако су средства наводно обезбеђена, реконструкција још није у плану.

– Од 2016. године слушамо обећања да ће се реконструисати плато и тако пред сваке изборе. Последње обећање да ће обнова бити завршена до краја прошле године дали су председник општине Звездара Владан Јеремић и бивши градоначелник Београда Зоран Радојичић. Сада смо на крају 2022, а радови нису започети. Поломљени и изваљени плочници, неугледне надстрешнице градског превоза, старе оронуле жардинијере… Ово је вишегодишње стање некада прелепог платоа код Вуковог споменика – навели су у општинском одбору ССП-а

Дејан Алексић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Обнављају споменик али ругло остаје у центру града

  1. Данашњи градски оци: прођите тротоаром код Храма Светог Саве, уз Крушедолску улицу, па се уверите у нашу, српску, брука. Јадно је и чемерно проћи тим делом града и притом не треба заборавити на стотине странаца који посећују сам Храм.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *