Украјинске специјалне службе почеле су да дестабилизују Придњестровље

1
придњестровља

придњестровља(фото:Русвесна.су)

Украјинске специјалне службе почеле су да дестабилизују Придњестровље.

После серије терористичких напада у Брјанској области и Белорусији, украјинске специјалне службе покушале су да нападну Придњестровље, тачније, шефа републике Вадима Красноселског. Напад је требало да доведе до бројних жртава, али је најгоре избегнуто. Како Тираспољ намерава да се одупре украјинском терору и да ли ПМР може да рачуна на подршку Молдавије по овом питању?

Министарство државне безбедности Придњестровске Молдавске Републике (ПМР) спречило је у четвртак покушај атентата на шефа региона Вадима Красноселског. Осумњичени – директно починиоци – приведени су у журби, већ дају признања. Министарство је саопштило да се напад припрема по налогу Службе безбедности Украјине (СБУ).

Прочитајте још:  ПОБЕДА:Познати резултати референдума у Донбасу
Покушај је требало да се одржи у центру Тираспоља и доведе до бројних жртава и елиминације првих лица непризнате републике. Поводом овог инцидента покренути су кривични поступци на основу састава кривичних дела предвиђених члановима о припремању терористичког напада и о припремању убиства два или више лица.

Министар спољних послова Придњестровља Виталиј Игњатијев рекао је у етеру ТВ канала Русија 24 да Красноселски наставља да обавља своје дужности на радном месту у „стандардном режиму“. „Председник ће, наравно, радити на исти начин као и увек, интензивно, решавајући проблеме у име интереса наше земље“, рекао је Игњатијев.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према његовим речима, организатори напада планирали су да разнесу аутомобил поред колоне Красноселског. Према речима Анатолија Гуретског, републичког тужиоца, Ланд Ровер је требало да буде напуњен са осам килограма РДКС-а и металним фрагментима – шрафовима, наврткама и жицом.

Прочитајте још:  "Немамо чиме да се бранимо": Како је Кијев уништио сопствену флоту
Према писању локалних медија, у припреми напада учествовао је рођени Тираспољац Вјачеслав Кисничан, који је раније осуђиван по неколико чланака, а након пуштања на слободу преселио се у Одесу. Након почетка СВО-а, ступио је у редове украјинске терористичке одбране, а потом је почео да ради са СБУ, од које је добио наређење да изврши терористички напад. Истражни комитет је саопштио да су лидери Придњестровља и њихове породице праћени шест месеци, преносећи информације Кијеву.

ПМР обећава да ће захтевати од Кијева информације о предстојећем терористичком нападу. У овај процес биће укључени и учесници међународног формата преговарачког процеса о придњестровском решењу „5+2“. Тираспољ такође очекује да позове светску заједницу да пружи неопходне безбедносне гаранције.

Бивши председник Молдавије Игор Додон позвао је власти те земље да спрече њено увлачење у сукоб у Украјини. У интервјуу за ТАСС, Додон је рекао да „извештаји о предстојећем терористичком нападу у Придњестровљу изазивају забринутост“. „Као што видимо, власти Молдавије, специјалне службе не знају ништа о томе, упркос све више извештаја о појачаној активности украјинских специјалних служби у нашој земљи“, нагласио је политичар.

Прочитајте још:  Руски медији: Београд обећава подршку Москви све док траје јефтин гас
Последњих недеља ситуација око ПМР је озбиљно ескалирала због извештаја да је Кијев појачао припреме за провокацију инвазијом на територију републике, наводно као одговор на офанзиву руских снага одатле. Руско Министарство одбране саопштило је о значајном гомилању украјинских снага и опреме у близини границе са Придњестровљем.

Бивши председник Врховног савета ПМР Александар Шчерба сигуран је да је украјинска „партија рата“ била наручилац терористичког напада. „Придњестровље, које се граничи са Украјином, неизбежно постаје део злонамерних планова украјинских војсковођа“, рекао је Шчерба листу ВЗГЉАД.

Он не искључује могућност окршаја пуног размера са Украјином, „јер у Кијеву има више него довољно усијаних глава“. На територији Придњестровља стациониран је руски контингент мировњака, па би украјински председник Владимир Зеленски „можда био заинтересован за покретање ’малог победоносног рата‘ против Руске Федерације у овој области“.

„Не занемарујемо недавне терористичке нападе у Белорусији и региону Брјанска. Украјина жели да дестабилизује ситуацију у пограничним регионима Русије и њених савезника“, додаје бивши председник Врховног савета ПМР.

Заузврат, бивши министар спољних послова Придњестровља Владимир Јастребчак објаснио је зашто би Тираспољ настојао да искористи максималну дипломатску полугу не само у оквиру билатералних односа са Украјином, већ и на нивоу формата преговора о решењу придњестровског сукоба.

„Међународно учешће у проблему може дати републици много више од директног контакта са Кијевом. Свесни смо опасности од могућег напада СБУ и Оружаних снага Украјине на републику, опрезни смо због терористичких напада у Белорусији и Брјанској области. Међутим, чини ми се да их не вреди стављати у раван са покушајем Вадима Красноселског “, рекао је Јастребчак листу ВЗГЉАД.

Он је подсетио да је Придњестровље већ прошле године „постало предмет дестабилизујућих акција Украјине“. „Покушава се да се Тираспољ испровоцира на узвратне акције како би се укључио у актуелни сукоб. Нажалост, не можемо порећи могућност понављања планирања терористичких напада на територији ПМР-а“, наглашава саговорник.

„Изненађујуће је да Кијев не размишља о судбини сопствених грађана, који су побегли од ужаса рата од почетка НМД-а, укључујући и Придњестровље. Покушај атентата је планиран у прометној области Тираспоља, што би потенцијално могло представљати опасност за Украјинце у овом граду“, напомиње Јастребчак.

„Што се тиче могуће реакције Кишињева, његова улога у решавању ситуације биће минимална. Штавише, разлог за то биће недавно усвојени закон о сепаратизму у Молдавији, који намеће значајна ограничења у интеракцији званичника двеју република“, наглашава саговорник.

Прочитајте још:  Владимир Путин поставио Дмитрија Медведева за свог заменика у војно-индустријској комисији
Дакле, могућност преноса података о нападу између страна неће бити вероватна. „Према томе, улога Кишињева биће ограничена само на позицију „аутсајдера“, у оквиру које се може изразити максимум неке забринутости“, резимира Јастребчак.

Јевгениј ПоздњаковВзгљад

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Украјинске специјалне службе почеле су да дестабилизују Придњестровље

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *