Ђурић се похвалио честиткама америчких сенатора због “нормализације односа”

2
ђурић

Амбасадор Републике Србије у Вашингтону Марко Ђурић састао се у Сенату САД са члановима Одбора за спољне послове Џин Шахин, Крисом Марфијем и Крисом Ван Холеном, којима је указао на потребу што хитнијег формирања Заједнице српских општина на Косову и Метохији.

Амбасадор Ђурић их је упознао са бројним изазовима са којима се српска заједница у покрајини континуирано суочава, саопштила је Амбасада Републике Србије у Вашингтону, а преноси Танјуг.

У разговору са сенаторима, Ђурић је подвукао и неопходност изградње поверења у спровођење свих до сада потписаних споразума као кључног елемента у даљој нормализацији односа Београда и Приштине.

Он је, такође, упознао сенаторе са економским капацитетима и инвестиционим могућностима Србије, поновивши тежњу наше земље да настави да развија односе са САД на добробит грађана обеју земаља.

Сенатори: Честитке Србији и Косову на постизању привременог споразума
Група америчких сенатора честитала је Београду и Приштини постизање “привременог споразума о нормализацији односа”, на састанку у Бриселу 27. фебруара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Заједничко саопштење објавили су у среду сенатори Крис Марфи, Џин Шахин, Пит Рикес, Том Тилис, Рон Џонсон и Крис ван Холен, а објављено је на Марфијевом сајту.

“Честитамо владама Србије и Косова на постизању привременог споразума о нормализацији односа”, навели су сенатори уз оцену да је ово значајан моменат за Београд и Приштину и да би “овај напредак могао да откључа значајне могућности за Косово и Србију, које укључују стремљење ка чланству у ЕУ и повећање економске интеграције на Западном Балкану и у свету”.

“Оба лидера, међутим, сада треба да се састану и постигну споразум о имплементационом анексу, који ће понудити мапу пута ка нормализацији (односа) између две земље”, сматрају сенатори.

Они кажу да су и демократе и републиканци у Сенату посвећени раду с владама у Београду и Приштини “док довршавају имплементациони анекс, и унапређењу приоритета који ће донети мир, стабилност и напредак у региону”.

Прочитајте још:  Фицо: Не видим разлог да Словачка призна "Косово"

“Споразум и имплементациони анекс имају значајне импликације за шири регион – Западни Балкан – где знамо да (председник Русије Владимир) Путин настоји да подрије трансатлантско јединство и прошири руски утицај”, оцењује група сенатора.

У саопштењу се подсећа да су Марфи, Шахин и Тилис посетили Приштину и Београд у априлу као део делегације америчког Конгреса, која је тада посетила и БиХ.

Оно што остаје нејасно јесте шта су заправо сенатори честитали, јер у Бриселу 27. фебруара није дошло ни до каквог потписивања ниједног споразума, а посебно не француско-немачког плана.

Напомињемо да је овакав споразум, са овим тачкама, у директној супротности са Уставом Србије.

Председник Србије Александар Вучић рекао је после састанка у Бриселу да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти дошао у Брисел с намером да “неки споразум” буде потписан, али да је он то одбио. Курти је потврдио да је био спреман да потпише документ, али да је српска страна то одбила.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Ђурић се похвалио честиткама америчких сенатора због “нормализације односа”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *