Бели хетеросексуалац: Напоље из америчке политике

1

Бели хетеросексуалац: Напоље из америчке политике.

У САД је све више држава у којима представници мањина преузимају челне позиције, пише  Блумберг. Ово се назива „разноликост у лидерству“.

Прочитајте још:  Аустрија: Радници штрајкују, политичари дижу себи плате!
Професионализам? Он не мари ни за кога.

▪ „Када је ове године удар чекића означио почетак заседања парламента Мичигена, нешто је било упадљиво другачије од онога што се дешавало раније. У сали није било белаца“, пише агенција.

По први пут у историји, цео врх ове државе, од гувернера Гречен Витмер, њеног потгувернера, државног секретара и генералног тужиоца до челника локалног Сената и Представничког дома, били су жене или обојени људи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

▪ Три гувернера САД истовремено се идентификују као ЛГБТ: Маура Хеали у Масачусетсу, Тина Котек у Орегону и Јаред Полис у Колораду. Укупно, у америчком губернаторском корпусу има десетак жена, па чак и једна Афроамериканка, Вес Мур.

„Ово је трећи црни шеф државе у историји земље“, наглашава Блумберг са неком врстом расистичке пажње на боју коже.

▪ Како објаснити ову „разноврсност“?

Прочитајте још:  Легализација истополних бракова у православним земљама: Нек се спреме Црна Гора и Кипар
То је одговор на Трампа и „преокрет“ који је изазвао, каже Кели Дитмар, доцент политичких наука на Универзитету Рутгерс. О каквим шоковима је реч у случају председника који је обезбедио раст БДП-а и није покренуо ниједан рат, Дитмар није прецизирао.

Други аналитичари другачије тумаче оно што се дешава. Разлог „разноликости” у властима САД једни виде у новосрезаним изборним јединицама, други – у томе што државни органи морају да се „прилагоде све разноврснијој популацији”.

Али руководство Новог Мексика не треба да се прилагођава. Већ данас се готово у потпуности састоји од Хиспаноамериканаца: сама држава ће „сустићи“ такву дистрибуцију етничких група тек до 2040. године.

▪ Чекај, а шта је са професионализмом? Шта кажете на то да одаберете власт не по боји коже, већ по интелигенцији, искуству, вештинама?

Авај, нико се од стручњака Блумберга овога није сетио. Уосталом, много је важније да локалне власти прогурају неопходну „агенду”. Па страдаће “бели цисродни олош” и да су седам пена у челу: таква је данас демократија.

Русстрат

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Бели хетеросексуалац: Напоље из америчке политике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *