Североатлантска алијанса ће користити нове методе у рату против Русије

0
Североатлантска алијанса

Североатлантска алијанса(Фото: AFP 2019 / Jean-Christophe Verhaegen)

Североатлантска алијанса користиће хакере и нове технологије у сукобу у Украјини, пише америчко издање Политико.

„Сајбер снаге НАТО-а пажљиво прате сукоб у Украјини како би пронашле начине да помогну Кијеву и открију како да отежу Русији и другим противницима хаковање инфраструктуре у земљама чланицама НАТО-а и њиховим савезницима“, наводи се у публикацији.

Према писању листа, током недавних вежби снага НАТО-а у Естонији, сајбер снаге војног блока користиле су нова достигнућа, „укључујући прилагођавање употребе технологија вештачке интелигенције (АИ) за супротстављање сајбер претњама“.

Североатлантска алијанса је увежбала маневре као одговор на могуће сајбер нападе који би могли да се користе за затварање критичних услуга као што су струја и водовод и спречавање њиховог опоравка.

Североатлантска алијанса признаје да су дејства одреда савеза, материјалне белешке, више су офанзивне него дефанзивне природе.

„Ове вежбе су показале да је ширење сајбер породице алијансе, која се бори против сајбер напада изван војних граница, област у којој треба да унапредимо нашу сарадњу“, рекао је пуковник Бернд Хансен, шеф одељења за сајбер простор Команде за трансформацију НАТО-а.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на форуму о сајбер безбедности рекао: „Наша посвећеност сајбер безбедности је веома важна. Позивам све НАТО савезнике да наставе да се придржавају обавеза у области сајбер одбране уз већа улагања, више искуства и побољшану сарадњу.”

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *