Припејд број само уз личну карту

0
припејд

(Фото EPA-EFE/Narong Sangnak)

Предлог закона предвиђа и обавезу регистрације припејд корисника мобилне телефоније

Влада Србије усвојила је Предлог закона о електронским комуникацијама ради унапређења пословних услова у Србији и подстицања инвестиција, саопштило је Министарство информисања и телекомуникација (МИТ).

Предлог закона предвиђа и обавезу регистрације припејд корисника мобилне телефоније, што ће, како се наводи, повећати сигурност грађана који ће имати могућност да ову регистрацију обаве и онлајн на једноставан начин и избегну чекање у редовима, пренела је агенција Бета.

 

Због бројних злоупотреба српске безбедносне службе су још 2013. године покренуле иницијативу да се СИМ картице купују уз личну карту. Припејд картице у промету су више од двадесет година, а први пут када је ово законско решење предложено у Србији је било више припејд него постпејд корисника (оних који имају потписан уговор са оператером). Тада је од укупног броја корисника мобилне телефоније у Србији, 59 одсто било припејд корисника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Још онда је предложено да се при куповини такозваних припејд картица (за телефонирање „на допуну”) уведе обавеза евидентирања купца. Иако код оператера и сада није могуће купити било коју картицу без идентификације, грађани у трафикама то могу да ураде без проблема и показивања личне карте. Идеја је да се направи јединствена база података корисника мобилних бројева, што до сада није био случај.

У већини европских земаља одавно је немогуће купити ове картице без личних докумената. Страни туристи чак су у обавези да при куповини локалне припејд картице покажу путну исправу и региструју код продавца, односно није могуће активирати СИМ картицу без података из пасоша.

Прочитајте још:  Крчмари, шофери и полтрони воде јавна предузећа – зато се и распадају, ево примера

 

Ипак, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности још 2017. године, приликом расправе о регистрацији свих претплатника, истакао је да је са становишта заштите података о личности најбитније то да се припејд картице при тренутном стању ствари не купују само код овлашћених оператера већ су доступне на великом броју продајних места која нису ни у каквој вези са оператерима. Дистрибуцијом припејд картица у највећој мери баве се продавци у трговинама, трафикама и сл. Повереник је сматрао да та лица не могу имати право да легитимишу купце припејд картица и да чувају и обрађују њихове податке. У том смислу сугерисано је како је нужно предвидети да послове регистрације припејд корисника могу да обављају само лица обучена о правилима заштите података о личности.

Предлог овог закона у складу је са Европским закоником о електронским комуникацијама (КОД) и додатно унапређује заштиту грађана, наводи се у саопштењу. Неке од новина које доноси тај закон јесу и обавезно увођење рачуна за услуге у електронском облику, омогућавање услова оператерима да правичније и ефикасније деле постојећу инфраструктуру ради квалитетније и разноврсније услуге крајњим корисницима. То ће, како је наведено у саопштењу, утицати и на повећање доступности услуга интернета, фиксне и мобилне телефоније, као и телевизије у мањим местима и селима.

Ивана Албуновић / Политика

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *