БРАВО ЗА НИШKЕ KАРДИОХИРУРГЕ! Радиће викендом БЕЗ НАKНАДЕ да би укинули дугачку листу чекања! Траже само ОВО

2
накнаде

(Pixabay)

Лекари Kлинике за Kардиохирургију Универзитетског клиничког центра у Нишу предложили су да од Нове године, без икакве накнаде, суботом и недељом изводе кардиохируршке операције и захвате како би се у потпуности елиминисала листа чекања на којој је тренутно 130 пацијената!

Директор Kлинике проф. др Драган Милић објавио је несвакидашњу иницијативу пре неколико дана на свом Фејсбук профилу, а већ данас су упућени и званични дописи на адресе Министаства здравља, Републичког фонда за здравствено осигурање и управе УKЦ Ниш са молбом да се одобри додатни рад и обезбеде неопходан потрошни материал.

– Ову иницијативу преложиле су млађе колеге предвођене доц. др Миланом Лазаревићем, асс. др Александром Kаменовим и асс.др Владимиром Стојиљковићем, а подржали су је и остали лекари. Жеља им је била да на овај начин помогну нашим пацијентима како би били оперисани што пре и на време јер на кардиохируршким листама болесници умиру чекајуци оперативни захват – каже проф. др Милић.

Наши лекари желе да се на овај начин одуже и држави која је улагала у њихово образовање, додаје др Милић.

– Поносан сам на своје млађе колеге које овим чином достојним лекарског позива показују да финансијска страна није важнија од оне хумане у њиховим животима – каже проф. др Милић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На васкуларне операције нема чекања, али зато кардиохируршке операције чека око 130 болесника, што је листа чекања од око три месеца. Но, уколико иницијатива заживи, могла би да нестане за шест до 10 месеци.

– У 2021. години на нашој клиници оперисано је 223 кардиохируршких и 105 васкуларних болесника – укупно 328. У овој години је урађено 290 кардиохируршких и 170 васкуларних операција – укупно 460. До краја године биће урађено више од 500 операција, што је повећање броја операција од близу 60 одсто у односу на 2021. годину. Иако је у овој години повећан број захвата, због великог прилива пацијената, повећала се и листа чекања са 110 на 130 људи што је лекаре определило да покрену ову иницијативу. Додатним нашим радом суботом и недељом листа чекања би се у потпуности елиминисала за 6 до 10 месеци. Наша листа је најосетљивија јер се на нашој листи умире. Према најновијој ревизији листе пацијената, од 130 људи који су чекали на операцију, четворо је умрло. Ми не желимо да будемо плаћени за тај додатни рад већ да скинемо коначно те листе чекања и да нам се не дешавају те трагичне приче које нас оптерећују – обашњава проф. др Милић.

Прочитајте још:  После изливања амонијака код Пирота примљено 14 пацијената у УКЦ Ниш

Пажљиво испланиран концепт

Он каже да је цео концепт рада пажљиво испланиран и да би додатни, неплаћени рад рад викендом били укључени само лекари кардиохирурзи и перфузери, а не и медицинске сетре и друго медицинско особље.

– Ми иначе дежурамо суботом и недељом, тада на клиници већ постоји медицинско особље које прима надокнаду за дежурства викендом. Тада је на клиници дежурна екипа која ради само хитне случајеве, а сада бисмо, без додатних накнада, увели као додатну и екипу која би радила елективне захвате, оне који нису ургентни. Нас десетак лекара би се поделило у две екипе па би једни долазили суботом, други недељом, а следећег викенда би се ротирали. Било је питања “а шта ако дође хитан случај?”. Па њега би оперисала дежурна екипа за хитне интервенције у другој сали која је слободна – објашњава доктор и додаје:

Траже само да им се обезбеди материјал

“Ми предлажемо да за овај ванредни рад не добијамо никакве додатне сате, стимулацију, нити било какву финансијску накнаду, само да нам омогуће да радимо и да нам дају довољно потрошног материјала јер смо у овој години имали доста проблема са набавком материјала. Ако ми повећамо број операција за 25 или 30 одсто, требаће и више материјала”.

Позив лекарима у Србији

Он је позвао и колеге са других клиника, како у УKЦ Ниш тако и у Србији који имају листе чекања, да се прикључе овој иницијативи.

– Позивамо и остале наше колеге и клинике како у УKЦ Ниш тако и у Србији који имају листе чекања да нам се придруже у овој иницијативи како би сви заједно показали да је лекарима и медицинском особљу у Србији хуманост и помоћ ближњем најважнија. Наш загарантовани рад је 48 часова. Било је у јавности неких коментара типа, ако радимо преко тога бићемо уморни и исцрпљени. А како нисмо уморни када радимо приватно? Изгледа да нас новац лишава умора, када нисмо плаћени онда смо преморени – каже др Милић.

Прочитајте још:  Резултат преко 10.000 гласова биће чудан

Kако истиче, не мора и не треба финасијска надокнада да буде једина звезда водиља.

– Никоме од нас неће ништа да се деси ако један или два викедна месечно посвети пацијентима да дође и уради операције. За остале установе не знам, али сам сигуран да Kлиника за кардиохирургију УKЦ Ниш има сјајну будућност са овим изванредним и посвећеним младим људима – каже проф. др Милић.

Kвалитет рада

Проф др Милић истиче да је од самог броја операција много важнији квалитет рада.

– Од укупно 290 кардиохируршких пацијената оперисаних у овој години, умро је само један пацијент што чини стопу смртности од невероватних 0,34%! – истиче он.

Управа чека допис

У Управи УKЦ кажу да не могу да коментаришу иницијативе објављене на друштвеним мрежама и ће званичан одговор дати када им буде пристигао допис.

– Kада добијем званичан допис ја ћу дати свој одговор. Поступићемо по процедурама коју предвиђају правулници Kлиничког центра и установа које га финансирају – каже директор УKЦ Ниш проф.др Зоран Перишић.

Курир

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “БРАВО ЗА НИШKЕ KАРДИОХИРУРГЕ! Радиће викендом БЕЗ НАKНАДЕ да би укинули дугачку листу чекања! Траже само ОВО

  1. Зашто би људи радили без накнаде када пара има?
    Има пара за педере, а нема пара за лекаре?!
    Има пара за национални стадион, од скоро једне милијарде евра,
    а нема пара за лекаре?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *