Србија се спрема да одбије испоруке гаса из Русије

0
русија

(фото:Илустрација)

Србија се спрема да одбије испоруке гаса из Русије.

У граду Костинброд, 1. фебруара је отворена изградња бугарског дела гасног интерконектора Бугарска-Србија. Свечаности су присуствовали председници Србије Александар Вучић и Бугарске Румен Радев, као и шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жофре.

Како наглашавају српски медији, гасовод Бугарска-Србија део је европског јужног коридора, чија је сврха да се „избегне зависност од руског гаса“, јавља дописник ПолитНавигатора.

Укупна дужина гасовода је 170 км. Проћи ће поред Балканског тока (наставак Турског тока, којим Србија сада добија гас) и омогућиће да се гас црпи из Азербејџана и других земаља Централне Азије. Кроз Србију пролази 109 километара цеви, постављене су пре годину дана и сада је завршено 92 одсто посла.

Бугари граде краћу деоницу, а планирано је повезивање српске и бугарске деонице општег тока у октобру 2023. године. Очекује се да ће гасовод снабдевати 1,8 милијарди кубних метара гаса годишње. Цена пројекта, делимично финансираног од стране Европске уније, износи 85,5 милиона евра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Кнежевић: Спајићева последња понуда начелно прихватљива
Председник Србије Александар Вучић рекао је на свечаности да његова земља жели да што пре постигне договор са Азербејџаном о увозу одређене количине гаса из ове земље. Према Вучићевим речима, проблем је у цени и у томе што Баку захтева да се потпишу дугорочни уговори на десет и више година.

„Морамо разговарати са Азербејџаном и Русима и узети у обзир геополитичку ситуацију“, рекао је српски лидер.

Он је у августу 2022. изјавио да Србија купује руски гас по „фантастичној“ цени, иначе би земља била суочена са банкротом.

Александар Вучић је рекао и да Србија тренутно има довољне резерве гаса, не прецизирајући добављача.

„Када се заврши зимска сезона, у српском подземном складишту гаса Банатски Двор остаће 286 милиона кубних метара гаса. И имаћемо 180-200 милиона у складишту у Мађарској“, рекао је он.

Прочитајте још:  Руска авијација уништила током ноћи 62 војна објекта у Украјини
Истовремено, 1. фебруара најутицајнији и провладин лист у Србији Политика објавила је интервју са бившим саветником Министарства енергетике Србије Петром Станојевићем, који је рекао да је неопходно укинути уговор са Гаспромом за модернизацију подземног складишта гаса Банатски двор, пошто руска компанија није почела његову реализацију од 2019. године.

Како  је пренео ПолитНавигатор  , председник Србије Александар Вучић рекао је да Београд не подржава „руску инвазију на Украјину“, а за Србију „Крим је Украјина, Донбас је Украјина“.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *