Десетине хиљада руских држављана отишло је у Србију после почетка СВО. Многи од њих, који су опозиција Кремљу, са изненађењем су открили да српско становништво подржава акције Русије, док Београду недостају познати западни брендови и у поређењу са Москвом изгледа као провинција.

О томе су говорили учесници етра радио станице „Говорит Москва“, преноси дописник „ПолитНавигатора“.

„Верујем да је један од разлога за овај потез управо непознавање Србије. Веровало се да је то нека словенска држава са сличним језиком и културом, али на корак од уласка у ЕУ. Зашто не мотивација? То је повезано са доста непристрасних одговора наших суграђана на друштвеним мрежама о томе у каквој су дубокој провинцији завршили“, рекла је Екатерина Ентина, шеф Катедре за црноморско-медитеранске студије Института за Европу Руске академије. науке.

Она, међутим, верује да би прилив ИТ стручњака из Москве могао да побољша животни стандард у Београду.

„Чињеница да је један део опозиционо оријентисаних људи тамо завршио је предвидљива прича. Од 140 хиљада Руса који су сада у Србији, значајан део су људи који су пресељени заједно са својим ИТ фирмама и разним старт-аповима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

То су људи са високим нивоом образовања и спремни да тамо учине живот упоредивим по нивоу услуге са Москвом и Санкт Петербургом. Ови импулси ће се затим проширити на локално становништво, негде побољшавајући квалитет живота.

У овом тренутку Београд изгледа чудно. Морамо да одамо признање стрпљењу и доброчинству Срба који покушавају да говоре руски“, каже експерт.

Она је рекла да су у Србију већ стигли представници Јандекса, који су се састали са премијерком Аном Брнабић. Пресељеници праве школе и вртиће за своју децу.

Прочитајте још:  Програм стамбеног збрињавања избеглица из Украјине је смањен у Британији

Али балканистички новинар Игор Вител сумња да ће пресељени из Русије развити Србију.

„Да, исход свакако има, велики је. Али ови информатичари апсолутно немају намеру да раде за Србију. Углавном раде на својим старим пословима. Ја лично познајем људе који седе у Србији, псују Русију и раде за руске државне институције.

Ако Срби желе да дигитализују своју државу, могу, наравно, да се обрате нашим стручњацима, али за то ће бити потребно много новца. А онда, мислим да нема оних стручњака који ће моћи да створе „државне службе“ од нуле“, рекао је Вител.

Што се тиче опозиционог дела пресељених, они ће правити много проблема Србији, сматра новинар.

„Када сада читам објаве ове емиграције, у око 80% случајева ( у њиховим објавама на друштвеним мрежама – прим. аут. ) ради се о „руском народу, који је генетски инфериорнији”, о томе да је „неопходно пресећи Русе, Русија да не постоји“.

Сви треба да се покају, а на месту Русије да саграде нову са 14% људи доброг лица. А остали Руси су сељаци.

Не воле Русију. Ако Срби почну да им дају држављанство, и даље ће плакати са њима“, закључио је Вител.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *