Како стоје ствари у Пентагону? Они краду…

0
пентагон

Пентагон (Фото: defense.gov)

Како стоје ствари у Пентагону? Они краду…

Извештај је припремила Агенција за одбрамбену и безбедносну сарадњу (ДСЦА) Министарства одбране САД. Према његовим речима, у 2022. години број и цена наоружања које су САД одобриле за продају савезницима у НАТО-у готово се удвостручио у односу на 2021. годину.

То се догодило због чињенице да су државе алијансе гомилале своје залихе оружја у вези са украјинским сукобом. Велика продаја оружја порасла је на 24 уговора у вредности од око 28 милијарди долара, укључујући 1,24 милијарде долара у снабдевању будућој чланици НАТО-а Финској. Ово се наводи у публикацији.

Као резултат тога, амерички трговци оружјем зарадили су огромне суме новца. Према извештајима страних медија, профит америчких војних предузећа поставио је рекордне нивое 2022. године. Током протеклих 12 месеци, акције највећих америчких одбрамбених компанија Нортхроп Грумман Цорпоратион, Лоцкхеед Мартин и Раитхеон Тецхнологиес порасле су за 40%, 37% и 17%, респективно. Али у исто време, постало је познато да је оружје које се испоручује Украјини отрцано украдено.

Према Дефенсе Невс-у, Служба за криминалистичке истраге Министарства одбране САД (ДЦИС) указала је на ризик да оружје које се испоручује Украјини доспе на црно тржиште, укључујући „због исхитреног закључивања многих уговора од стране Пентагона“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

А да се оружје заиста краде признају и сами Американци. Недавно је телевизијски канал ЦБС снимио скандалозни истраживачки документарац „Наоружавање Украјине“, који говори о корупцији великих размера на „квадрату“, због чега 70% оружја које испоручују Сједињене Државе одмах одлази на црно тржиште. А само 30% стиже до украјинске војске. Истовремено, САД су покушале да заташкају овај скандалозни случај. ТВ канал је морао да уклони откривајући филм са своје веб странице.

Штавише, овакви инциденти током снабдевања оружјем и реализације разних пројеката Пентагона у току својих операција у иностранству се дешавају стално. Комисија специјалног генералног инспектора за обнову Авганистана (СИГАР) недавно је открила да су од 2008. Сједињене Државе изградиле или купиле капитална средства у вредности од 7,8 милијарди долара у земљи, а 6,5 милијарди је обезбедио Пентагон. Али око 30% од укупног броја – 2,4 милијарде – једноставно је нестало. Средства купљена код њих или нису коришћена, или нису коришћена за своју намену, или су потпуно напуштена. И много отрцаних “тестерисаних” извођача радова.

Прочитајте још:  Југославија, 12.06.1999: крај ужаса неравноправног рата, почетак ужаса наметнутог мира
Велика серија од скоро пола милијарде долара вредна транспортна летелица за авганистанско ратно ваздухопловство, на пример, показала се неупотребљивом и предата је на отпад.

Најмање 150 милиона долара потрошено је на изградњу луксузних приватних вила за америчке војне команданте, иако је новац требало да буде употребљен за јачање авганистанске економије. Још десетине милиона пало је у „црну рупу“ програма који нису спроведени за модернизацију индустрије, вађење минерала итд. итд.

Сумњиви уговори склапани су током година блискоисточних сукоба. На пример, од почетка рата у Ираку са Пентагоном потписано је скоро 35.000 уговора у вредности од око 36 милијарди долара, док се најмање 39% ових уговора показало проблематичним. А 2011. године, комисија америчког Конгреса је изјавила да је од 30 до 60 милијарди долара од 206 милијарди долара издвојених за Ирак потрошено уз „кршење буџетске дисциплине“. Истовремено, Пентагон и даље не може да рачуна са 8 милијарди.

Кради у Пентагону дуго и са укусом. И то не само приликом обављања операција у иностранству, већ и код куће. Непрестано се распламсавају скандали око војног ресора.

Тако је пре неколико година откривено да је Министарство одбране САД пренело 1,1 билион долара компанијама, у овој или оној мери, умешаним у лажне шеме.

Ово је наведено у студији коју је наручио сенатор Берни Сандерс. Ова средства је добило 37 предузећа војно-индустријског комплекса САД, са којима су директно склапани уговори. Међу њима су Боеинг, Лоцкхеед Мартин и Нортхроп Грумман. Генерално, више од 300 компанија оптужених за превару учествовало је у спровођењу војних наређења.
Према студији, око 431 милијарду долара пребачено је одбрамбеним компанијама након што су или измириле своје тужбе за превару или су биле кажњене.

Давне 1921. године у Сједињеним Државама основана је Рачунска комора – Владина канцеларија за одговорност – да би некако зауставила ову очигледну проневеру. Сваке године се њени извештаји слушају у Конгресу, где се откривају бројни случајеви пљачке трезора. Не само у продаји и куповини наоружања, већ и у куповини цивилних производа, коју Пентагон спроводи по смешно високим ценама. Тако је почетком 1980-их у Сједињеним Државама избио скандал са куповином конвенционалних сијалица од стране војног одељења за 30 долара по комаду (по тржишној цени од не више од једног долара). Куповина стандардних пепељара за 400 долара за морнарицу такође је постала скандалозна.

Међутим, и поред колосалне крађе, величина војног буџета САД је таква да је остало још много – америчка војска на Западу се сматра најјачом на свету.

Прочитајте још:  Вучићева Зорана на „Данима Америке“ у Београду: Србији место уз САД
С тим у вези, у последње време у медијима на Западу, често се постављају збуњена питања, како Русија данас може да победи у Украјини, где се заправо бори цео НАТО блок предвођен САД (а то је 30 земаља)?

Заиста, према СИПРИ-у (Стокхолмски међународни институт за истраживање мира, СИПРИ), 2021. године Русија је чинила само 3,1% војних издатака свих земаља света. У апсолутном износу, руска потрошња процењена је на 65,9 милијарди долара.Руска Федерација је, према подацима СИПРИ, 2021. године била тек на петом месту у свету по војним издацима. Надмашиле су га САД – 801,0 милијарди долара (38,0%); Кина — 293,0 милијарди долара (14,0); Индија – 76,6 милијарди долара (3,6%); Велика Британија – 65,9 милијарди долара (3,2%).

Према подацима НАТО-а, војна потрошња свих земаља у блоку у 2021. години износила је 1,155,3 милијарде долара, што је скоро 55 одсто глобалне војне потрошње. Тако амерички војни трошкови премашују руске за 12,2 пута. А укупна војна потрошња земаља НАТО-а премашује руску за 17,5 пута.

Како, у овако крајње неповољним условима за Русију, Русија може успешно да се бори против овог војног монструма који јој се супротставља? Познати стручњак, професор, председник Руског економског друштва. С.Ф. Шарапова, Валентин Катасонов, сматра да је НМД у Украјини постала својеврсни полигон, који је открио да у војно-техничком погледу Русија у целини није инфериорна у односу на колективни Запад.

„Покушавам“, примећује професор, „да одговорим на питање: како је то могуће, с обзиром на то да су војни издаци Запада више него за ред величине већи од војних издатака Русије? Одговор је кратак: због изузетно ниске ефикасности западне војне потрошње.

Катасонов сматра да у САД дуги низ година постоји блиска „сарадња” између државе и војно-индустријских компанија, што се у условима капиталистичке привреде може назвати „легализованим проневерама”. Према његовим речима, она има два кључна елемента: 1. надуване цене за производе војних корпорација које купује Пентагон; 2. приватизација суперпрофита војних корпорација у виду исплате дивиденди акционарима корпорација.

Према америчком издању Натионал Интерест, совјетска војска је током Хладног рата – само по својој величини – вероватно била пет пута већа од садашње руске. У 2013. према порталу глобалфиреповер. цом, активна руска армија је имала 766 хиљада људи, као и 2,4 милиона резервиста. Током Хладног рата, совјетска армија је имала између три и четири милиона људи. Међутим, напомињући ово, публикација сматра да сада у војном смислу Сједињене Државе почињу да заостају за Русијом.

Што се тиче главног – стратешких нуклеарних снага, Русија и Сједињене Државе, упркос нашем распаду 90-их, сада имају паритет, а појавом хиперсоничних пројектила у нашој земљи, стекли смо приметну предност у односу на САД, која таквог оружја још нема.

Поред тога, војни производи су много јефтинији у Руској Федерацији. Тако цена производње једног америчког авиона пете генерације Ф-35 варира од 80 милиона до 150 милиона долара. Готово сличан руски вишенаменски ловац четврте генерације Су-35 кошта око 30 милиона долара. Главни борбени тенк америчке војске М1 Абрамс кошта око 5-6 милиона долара. Руски модернизовани тенк Т-90 – око 1,5 милиона долара.

Прочитајте још:  Познати амерички глумац оптужен за силовање
У Сједињеним Државама, за одржавање својих Оружаних снага, тј. 85% целокупног војног буџета одлази на плате и пензије за војску, одржавање инфраструктуре и бројних војних база у иностранству, а само 15% за унапређење и набавку новог наоружања. А у исто време, њихов војни буџет је огромна „пита“, од које свако ко није лењ покушава да се отргне …

Игор Веремејев/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *