Телеком кренуо у отворени лов на личне податке грађана

0

Телеком Србија

Телеком кренуо у отворени лов на личне податке грађана.

Телеком је поново доспео у жижу јавности, јер агресивна кампања против СББ-а поприма нове размере – грађани учестало добијају позиве на приватне бројеве телефона и по неколико пута дневно, а оператери знају њихове адресе иако живе као подстанари. Међутим, ово није први случај злоупотребе личних података грађана Србије. Тако су корисници МТС-а пред изборе примали позиве од страначких активиста којима никада нису дали контакт, а жртве злоупотребе личних података били су и пензионери, којима су 2018. године стизале захвалнице од СНС-а.

Крагујевчанин Дејан П. поделио је за портал Нова.рс искуство са Телекомом. Они су га “пронашли” на адреси на којој живи као подстанар, ословили га именом и презименом и понудили да раскине уговор који има са СББ-ом и отвори нови, у Телекому. Такође, оператер је знао и адресу на којој живе његови родитељи, који су такође корисници СББ-а.

Он није једини Крагујевчанин који је био “жртва” агресивне кампање и злоупотребе података. Станари једне зграде у строгом центру овог града недавно су затекли Телекомове флајере закачене за улазна врата станова, а ни позиви нису изостали. Посебно их забрињава чињеница да их оператери ословљавају именом и презименом, а зову их на приватне мобилне телефоне, те сумњају да су њихови подаци злоупотребљени.

Још један корисник СББ-а, пензионер Мирослав Миловановић, доживео је да му запослени у Телекому долазе и на кућну адресу како би га наговорили да пређе код њих, који нуде интернет и кабловску телевизију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Приватни бројеви у именицима СНС

Грађани памте и да су од активиста Српске напредне странке добијали позиве, на приватне мобилне телефоне, иако никада нису били чланове владајуће партије, нити су им дали потпис подршке или број телефона.

Тако је 2020. године породица из Новог Сада добила низ позива од активиста – на сваких 15 минута, звали су по једног члана домаћинства.

– Одмах сам питао особу која ме је позвала одакле јој мој број телефона, а она ми је рекла да не зна, да ме има на листама – испричао је тада један Новосађанин.

Тада је објаснио да су сви чланови породице који су добили позиве корисници телефоније МТС, који је иначе у власништву Телекома, те није могао а да не посумња да су активисти управо тако дошли до података. Међутим, МТС је навео да Телеком никада никоме није дао своје базе података.

Прочитајте још:  ВАРДАРСКА ЈЕ СРБИЈА! Представљамо вам 30 чињеница из историје
Тада се огласила и Канцеларија повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, која је саопштила да се Поверенику због овог проблема, као и због страначке кампање “од врата до врата” обратио велики број грађана. Повереник је тада нагласио да политичке странке морају да поштују Закон о заштити података о личности, те да, како би обрађивале податке о нечијем мишљењу, морају да имају пристанак грађана.

Како за “Нову” објашњава адвокат и први повереник за заштиту података о личности, Родољуб Шабић, ови примери представљају класичну злоупотребу личних података.

“Грађани позиве странака сматрају разлогом за страх”

– Главно питање које се ту поставља је ко шаље податке. Најчешће они потичу из база података које су под контролом органа власти – објашњава Шабић.

Шабић истиче да грађани чији су подаци на овај начин злоупотребљени, прво треба да се жале субјекту који је начинио прекршај, који је дужан да објасни одакле је добио податке. Након тога, ако је потребно, грађани имају право да се жале Поверенику.

Овим поводом су новинари “Нове” упутили Телекому питања одакле су набавили личне податке грађана, као и да ли су некада дали телефона корисника телефоније МТС политичким странкама, али одговор није стигао.

Директно.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *