Западни план за Косово: Сепаратисти се слажу Срби не

0
косово, митровици, срба, зсо

Косово и Метохија (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Западни план за Косово: Сепаратисти се слажу Срби не.

Специјални представник ЕУ за преговоре Београда и Приштине Мирослав Лајчак састао се 6. фебруара са премијером самопроглашене „Републике Косово“ Аљбином Куртијем и председником Србије Александром Вучићем како би их приморао да прихвате такозвани француско-немачки план за решавање питања Косова. .

Због тога је Курти усмено пристао да прихвати план, Вучић је само рекао да је са Лајчаком имао „отворени“ разговор, преноси дописник ПолитНавигатора.

„Премијер Републике Косово” је после ручка са специјалним представником Лајчаком рекао да прихвата предлог ЕУ „да се односи нормализују”.

Курти је додао да ће се ускоро у Бриселу разматрати одређена питања о међународним границама, механизмима имплементације и временском редоследу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Демократски концепти европске оријентације дају нам наду“, закључио је он.

Прочитајте још:  Руси долазе у Србију: Ево и зашто
Након тога је специјални представник САД за западни Балкан Габријел Ескобар твитовао о потреби да Београд призна „Републику Косово“ (САД подржавају тзв. француско-немачки план). Председник Србије Александар Вучић је у одговору написао:

“Можете само сањати.”

Сусрет Александра Вучића са Мирославом Лајчаком није донео званичне изјаве Београда о плановима Запада за Косово.

„Отворен и пријатељски разговор са Мирославом Лајчаком. Кад кажем отворено, заиста то и мислим. Сви сте ме разумели“, написао је Вучић само на друштвеним мрежама.

Српски председник је након тога објавио снимак у којем је навео да ће „наставити да брани Србију” и да Запад „може да сања о међусобном признању” Београда и Приштине.

Прочитајте још:  Ухапшен цео врх Војног синдиката!
Такозвани француско-немачки план за Косово није јаван, али су прозападни медији више пута објављивали главне одредбе овог документа, који је заправо ултиматум Београду. Конкретно, предвиђа поштовање територијалног интегритета Србије и „Републике Косово“, неповредивост граница, препознавање државних симбола и „посебне структуре“ српске заједнице на Косову. Односно, покушавају да Београд по други пут „проду” оно што је већ одавно платио.

Подсетимо, формирање Заједнице српских општина на Косову и Метохији (ЗСО, де факто аутономија Србије) представља једну од кључних тачака Бриселског споразума потписаног 2013. године између Београда и Приштине, који власти у Приштини одбијају да испуне под разним изговоре. А 2015. године такозвани „Уставни суд Републике Косово“ пресудио је да неке клаузуле Бриселског споразума нису у складу са законима „Републике Косово“ које су прогласили албански сепаратисти, јер је реч о стварање удружења на етничкој основи.

Вреди напоменути и да се, према изворима, у француско-немачком плану изричито не помиње међусобно признање две државе нити чланство „Републике Косово“ у Уједињеним нацијама, на чему инсистира Приштина. Међутим, од Србије се тражи да се не меша у чланство „Републике Косово“ у међународним организацијама.

Како  је пренео ПолитНавигатор  , председник Србије Александар Вучић је под притиском истовремено две западне лобистичке групе, од којих једна захтева од српских власти да признају независност „Републике Косово“, а друга да уведе санкције Русији.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *