Пљевља: Не користи се више поздрав “Видимо се”, ситуација у дечијој болници алармантна

0

(фото:ПВ Портал)

Пљевља: Не користи се више поздрав “Видимо се”, ситуација у дечијој болници алармантна.

Пљевља, на северу Црне Горе, последњих десет дана један је од најзагађенијих градова Европе. 2. јануара био је најзагађенији град на свету, показали су подаци сајта Светског пројекта квалитета ваздуха.

Десетоструко веће загађење прашкастим ПМ 2.5 честицама последица су рада термоелектрана, рудника угља, али и преко 4.000 ложишта домаћинства за грејање током зиме. Честице ПМ 2.5, које настају током ложења, класификоване су као канцерогене.

У руднику угља Пљевљаци, уз ниже цене, имају могућност куповине тог енергента на стопу што га чини најекономичнијим видом гријања. Користи га око 35 одсто домаћинстава у Пљевљима.

Како би умањила енормно загађење и тешку еколошку ситуацију, Влада је 4. јануара најавила ургентне, краткорочне мере у виду набавке маски и субвенција рачуна за струју.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Црна Гора је према Уставу еколошке државе, премијер у техничком мандату Дритан Абазовић на челу партије која је чланица Зелене Европе.

По чист ваздух мора се ићи ван града

Пљевљак Јован има двоје деце. Са четворогодишњим сином свакодневно иде на Рудницу, место надомак града и изван подручја загађења. Ту је, како каже за РСЕ, мирнији.

„Ту дишемо пуним плућима. Лука се сатима игра. Недавно сам добио и ћеркицу, али она је стално са мајком, код куће. Још нисмо спремни да је изводимо. Чекамо да се ваздух прочисти”, каже саговорник РСЕ и додаје у шали:

„Толико је гушта магла од смога и дима да смо у Пљевљима укинули поздрав ‘Видимо се’.

Иако десетоструко веће загађење од дозвољеног у овом граду има здравствене последице, нико од надлежних институција није огласио.

Последњи доступни подаци датирају из 2018. године када је било 214 оболелих од рака плућа.

Истовремено, директор Опште болнице Пљевља Саша Грбовић изјавио је данас да је дечије оделење ове болнице последњих дана пуно.

„Углавном се ради о бебама до годину дана старости, са респираторним инфекцијама“, истакао је Грбовић.

Прочитајте још:  Зиђин кажњен са милион динара због аерозагађења у Бору
Казао је и да је зимском периоду повећан број респираторних инфекција и да је то хронично стање које траје већ 30-40 година.

Директор пљеваљске болнице поручио је да је ситуација алармантна и да су концентрације ПМ 2.5 и ПМ 10 честица веће и по неколико пута, а да је концентрација сумпор-диоксида чак 50 пута већа у односу на европске стандарде.

Васељенска/Пв портал

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *