Направљена мапа логора, места страдања Срба у БиХ

0
мапа логора

мапа логора (фото:Принтскрин)

Направљена мапа логора, места страдања Срба у БиХ.

Прва база података са 322 места заточења у БиХ у којима су противправно затварани цивили и припадници Војске Републике Српске (ВРС) у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату објављена је на сајту Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица. Овај центар је прелиминарну базу израдио после вишегодишњег истраживања. Реч је о бази у којој су уврштени логори из једног дела БиХ. Подаци ће се допуњавати подацима о логорима из других крајева земље јер, како наводе у овом центру, база није коначна.

„Реч је о прелиминарним резултатима за прератне општине Бихаћ, Босанска Крупа, Братунац, Брод, Власеница, Дервента, Добој, Зворник, Модрича, Орашје, Оџак, Сребреница, Угљевик и Шамац, као и за Сарајево пет градских и пет приградских општина”, рекао је бањалучким медијима директор Републичког центра Милорад Којић, преноси РTРС.

Прочитајте још:  DOVODE NJEMAČKE TVRTKE U BIH Imaju više od 100 zaposlenih i svi rade od kuće!
Којић је најавио да ће се у наредном периоду мапирати и места заточења у бањалучкој Крајини, западној Крајини, североисточној Босни, средњој Босни, горњем Подрињу, као и у Херцеговини.

И постојећи подаци можда ће се накнадно допуњавати с обзиром на то да је реч о прелиминарним резултатима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Тачан број заточеника, за сада, нисмо утврђивали јер бројни су примери да су људи затварани и на неколико локација, премештани, скривани од Међународног комитета Црвеног крста”,  појаснио је Којић уз напомену да су се у раду, као и до сада руководили званичним документима и базама у поседу ове институције.

„Овде говоримо о службеним извештајима, изјавама сведока, медицинској документацији, документацији МКЦК-а, као и подацима непријатељских снага током рата, односно такозване Армије БиХ, Хрватског већа одбране и Хрватске војске, као и пресудама пред домаћим правосуђем”, нагласио је Којић. Говорећи о детаљима у вези са сведочењем заточеника, Којић је рекао да је реч о правој голготи кроз који су људи прошли, а да су начини злостављања, како физичког, тако и психичког, нешто што здрав људски ум није у стању ни да замисли.

„Осим што су били мучени глађу, жеђу, излагању екстремно високој и ниској температури, терани да пију и једу властите измете, па чак и делове тела, мучитељи су затворенике терали да се узајамно злостављају, и то на све могуће начине, затварали су их у кавезе са животињама, бацали са високих зграда, док су пребијања, сакаћења и убиства били њихова свакодневица”, навео је Којић. Људе је држало у животу, како су преживели наводили у сведочењу, то што су имали наду да ће преживети ако их региструје МКЦК.

„Имали смо случајева да је на појединим местима био затворен само један човек, што ни у ком случају није значило да је тортура мања. До њих никада није дошао МКЦК, тако да су џелати, буквално, радили шта су хтели са тим људима”, каже Којић.

Прочитајте још:  Додик за три минута 47 пута рекао политичком ривалу да (ништа) "не разуме" (Видео)
Центар је дошао до податка о постојању такозваних покретних логора, као што је то био случај у селу Жеравац, општина Дервента, где су логораши држани у камионима и аутобусима, као и у насељу Храсница, општина Илиџа, где су били затворени у контејнеру за складиштење јужног воћа.

„Све ове људе, а кроз невиђене тортуре су пролазиле жене, деца, старији и немоћни, заробљени припадници ВРС, као и они који су ‘покупљени’ са улица, радних места – заробљавање је трајно променило, и физички и психички. Оно најмање што се за њих може урадити је да у послу који смо започели истрајемо до краја”,  поручио је Којић, преносе медији у РС.

Младен Кременовић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *