Шоле: Кампања повлачења признања Косова отежава напредовање дијалога

1
шоле

Дерек Шоле (EPA-EFE/STR)

Саветник у америчком Министарству спољних послова Дерек Шоле изјавио је данас да САД „кампању повлачења признавања независности Косова, виде као одвраћање пажње – што није у духу проналажења пута напред”.

Шоле, који ће следеће седмице посетити Србију, Косово и Метохију и Северну Македонију, у интервјуу Гласу Америке је рекао да тако нешто није у складу са предлогом Европске уније о дијалогу који воде две стране.

„То нас не приближава остварењу евроатлантских аспирација обе земље, што њихови лидери кажу да желе да учине. Желимо да се усредсредимо на то, а не на оваква одвраћања пажње”, додао је амерички званичник, преноси Бета.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у среду, на годишњој конференцији за новинаре, да је девет држава повукло признање Косова.

Шоле је, говорећи о очекивањима од посете Западном Балкану, оценио да је актуелни тренутак веома важан за регион, нарочито када је реч о односима Приштине и Београда.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Последњих неколико недеља је, нажалост, забележен раст тензија између Косова и Србије”, рекао је он и истакао да је добра вест што су барикаде уклоњене и отворени прелази.

„Волео бих да нисмо провели протеклих пар недеља усредсређени на ту кризу, већ бисмо уместо тога волели да будемо усредређени на питање дијалога, који предводи Европска унија, а САД у потпуности подржавају”, рекао је Шоле.

Званичник САД је додао да ће то бити теме разговора током посете америчке делегације региону.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Шоле: Кампања повлачења признања Косова отежава напредовање дијалога

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *