Курти : Нећемо дозволити “државу унутар државе”, само међусобно признање

1
курти, сану

Аљбин Курти www.globallookpress.com © Andreas Gora

Шиптарски сепаратиста и ратни злочинац Аљбин Курти каже да би дошло до нормализације односа Београда и Приштине, потребно је да у центру договора буде међусобно признање, а ако Београд каже да се то неће десити, онда су они против договора.

Он је у интервјуу за Н1 БиХ коментарисао и формирање Заједнице српских општина и поручио да неће дозволити Републику Српску унутар тзв. Косова, тј. “државу унутар државе”, иако, како каже, веома добро зна да то Србија жели.

“Они би желели да Косово не буде држава, они би желели Заједницу српских општина која би била нека држава Србије унутар Косова. Њихов циљ је деструктиван, они не желе ништа за косовске Србе него желе нешто против нас. Београд који каже да је Косово лажна држава, а траже ЗСО су неозбиљни. Они да желе Заједницу српских општина прво би признали Косово”, истакао је Курти.

Период до пролећа је сасвим довољан да се постигне споразум Београда и Приштине, ако се има добра воља, тврди представник привремених приштинских институција. Он је оценио да је приступ дијалогу у прошлој деценији био погрешан, јер се сматрало да је тзв. Косово тема у дијалогу, а не једна од страна.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На питање да прокоментарише Вучићеве тврдње да га “сва сила Запада не може натерати да призна Косово”, Курти је одговорио да је “могуће да Вучић жели да каже да ће се Косово признати, али да ће то урадити неко други”. Он је додао да међународа заједница неће дуго трпети Србију.

“Пошто је могуће да веза Србије и Русије постане још јача и тада ће се међународна заједница морати јасно определити наспрам Србије. У том случају неће више бити могућа сарадња са Србијом ако она уђе у тесније односе са фашистичком Русијом. Знате, фашизам није резервисан само за Италију и Немачку. Са руским фашизмом сарађује Београд и демократска Европа не може бити неутрална према таквој Србији”, рекао је Курти за Н1 БиХ.

Прочитајте још:  "Свезнајући Теодоровић": Да НАТО, Косово, ЕУ и санкције Русији

У предграђу Париза ђацима дају ћебад

Говорећи о француско-немачком моделу, он је оценио да у предлогу има нових елемената и да је то добра база да се наставе разговори Београда и Приштине на новом нивоу. Када је у питању размена територија на Балкану, Курти је истакао да та “идеја није пропала, али пројекат јесте”.

Он је оценио да Српска православна црква влада у Србији и Републици Српској и да би Београд хтео да постоји “једна црква, једна држава и једна странка”.

“Главна политичка странка у Србији је СПЦ. Ако је ових првих 20 година овог века обележио исламски фундаментализам, сада на сцену ступа православни”, рекао је Курти.

На питање да ли очекује да ће Босна и Херцеговина признати Косово, премијер тзв. Косова одговорио је да је Дејтонски споразум направљен да би зауставио рат и омогућио инклузивност, али да је та инклузивност деградирала у вето Републике Српске. Он је оценио да је РС, уместо да се интегрише у државу, постала супротно – оружје Београда против целовитости Босне и Херцеговине.

 

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Курти : Нећемо дозволити “државу унутар државе”, само међусобно признање

  1. Kurti je osuđeni terorista na 15g zatvora, politički nezreo i naivan, ali zato bahat, sujetan i narcisoidan. On bi da Srbija bude pacerska država, da na svojoj teritoriji prizna državu terorista, zločinaca, trgovaca ljudskim organima, narkoticima, belim robljem,… Dok mu narod umire i na ulicama i beži glavom bez obzira, on glumi velikog igrača i veruje mentorima iz Berlina i Londona najviše, a onda iz Vašingtona kome mora po nekad da se povinuje kao najstarijem bratu čitavog NATO pakta. Dok on kopira Zelenskog njegov narod nestaje zbog posledica zločina koje su njegovi mentori činili i on kao njihov saučesnik, ali, njega to ne interesuje, ne shvata da je nasankan i da tim istim mentorima ne odgovara nikakav stvarni dogovor jer ni BG ni PR nisu u planu za prijem u EU, ali, eto, krivi su sami jer ne umeju da se dogovore. Velike probleme će imati i Kurti i njegovi prethodnici kada narod shvati koliko je prevaren i koje je posledice trpeo zbog njih. Narod, onaj većinski, zna da je država organizovanog kriminala utopija, u bilo kom obliku, a neće još dugo trpeti taj kriminal i nemaštinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *