Уганда: За хомосексуализам смртна казна

0

Уганда: За хомосексуализам смртна казна.

Законодавци Уганде одобрили су један од најстрожих закона против хомосексуалаца на свету, према којем су одређени злочини кажњиви смрћу, а људима који се идентификују као ЛГБТ прети казна до 20 година затвора, преноси Закон.кз.

Нови закон представља даље сузбијање ЛГБТ особа у земљи у којој су истополни односи већ били незаконити и кажњиви доживотним затвором .

Према закону, смртна казна могла би бити изречена за случајеве који укључују „отежану хомосексуалност“, широки термин који се у закону користи да опише сексуалне радње почињене без пристанка или под принудом над децом, особама са менталним или физичким инвалидитетом.

„Особа која је починила кривично дело хомосексуализма под отежавајућим околностима и подлеже смртној казни судском пресудом“, наводи се у амандманима које је представила председница за правна и парламентарна питања Робина Рвакујо.

Опозициони посланик Асуман Басалирва представио је парламенту Предлог закона о борби против хомосексуализма 2023, рекавши да има за циљ заштиту црквене културе; правне, верске и традиционалне породичне вредности Уганђана из активности које могу промовисати сексуални промискуитет у тој земљи.

„Сврха закона је била да се успостави свеобухватно и проширено законодавство за заштиту традиционалних породичних вредности, наше различите културе, наше вере забраном свих облика истополне сексуалне активности и подстицањем или признавањем сексуалне активности истог пола.

Уганда је доспела на насловне стране 2009. године када је представила закон против хомосексуалаца који је укључивао смртну казну за истополне особе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  У Словачкој предложено продужење закључавања до 16. децембра
Законодавци земље усвојили су закон 2014. године, али су клаузулу о смртној казни заменили предлогом за доживотни затвор. На крају су одлучили да врате предмет уз смртну казну.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *