Мирослав Пушоња: О лажову и његовом крају

1
лажову

”Светитељ (мурабит) црта у прашини велики круг који представља човечанство (свет). Ставља шкорпиона, који симболизује човека, унутар тог круга. Шкорпион мислећи да је добио слободу, почиње да трчи по кругу – АЛИ ниједном не покушава да га напусти.

Након што је шкорпион оптрчао неколико кругова, светитељ спушта штап и дели круг на пола. Шкорпион застане неколико секунди, и онда почне да трчи све брже и брже очито тражећи излаз, АЛИ га не налази. Зачудо, шкорпион се не усуђује да пређе преко исцртане међе. После неколико минута, светитељ дели половину круга. Шкорпион побесни. А онда светитељ исцрта део који је једнак величини шкорпиона. ТО ЈЕ ТРЕНУТАК ИСТИНЕ! Шкорпион полуди (губи присебност) и збуњен, не може да мрдне ни на једну страну. Он подиже свој отровни реп, брзо се врти у круг, потпуно луд. Тако се врти, врти, врти док не истроши сву енергију. У потпуном безнађу, шкорпион стаје, спушта отровни врх свог репа и боде себе на смрт. ЊЕГОВО мучење је завршено.” Џ.А, Едвардс

Мрцварење

Ако применимо основно правило животне игре видећемо да је најважније препознати пријатеља и његову супротност. Човек обично тражи непријатеља ван његовог круга блиских пријатеља. То је ова илустрација са шкорпионом. Већ то је довољно да једнога дана одустане од живота. То је нарочито јасно ако је процес одмакао и стигао до стања које аутор дефинише као ”Тренутак истине”. Онда се човек може једино вртети око своје осе. Других степени слободе нема! Тако се врти, врти, врти док не истроши сву енергију. И потом шкорпион стаје. Спушта свој отровни врх репа и боде себе на смрт. Његовом мучењу је крај.

Прочитајте још:  Роман Дмовски: Пољски национализам о украјинском питању

Када је прошао 27. март, 1941.године, становници главнога града наставили су живот по старом. И тако су чинили до 6. априла. Одлазили су на спавање без осећаја да ће их баш те ноћи уместо будилника и црквених звона пробудити бомбе немачке војне армаде. Идући кући после молитве за Косово и Метохију, уђох у улицу Кнеза Михаила. Пуна ко око. Нису били заинтересовани за одбрану КиМ. И они су отишли кући као да је то био обичан дан, а не дан погрома нашега народа на Косову и Метохији. Водио их је онај исти осећај да је њихова слобода неупитна. Да је ратовање глупост, а отпор носи ризик који нам не треба.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тако је било и оног дана када је подно Караванки Територијална одбрана Словеније убила првог голобрадог војника из крајева ових, чувара међународно признате државе Југославије. Ти Срби из Кнез Михаилове, и онда, нису видели ништа необично што би им се могло обити о главу. А круг се сужавао и мучење појачавало. ”Шкорпион” је још увек трагао за слободом унутар тог видно скученијег простора. И тако је, негде из стратосфере, ”светитељ” повлачио својим ласерским штапом нове границе, а ”шкорпион” наставио да неосвешћен трчи. Стигосмо до одсечка у коме се вртимо у месту. То је тај тренутак истине. Очекујемо да ће нас мимоићи тај страшни последњи корак који следи. Да се он дешава само другима.

Где је проблем са овим моделом? Шта недостаје? То што унутар оцртаног круга унутар кога трчи ”пацифиста” грађанског кова, ”човек епохе”, недостају бар још три ”шкорпиона” који другачије мисле, који не игноришу стварност. Њихов орјентациони импулс је неоштећен. Један од њих мисли као и непријатељ који исцртава круг и повлачи границу између нас и њих. Он у том поступку не види ништа ненормално. Напротив, прихвата га свим срцем својим. О том непријатељу смештеном унутар круга не размишљамо. Он је наш друг, комшија, колега. Брачни сапутник. Учитељ, проповедник. Наш лекар и активни политички делатник. Онај други ”шкорпион” (кога нема у моделу, а налази се у кругу) чезне за државом коју ваља правично интегрисати са њеним најближим окружењем. Да све буде, ни по бабу, ни по стричевима, већ по правди Бога јединога. И он у исказаном непријатељству ван и унутар круга не види опасност. Победиће доброта, мисли он. Оставиће нас на миру када се довољно преобликујемо у безазлене јагањце. Када то посведочимо нашим животним понашањем. А када и где је то било тако да су вуци били сити, а јагањци на броју?

Прочитајте још:  Понизити и претворити се у перверзњаке – ово је нови начин да Американци држе своје колоније у реду

Има и онај трећи изостављени ”шкорпион” који пркоси (лажном) ”светитељу”. Он жели да се одбрани и буде свој на своме, без тутора из стратосфере.

Када је део народа предвођен будућим вођама оборио споразум са немачким државним руководством, он није знао шта даље. Наставио је да живи по старом. Није вршио мобилизацију војске и народа. Остали ”шкорпиони” унутар круга нису мислили као он. (Вратите се на текст да би их препознали). Није имао сценарије како реаговати у случају ратне опасности. Није знао како да блокира непријатеље споља, и шта ће му урадити онај изнутра. А када је шестог априла извршена агресија затекла их је на спавању. Вође су пак биле у вези са ”светитељем” ван круга. Он је седио у Лондону и спасавао своју паству и вође побуне из Краљевине. Њен народ тек тада спознаје истину. Био је сам у канџама бестијалног предатора. Касно Марко на Косово стиже!

Овај четврти ”шкорпион” није био четврти већ његова лажна имитација. Колаборант подле империје која нам је дошла главе. Кажу да је план о нападу био урађен, и да би до њега дошло у свим варијантама као и оне 1914, и оне 1991. године, и 1999. Али то ништа не мења на ствари!
”Шкорпион” који пркоси лажном ”светитељу” јесте једини легитиман! Није легитимна његова лажна копија. То је прва лекција коју ваља научити. Да ли смо у стању да то разумемо? Да ли разумемо зашто смо тако жестоко подељено друштво? И зашто некада бити мањина јесте привилегија и божији дар. И да је то крст слободе који не могу носити многи.

Прочитајте још:  Изградња антиутопије у стилу киберпанка

И даље немамо наш одговор на немачки план из 1840.године. За ове наше крајеве он је предвидео трајну зависност од немачког царства. ”Они требају да снабдевају Немачку сировим производима, прехрамбеним намирницама, и према захтевима јефтином радном снагом. …. . Свака независност и индустријализација истока Европе била је искључена. …. .А те своје ставове Немачка је правдала објашњењем да је популација југоистока Европе ”орјентална”, ”нецивилизована”, ”неразвијена” и неспособна да конструише сопствену државу”. (Више детаља у мојој књизи: Слобода у ланцима). Ове данашње стране инвестиције потврђују остварење ове мисије. Узму ти хиљаду милијарди долара на Косову, па ти дају 100 милијарди кредита које ћеш враћати радећи у њиховим погонима. И томе треба да се радујеш?

Мирослав Пушоња / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Мирослав Пушоња: О лажову и његовом крају

  1. Ово показује да је завладала паника у Њемачкој. Једини њихов проблем је што они никако не могу схватити да Њемачка неће изаћи на Јадранско море ,осим ев. сјеверно од Задра (уколико се Италија не предомисли а лако је могуће) јер ће бити присиљена да обнови Републику СРБску Крајину (привремено окупирану). У противном Њемачка ће бити “укинута” правним средствима пошто постоје докази о њеној умјешаности у насилно разбијање бивше државе на штету Срба а у корист нацистичких савезника на територији бивше државе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *