Албански кланови контролишу британско тржиште кокаина

0

Албански кланови контролишу британско тржиште кокаина.

У затворима, сваки десети затвореник је Албанац.

Албански гангстери већ две деценије контролишу тржиште кокаина у Великој Британији, а једини изузетак је Ливерпул, преноси енглески “Сан”.

Неименовани стручњак који се бави криминалним бандама рекао је да су албански гангстери вероватно најјачи у северном и источном Лондону, а да су веома снажни и у Манчестеру.

“Албански криминални кланови су свуда у Великој Британији, али не могу да уђу у Ливерпул који држе локални криминалци”, тврди стручњак за “Сан”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међу албанским клановима се истичу Хелбенијанз из источног Лондона, који се на Инстаграму хвале скупоценим колима, оружјем и великим сумама новца.

Полиција је 2020. године разбила апликацију за шифровану комуникацију “Енкрочет” и ухапсила многе трговце дрогом из Ливерпула.

“Ливерпулски криминални кланови су сада ослабљени, а то би могло да мотивише Албанце да покушају да преузму контролу и над овим лучким градом који представља огромно тржиште за кокаин”, наводи стручњак.

Прочитајте још:  Путин држи 200.000 војника између Брјанска, Курска и Белгорода (ВИДЕО)
Албанске криминалне организације, према Националној агенцији за криминал (НЦА), британској агенцији за националну безбедност, управљају великим делом тржишта кокаина у земљи, с прометом од око шест милијарди фунти.

Према владиним подацима, организовани криминал кошта око 37 милијарди фунти сваке године националну економију Уједињеног Краљевства. Међутим, овај број представља само делимичну слику феномена, јер не узима у обзир новац који је опран и на тај начин пласиран у легалну економију продајом низа добара.

Како је албанска мафија успела да заузме истакнуто место у криминалном окружењу Велике Британије?

Историја њиховог насељавања може да се прати од 1990-их и често се повезује са кризом на Косову. Према британским истражитељима, током тих година многе избеглице које су стигле до британске границе тражећи азил били су албански држављани који су се идентификовали као да су с Косова да би добили повлашћени третман.

Државни завод за статистику је 2019. објавио грубу процену: тврди да у Британији живи око 47.000 Албанаца и 29.000 са Косова и Метохије. Међутим, према базама података британске владе, само у години пандемије политички азил у земљи затражио је 3.071 грађанин албанског порекла.

Кокаин, проституција и трговина људима су недозвољени послови који су помогли некима од њих да изграде своје царство.

Тржиште дрога у Великој Британији једно је од најнапреднијих у Европи. Пре пандемије остварила је око 30 милијарди евра профита. Огроман износ који свака криминална група жели да се дочепа. Пре десет година килограм кокаина продат је за око 40.000 евра; док је у годинама непосредно пре ковид-19 цена такође пала испод 30.000 евра. Албанске организације су приморале своје конкуренте да се прилагоде новим ценама како не би изгубиле позицију на тржишту. Њихов профит се тада повећао када су почели да гледају на Латинску Америку, где су, упркос историјској доминацији ‘Ндрангета брокера, пронашли контакте и могућности.

Прочитајте још:  Британска докторка: Прекините вакцинацију, превише је нус појава!
Албански грађани на врху криминалне пирамиде успели су да се населе у Колумбији, Еквадору, Перуу и Панами. Они који могу да купе кокаин по 4 хиљаде долара за килограм у Јужној Америци, онда га продају за 30 хиљада евра када стигне у европске луке, уз помоћ густе мреже корумпираних лучких званичника и оператера у најважнијим поморским комерцијалним чвориштима у Европи.

Албанци обично транспортују  кокаин скривен у производима попут банана, ананаса и сувог воћа, али и металне или дрвене предмете. Кокаин је савитљив производ који се лако извлачи, чисти и складишти када стигне у Европу.

Они који увозе кокаин у УК обично га шаљу у холандске или немачке луке, али у неким случајевима пошиљка се шаље директно у УК.

„Током година смо видели употребу јахти које пристају током летње сезоне, посебно у лукама на јужној обали земље. Често се дешава да група одлучи да допреми две тоне кокаина у Ротердам и петсто килограма у британске луке где та супстанца такође стиже сакривена и у аутомобилима, наводе експерти.

Свакако, има и истине у порасту албанских банди, али поједини таблоиди су створили климу стигматизације према целој заједници. Албанска затворска популација у Уједињеном Краљевству не прелази 10 одсто.

Овај број потврђују и подаци Министарства правде: у енглеским и велшким затворима налази се око 1.500 затвореника албанске националности, који су најприсутнија страна популација. Управо из тог разлога Влада је крајем јула 2021. потписала споразум са албанском владом да се неки затвореници пребаце у домовину и тамо издржавају казну.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *