Готовина се може осветити у борби против безготовинског плаћања

1
новац

Нови пораст потражње за готовином појавио се након 24. фебруара 2022. године.

Дуги низ година у свету се спроводи кампања избацивања готовине из оптицаја, пре свега папирних новчаница. Ова кампања је настала због планова власника новца (они су и „дубока држава“) да освоје власт над светом. Део овог плана је и изградња електронског концентрационог логора. Да би се избегле рупе у виду готовог новца у овом концентрационом логору, било је потребно сав новчани промет пребацити у безготовинско и контролисати радње сваког логораша.

Прочитајте још:  ТАКО ЈЕ ГОВОРИО МИЛАН ЛАНЕ ГУТОВИЋ: Наше стално је стабилно „јадно“
Наравно, организатори кампање за борбу за безготовински новац прикривају своје циљеве аргументима о предностима безготовинског новца и безготовинског промета. Ту су и уштеде трошкова, и борба против сиве економије и међународног тероризма, и здравствени обзири (готовина је, кажу, преносиоци разних патогена), и лакоћа плаћања за појединце (помоћу телефона и других техничких средстава), и много тога више.

Многе земље су се укључиле у борбу против готовине. Шведска је обећала да ће до 2020. постати прва држава која ће бити потпуно ослобођена готовине. Она је заиста драстично смањила учешће готовине у укупној новчаној маси, али још увек није добила титулу безготовинске државе (држава без готовине). Русија такође није остала по страни од глобалног тренда. Банка Русије је поставила задатак да стабилно смањује удео готовине (готовина) у укупној новчаној маси и у укупном обиму плаћања. И полако али постојано решава овај проблем. Дакле, у 2008. години удео готовине у укупној новчаној маси (готовина + безготовински новац) износио је 29% (у апсолутном износу – 3,70 трилиона рубаља). У 2015. већ је смањен на 23% (7,17 трилиона рубаља) , а до краја 2019. године – до 19% (9,34 трилиона рубаља).

Међутим, од 2020. године тренд је почео да се мења. „Пандемија“ је довела до затварања, а она су, заузврат, изазвала повећање потражње становништва за готовином. У марту-априлу 2020, када је дошло до повећане потражње становништва за готовином, показатељ је порастао за укупно 1,29 трилиона рубаља. (за 719,4 милијарди рубаља у марту и за 568,7 милијарди рубаља у априлу). За целу 2020. годину, која је поставила рекорд за деценију у погледу раста готовинског промета, обим брзоприступачног новца за домаћинства и предузећа порастао је за 2,8 трилиона рубаља. Важно је напоменути да се новац који су грађани Русије пребацивали у готовину током две године „пандемије“ никада није враћен у банкарски систем.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Фанаро - бољшевичка трговина српским светињама
Нови пораст потражње за готовином појавио се након 24. фебруара 2022. године. Већ тог дана обим готовине у оптицају скочио је за 111,3 милијарде рубаља. 25. фебруара порастао је за 1,4 трилиона рубаља. Према подацима Банке Русије, количина готовине у оптицају у Русији од 1. марта 2022. године достигла је 15,82 трилиона рубаља. Готовина коју је издала Централна банка, узимајући у обзир стања у касама банака, порасла је током месеца за 2 трилиона рубаља, односно за 14,7%. Пораст у релативном смислу био је највећи од децембра 2009. године. Тада су препади на готовину престали, али се количина готовине у оптицају последњих месеци сместила у распону од 14-15 билиона рубаља. Нови налет ненормалне тражње за готовином примећен је у јесен. У месецу од 21. септембра, када је објављена делимична мобилизација, количина готовине у оптицају повећана је за скоро 1 трилион рубаља (961 милијарду рубаља).

Можемо рећи да ратни фактор неутралише покушаје Банке Русије да смањи количину готовине у руској економији. Али, вероватно, улога готовине у економском животу Русије у блиској будућности може се још више повећати. До сада смо говорили о готовини у рубљама и о готовинским трансакцијама које обављају појединци. Руско законодавство строго ограничава и изричито забрањује правним лицима да обављају већину трансакција користећи готовину. То је због борбе против „сиве економије“, спречавања утаје пореза итд. Подсетимо се колико је интензивна била борба са таквим послом као што је уновчавање новца у банкама. За ову услугу „компаније из сенке” су банкарима плаћале провизије у износу до 10 одсто од износа кеширања. Тек у последњој деценији банкарски систем је успео да успостави релативан ред у погледу уновчавања великих сума новца.

Прочитајте још:  Силе Антанте хтеле Велику Србију, Пашић изабрао Југославију!?
Али сада се Русија нашла под санкцијама колективног Запада, а власти морају да одступе од уобичајених норми које су важиле до 24. фебруара.

У октобру је председник Руске Федерације потписао указ којим се влади даје право, у договору са Централном банком, да успостави процедуру за обрачуне између резидената и нерезидената користећи готовину. Дана 23. новембра постало је познато да је Министарство финансија Руске Федерације израдило и усагласило са Централном банком правила за обрачуне између резидената и нерезидената у готовини по спољнотрговинским уговорима. Одговарајући нацрт владине уредбе је објављен .

Живот тера Министарство финансија и Централну банку да одустану од онога што су радили дуги низ година – ослобађања готовине у области спољноекономске делатности. Свака чињеница да су се руске компаније повлачиле из обрачуна са страним трговинским партнерима преко банковних рачуна сматрала се кривичним делом и шверцом. У контексту све тежег санкционог рата, треба се присетити оних шверцерских шема са којима се монетарне власти и царинске службе боре дуги низ година.

Међутим, чак и према новим шемама, руске компаније морају да извештавају о свом пословању и да поштују упутства монетарних власти. Нацрт нових правила, посебно, предвиђа да се готовина примљена по уговорима о извозу мора увести у Русију у року од 30 радних дана од пријема и кредитирати у року од седам дана након увоза на рачуне у овлашћеној банци. Резиденти такође морају, најкасније 45 радних дана од дана обрачуна са нерезидентом у готовини или рубљама, доставити документе и податке који потврђују поравнања и пренос робе, обављање послова, пружање услуга, пренос информација и резултате интелектуална активност. Истовремено, у нацрту документа се напомиње да становници могу обављати све ове операције без ограничења у износу. Наравно, са великим количинама добија се знатна маса. Рецимо 1 милион долара у новчаницама од 100 долара повући ће 10 килограма. Једном речју, кофер. Ако живот буде снаге, биће могуће користити стотину ових кофера.

Прочитајте још:  Унука сатника Брнабић узела три милиона евра од народа и дала Украјини!
Наравно, нацрт документа се оштро издваја од дугог низа других докумената које је Влада израдила и усвојила последњих месеци. Предлог да се дозволи трговање готовином је мач са две оштрице. С једне стране, нова правила би могла да помогну да се заобиђу санкције Запада, јер готовинске трансакције нису видљиве западној финансијској обавештајној служби. С друге стране, нова правила могу пружити погодно покриће за оне који су навикли на операције у сенци.

Највероватније ће се већина оваквих трансакција обављати не уз помоћ руских рубаља, већ са доларима, еврима и другим западним валутама. Данас у Русији, према подацима Банке Русије, девизне резерве у америчким доларима и еврима износе скоро 90 милијарди долара.Део тог кеша валуте може да се користи за куповину увезене робе. Извоз може обезбедити прилив готовине нове валуте. Може настати размена валута у сенци, на којој ће се активно трговати папирима у облику долара, евра, швајцарских франака, британских фунти и тако даље.

Нова правила могу створити ситуацију у којој ће трговинске и девизне трансакције бити недоступне западним обавештајним службама. Али ове исте операције могу постати (највероватније ће постати) невидљиве за руске надзорне органе.

Прочитајте још:  Да ли Шведска постаје прва безготовинска држава
Па шта: престати да радиш са кешом и трпиш западне санкције? Ни у ком случају! Можете се сетити совјетског искуства. СССР је такође стално био под Дамокловим мачем западних санкција. Постојали су и ризици од блокирања међубанкарских поравнања и спољнотрговинских трансакција. Дакле, да би се измакло контроли западних банака, готовина је коришћена за плаћање увоза и извоза. И често злато у стандардним полугама. Међутим, у СССР-у је постојао државни монопол спољне трговине. То је значило да су се извозом и увозом бавиле само посебно овлашћене државне организације, у којима су радили људи који испуњавају највише услове (стручне, моралне, идеолошке).

Валентин Катасонов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Готовина се може осветити у борби против безготовинског плаћања

  1. O pretvaranju Rusije u elektronski logor pisu pojedini ruski portali.

    Sa ruskog portala “Риа Катюша”:

    SUVERENITET ILI DIGITALIZACIJA? PREDSEDNIK JE DAO INSTRUKCIJE DA SE NA OSNOVU ROSTELEKOMA I BANKE RUSIJE STVORI CENTAR ZA PROMOVISANjE BIOMETRIJSKE IDENTIFIKACIJE

    “Na dan uznosnog govora predsednika Rusije povodom zvaničnog ujedinjenja ruskih zemalja, svetlost dana nije ugledao samo dokument koji su potpisali Vladimir Putin i šefovi regiona bivše Ukrajine. Predsednik je potpisao i Ukaz broj 693 „O definisanju organizacije koja obezbeđuje razvoj tehnologija digitalne identifikacije i autentifikacije“. Reč je o stvaranju Centra za biometrijske tehnologije, koji će dobiti funkcije operatera jedinstvenog informacionog sistema (UIS) biometrijskih ličnih podataka građana…
    Sve ovo se vidi kao jasan korak ka otuđenju državnih funkcija u korist nedržavne digitalne platforme („država vam je u džepu” – German Gref), kao i nastavak uspostavljanja elektronskog biometrijskog koncentracionog logora na teritoriji Rusije po obrascima globalista…

    Centralna banka je ta na čiju inicijativu se uvode sve ove „inovacije“ u vidu digitalnih profila građana…

    Stvara se privatno akcionarsko društvo (AD), čija nadležnost uključuje kreiranje i razvoj, između ostalog, sistema komercijalnih usluga zasnovanih na platformi za biometrijsku identifikaciju građana Ruske Federacije. Pored toga, Vladi je naloženo da, uz učešće Centralne banke, formira svojevrsno Koordinaciono vijeće za razvoj digitalnih tehnologija za identifikaciju lica biometrijskim podacima…
    Sa regulatorne tačke gledišta, vidimo da je ovaj predsednički dekret još jedna cigla u zidu koncepta Centara četvrte industrijske revolucije VEF-a – planova za „digitalnu transformaciju” čovečanstva prema obrascima Klausa Švaba i kompanije. U stvari, biometrija i druge usluge za identifikaciju građana date su u privatne ruke, pod nadzorom Centralne banke, koja nije podređena Vladi Ruske Federacije…”

    Vise na:

    https://katyusha.org/oczifrovka/suverenitet-ili-oczifrovka-prezident-poruchil-sozdat-ao-na-baze-rostelekoma-i-banka-rossii-dlya-prodvizheniya-biometricheskoj-identifikaczii.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *