Додик ВС Шмит: Да ли је јача реч нелегалног “високог представника”?

0
шмит

Кристијан Шмит суспендовао је, након ванредне седнице Већа за спровођење мира (ПИЦ), Закон о непокретној имовини Републике Српске, који је данас требало да ступи на снагу. Прошле недеље из Канцеларије високог представника у БиХ (ОХР) је затражено да Уставни суд БиХ хитно реагује када је у питању тај спорни закон пре него што, како наводе из ОХР-а, „настане непоправљива штета”.

Веће за спровођење мира је Шмиту дало „зелено светло” да посегне за својим овлашћењима уколико не буде одлуке Уставног суда која би онемогућила ступање на снагу овог закона.

 

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се у Сарајеву, с правног становишта, ништа није догодило.

„Република Српска је усвојила Закон о непокретној имовини, који остаје на снази”, написао је Додик на свом Твитер налогу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је у изјави агенцији Срна рекао да Кристијан Шмит није високи представник и да то није само став Републике Српске, већ и две сталне чланице Савета безбедности УН, који је требало да потврди његово именовање, а није, пренео је Танјуг.

 

„Одлуке и легално бираних високих представника се не објављују у Службеном гласнику Републике Српске. Не може се сваки путник намерник мешати у унутрашња питања БиХ и Републике Српске”, истакао је Додик.

Посланици у Народној скупштини Републике Српске су 28. децембра прошле године усвојили Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти у РС.

Уставни суд БиХ је тај закон ставио ван снаге, одлучујући на основу апелације шест делегата Дома народа Парламентарне скупштине БиХ. У образложењу, Уставни суд БиХ је навео да РС нема уставну надлежност за регулисање тог питања, јер се ради о надлежности државе.

Прочитајте још:  УН: Сједињене Државе убиле сиријског цивила у Идлибу у мају, а не вођу Ал Каиде

Закон који је Шмит суспендовао усвојен је на седници скупштине Републике Српске 10. фебруара, али мало уочи његовог ступања на снагу, високи представник је донео одлуку да се тај акт не спроводи до одлуке Уставног суда БиХ.

Према овом закону, непокретна имовина коју користе власти Републике Српске, јединице локалне самоуправе, јавна предузећа, јавне установе и друге службе које је основала РС, „по сили закона”, како се наводи у тексту, припада њима.

Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *