СПАС ЗАБОРАВЉЕНЕ СВЕТИЊЕ НЕМАЊИЋА: Штаб албанских терориста био у храму 2001. године – апел српског центра из Скопља уродио плодом

0
скопља

ZAPUŠTEN Manastirski hram Uspenja Presvete Bogorodice u selu Matejče, Foto SPONA

После годину од апела Српског културно-информативног центра СПОНА, из Скопља, за заштиту манастира Матејче и молбе за прикључивање подршци обнове запуштене и вишеструко оскрнављене светиње Успења Пресвете Богородице тог комплекса на северу Северне Македоније, министарка културе Владе у Скопљу, Бисера Костадиновска Стојчевска најавила је да је обезбеђено 1,5 милиона денара (24.390 евра) за његову заштиту “као културног наслеђа у опасности”.

Манастирски храм Успења Пресвете Богородице у селу Матејче подигнут је у 11. веку, а у писаним изворима први пут се помиње у Хрисовуљи краља Милутина из 1300. Средином 14. века, цар Душан је започео, а његов син Урош и супруга Јелена завршили су обнову светиње око 1357. године.

Комплекс су тешко оштетили и оскрнавили албански терористи док су 2001. били у сукобу са македонским регуларним војно – полицијским снагама. Извесно време ту је био и штаб тих терориста. Као што су “Новости” раније писале, манастир је био на мети вандала, али и крађа и циљаних девастирања изузетно вредног културног блага. Оштећен је целокупни манастирски комплекс. У оружаним сукобима 2001. разрушен је и манастирски конак који је годинама раније служио као дечје одмаралиште. Девастирани су и делови манастирског храма и оштећене фреске. Чак је у том периоду прекопаван и под у олтарском делу.

Манастирска црква је годинама потом била без врата и прозора, препуштена зубу времена…

Сада, како је најавила министарка, манастир ће бити заштићен.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Предвиђено је 1,5 милиона денара за мере заштите манастира Матејче. Наставићемо и са реконструкцијом сагласно смерницама надлежних институција. У комуникацији смо и са Министарством за транспорт и везе: санираће се пут до манастира. Из општине Липково добићемо помоћ у настојању да се спрече даље крађе – рекла је министарка Бисера Костадиновска Стојчевска.

Прочитајте још:  Поверљиво: Још је у току специјална операција Русије и Америке

После ратних разарања манастирског комплекса, полиција је регистровала “мирнодопске” крађе локалног становништва, између осталог, скидали су чак и олово са крова цркве…

Лањским документом “Апел и молба за подршку обнови манастира Успења Пресвете Богородице у Матејчу и иницијатива за кандидатуру манастира Матејче на листу Унескове угрожене светске културне баштине”, из Српског центра СПОНА је указано да је после додатних драстичних оштећења насталих током 2001. званично утврђена потреба његове ревитализације. У акту је, такође, истакнута и потреба да се обнови цео манастирски комплекс.

СЛИКАРИ МИЛУТИНОВИХ ЗАДУЖБИНА

ПРОСТОР манастирског храма Успења Пресвете Богородице у Матејчу изграђен је по замисли уписаног крста са пет купола, наведено је у документу Српског центра СПОНА:

– Сликарство Матејча показује надовезивање на сликарске традиције које се срећу у сликарству ранијих задужбина краља Милутина. У Матејчу су насликани бројни циклуси фресака: Велики празници, земаљски живот Христов, параболе, Акатист, Дела апостолска, Чуда апостолска, легенда о цару Авгару, чуда Димитрија Солунског, циклус Васељенских сабора са додатком српског сабора краља Стефана, Божићна стихира Јована Дамаскина…

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *