Скандал: Украјински лекари могу да раде у Пољској без знања пољског језика

0
никитина

Doctor holds stethoscope bell with the flag. Healthcare related shot

Према измењеном пољском закону о помоћи грађанима Украјине, лекари из ове земље, да би добили радну дозволу у Пољској, морају да поднесу само захтев за знање пољског језика.

Не морају званично да потврђују да течно говоре пољски, преноси дописник ПолитНавигатора.

Истовремено, председавајући Главног медицинског савета Пољске Лукаш Јанковски рекао је да ако страни лекар жели да има право да се бави медицином у Пољској, мора да зна пољски језик. То, између осталог, значи и безбедност пацијента, сматра Јанковски.

Питање знања пољског језика од стране лекара из Украјине који раде у Пољској је дуго била „осовина спора између Општег медицинског савета и пољског Министарства здравља“, рекао је Лукаш Јанковски у коментару пољској државној новинској агенцији ПАП. .

Поред тога, председник Главног медицинског савета је приметио да лекари долазе у Пољску не само из Украјине, већ и из других земаља који желе да лече пољске пацијенте, али уопште не говоре пољски.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Они подносе пријаву Министарству здравља о спремности за праксу и познавању пољског језика и добијају документ у виду сагласности министра који им омогућава да раде као лекари. Њихово познавање језика се ни на који начин не проверава“, наглашава Јанковски.

Према његовим речима, касније се такви лекари обраћају регионалним лекарским коморама за право на праксу. Додао је да је “то дискутабилно” јер не говоре добро пољски.

Борили смо се са Министарством здравља да лекари ван Пољске знају пољски језик, да ти лекари имају период адаптације од неколико месеци – да се упознају са здравственим системом и науче језик“, рекао је Јанковски.

Он сматра да у Пољској треба да важе јасни захтеви, као, на пример, у Немачкој, где пољски лекар који не говори немачки не може да ради.

Прочитајте још:  Амерички сенатор: Финансирање Украјине је наша најбоља инвестиција (ИСПРАВКА)
Заузврат, Министарство здравља Пољске је обавестило ПАП да је у одредбама такозваног поједностављеног система декларација о познавању пољског језика потребна само да би се стекло право на бављење професионалним активностима за одређени обим. активности, време и место вежбања. Али не постоји чак ни такав услов у случају лекара који су се квалификовали у Украјини или у некој другој земљи ван ЕУ и желе да раде у Пољској.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *