Седам дана до визне либерализације “Косова”: Више од 100.000 Албанаца креће на Запад

0

(Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Нико иоле упућен на Косову и Метохији више и не поставља питање хоће ли већ за седам дана, од идућег понедељка 1. јануара, када на снагу ступи визна либерализација из Приштине, Пећи, Призрена, Урошевца, Ђаковице, кренути нови талас Албанаца ка земљама Европске уније, пре свега Немачкој, Шведској, Француској.

Овде је једино питање хоће ли наредних месеци са тзв. Косова отићи још 80, 90, 100 или 150.000 Албанаца.

Тзв. косовска влада већ данима, јављају ми пријатељи са Косова, својим сународницима преко мобилних мрежа шаље поруку “Од 1 јануара 2024 без виза. Потребни: пасош, смештај, повратна карта, финансијски доказ. Само краткорочне посете, нема запошљавања, 90/180 дана”.

Мало се ко на “Косову”, међутим, од оних који се увелико спремају да оду, осврће на део поруке Куртијеве владе везан за запошљавање. Још мање је оних који верују да ће се Албанци са “Косова” пут Немачке, Белгије, Шведске или Холандије упутити напет – шест или недељу дана, ради туризма, обиласка знаменитости или тек да посете рођаке.

Огромна већина иде у Европску унију да заради који евро јер на “Косову” посла једноставно – нема.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Нема бољег показатеља успешности њиховог пројекта, те њихове лажне, независне државе од броја Албанаца који су последњих година напустили “Косово”.

Једноставно речено, независност се не маже на хлеб, не може да се једе. Све има границе, па и западни фондови на којима се на “Косову” деценијама живи.

Фондови пресушују, посла нема, на ред долази сурова стварност.

Ако се досада могло живети од парола, од паљевине српских кућа, цркава, ако је то људима било довољно, сад више није”, каже ми јутрос пријатељ, Србин из Северне Митровице који из непосредне близине, преко Ибра, гледа како и од чега живе комшије Албанци у јужном делу града.

Прочитајте још:  КУРТИ СРБИМА ОТИМА ПЕНЗИЈЕ: Најстарији остали без последње принадлежности

А бројке су неумољиве.

Косовски економски стручњаци, преносе албански медији, увелико говоре о 200.000 младих и нешто старијих Албанаца који су у последњих пар година напустили “Косово”, отишли пут Запада трбухом за крухом.

Албанска агенција за статистику објавила је да се само 2021. године са тзв. Косова иселило 42.278 младих. Тај талас настављен је наредних година, а од 1. јануара 2024. године добиће нови замах.

Потврда је стигла и са портала “SchengenVisaInfo.com” чије је истраживање обављено почетком ове године показало да 40 посто Албанаца старости од 25 до 34 године планира да после 1. јануара 2024. године напусти “Косово”.

На тзв. Косову је пре годину и по као бомба одјекнула и процена политичког аналитичара из Приштине Демиша Шаше да је у периоду од 10 година, од 2008, односно од једностраног проглашења независности, до 2018. око 300.000 људи са “Косова” емигрирало у земље Европске уније. Ову процену, мање – више, потврдио је и шеф ДСК Љумир Абдиџику, када је крајем прошле године изјавио је да је током 2022. више од 49.000 грађана тзв. Косова добило радне визе и иселило се са у европске државе.

“Олакшавајућа околност за комшије Албанце који се спремају преко границе јесте да безмало свака породица са ‘Косова’ има некога на Западу, ближег или даљег рођака, па ће их кад стигну у Берлин или Минхен, Хамбург, Копенхаген, тамо неко прихватити, помоћи око смештаја, запослења. Сада ће, у ствари, пут Запада кренути они који су у међувремену стасали и којима је теже продати пароле о независности, Косову држави. Они који се пре опредељују за нешто опипљивије, за евре, добре аутомобиле, банковни рачун”, коментаришу јутрос у северном делу Косовске Митровице.

Прочитајте још:  Савремено ропство

Институт “Риинвест” објавио је истраживање према коме ће после 1. јануара више од 32 посто радне снаге са “Косова” емигрирати у европске земље. По подацима овог Института, на “Косову” ће највише бити погођен грађевински сектор као и да би услед визне либерализације половина предузећа могла да буде затворена због пада производње и банкрота.

Са друге стране, посла за просте раднике са “Косова”, али и занатлије, у Немачкој, Француској, Белгији, увек је било.

“Многе главе, нарочито код млађих људи, већ су се охладиле. Причао независности, о Србима злотворима, о херојствима УЧК, вишеније довољна. Млади људи на ‘Косову’ виде како живе њихови вршњаци на Запади, па и њихови сународници који су раније отишли, виде скупоцене аутомобиле, гардеробу, накит, када ови за празнике дођу на ‘Косово’ па и они желе то исто. Са друге стране, виде да на “Косову” нема фабрика, нема добрих плата, радних места, просто, нема могућности, и, резултат је одлука да крену пут Запада”, наставља наш саговорник из Северне Митровице.

Председник Матице Албанаца Србије и добар познавалац прилика на “Косову” Демо Бериша за РТ Балкан недавно подсетио да је на “Косову” у овом тренутку око 100.000 људи животне доби између 15 и 21 године који нити раде нити се школују и који чекају визну либерализацију. Бериша процењује да би само у првих пола године, до јуна 2024. са “Косова” могло да оде између 80.000 и 90.000 људи.

Бољи познаваоци косовских прилика говоре и о кидању традиционалних веза, породичних односа и узуса, везаности за кућу, имање и село, фамилију. И они који се враћају не праве више куће у селима у којима су рођени, радије купују станове у градским центрима где се лагодније живи. Резултате визне либарализације која на снагу ступа већ за који дан, најреалније ће показати попис становништва на Косову који је у међувремену више пута одлаган и који би, коначно, ако поново не буде одложен, требало да буде спроведен на пролеће идуће године.

Прочитајте још:  Блиц: Регион “Јадар” у агенди зеленог транспорта ЕУ означен као “зона жртвовања” за индустрију зелене енергије

Демо Бериша је уверен да од бројки од 1,5 милиона Албанаца на “Косову” нема ништа, да ће средином 2024. године у покрајини “на спавању” бити једва око 800.000 људи.

Иначе, визна либерализација значи да грађани “Косова” могу путовати на 90 дана у току шест месеци у земље Шенгена. Либерализација се односи на путовања у Аустрију, Белгију, Бугарску, Хрватску, Кипар, Чешку, Данску, Естонију, Финску, Француску, Немачку, Грчку, Мађарску, Италију, Летонију, Литванију, Луксембург, Малту, Холандију, Пољску, Португал, Румунију, Словачку, Словенију, Шведску, Швајцарску, Норвешку, Лихтенштајн и Исланд, али не и на Шпанију јер ова земља не признаје независност тзв. Косова, ни косовске пасоше.

Зоран Шапоњић / РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *