Осумњичени за ратни злочин у Јошаници пуштени на слободу

0
Фоча Јошаница

Фоча Јошаница (фото:Злочини над Србима)

Осумњичени за ратни злочин у Јошаници пуштени на слободу.

На слободу је пуштено шест ухапшених на подручју Сарајева и Горажда због сумње да су починили ратни злочин у селу Јошаница код Фоче у децембру 1992. године, када је убијено 56 особа српске националности, претежно цивила, међу којима је било и жена и деце.

“Поступајући тужилац Владимир Симовић није предложио никакве мере забране”, речено је Срни из Тужилаштва БиХ.

Шесторица некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ ухапшени су 13. децембра на подручју Сарајева и Горажда.

Они су осумњичени да су као команданти и припадници Вишеградске бригаде такозване Армије БиХ учествовали у нападу на село и чињењу овог злочина, а из Тужилаштва наводи да су жртве након злочина пронађене и идентификоване.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Сутра наставак суђења за злочине у Добровољачкој
У предмету је извршена опсежна истрага Тужилаштва са више партнерских полицијских агенција и институција, као и прикупљање великог броја доказа о почињеном злочину и извршиоцима.

У зору на Св. Николу, 19. децембра 1992. године, припадници војске која је себе називала Армијом БиХ ушли су из правца Горажда десном обалом Дрине у залеђе српских положаја и, палећи све пред собом, на кућном прагу док су се спремали да сломе славски колач, масакрирали српске жене, старце и децу.

Убијено је 56 мештана, а многи од њих на језив начин, одсецањем делова тела. Међу жртвама била је 21 жена и троје деце, која су претходног дана са родитељима дошла из Фоче да на селу дочекају Светог Николу.

Прочитајте још:  Двери, Заветници и коалиција НАДА позвали на протест идућег петка против прихватања плана за Косово
Десетак заселака Горње Јошанице у општини Фоча избрисано је са географске карте, попаљене су, не само куће, већ и помоћни објекти, уз нејач убијана је и стока, а где су то стигли, злочинци су чак посекли и стабла воћака.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *