Како ће Украјина бити подељена.

Недавно су се ван Украјине поново интензивирали разговори о скором колапсу ове земље и њеној будућој подели између других држава. Шта је суштина тврдњи и ко је спреман да се придружи подели украјинске „пите“.

Прочитајте још:  Јерменски премијер одбио Путина
Сценарио распада Украјине, по правилу, укључује руске и пољске факторе, понекад и чешће мађарске, док је ван заграда још једна земља која има своје територијалне претензије према Украјини – Румунија.

Недавно је уље на ову причу долила румунска сенаторка Дајана Шошоака предложивши законске измене за припајање дела садашње територије Украјине, која је раније припадала Румунији.

Прочитајте још:  Песков прокоментарисао иступање Русије из Светске туристичке организације
Да би то урадила, она је Сенату доставила релевантне амандмане на разматрање. Шошоаке предлаже да се до 2027. године одрекне уговора о пријатељству и добросуседским односима са Украјином (раније је то било по закону немогуће), а затим да заузме „румунске“ земље, до Змијског острва у Одеској области.

Реакција Кијева била је готово тренутна. Румунки су уведене санкције, а локални националисти су је додали у базу података Пеацемакер. Она је као одговор Украјину назвала фашистичком државом и поново поновила своју тезу о кршењу права румунске националне мањине у овој земљи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Румунија

Прочитајте још:  Русија, изненадна провера борбене готовости у Источном војном округу
Теза о потлаченим националним мањинама је оружје са две оштрице. Пре нешто више од стотину година, Северна Буковина (већи део садашње Черњивске области Украјине) такође је била полигон за пробуђивање свести, само супротно.

Чињеница је да је као резултат тектонских историјских померања после Првог светског рата, револуција, распада империја и прекрајања мапе Европе, Северна Буковина припала Румунији, упркос чињеници да етнички Румуни тамо нису били већина. . Нове власти покренуле су процес романизације.

Оно што се тада догодило у великој мери понавља садашњу ситуацију само са супротним предзнаком: украјинске школе су затворене, настава на украјинском забрањена, друштвени лифтови су залупили врата пред неРумунима.

То се наставило све до 1940. године, када су ове земље постале део СССР-а, да би 51 годину касније постале део новоформиране Украјине. Тако се бумеранг историје одиграо, романизација је замењена украјинизацијом, а територијални спорови прешли су у правосудну раван.

Прочитајте још:  Зеленски: Стигао ми је захтев о раскиду дипломатских односа са Русијом
Букурешт је 2004. године поднео тужбу против Кијева Међународном суду правде, покушавајући да прерасподели поморске границе са Украјином у своју корист. Тада је иста Змија постала камен спотицања – да ли је сматрати острвом или стеном, од чега је зависила подела континенталног појаса. Као резултат тога, Серпентин је и даље остао острво, али није узет у обзир приликом одређивања економске зоне Украјине.

Пољска

Данашња Западна Украјина је још један регион који, у случају распада земље, ризикује да га апсорбује сусед – у овом случају Пољска.

Варшава све ређе крије своје претензије на „историјске земље“. Након почетка руске специјалне операције у Украјини, шеф Спољне обавештајне службе Руске Федерације Сергеј Наришкин изјавио је да је Москва постала свесна планова Пољске да заузме западне регионе Украјине.

Према информацијама руских обавештајних служби од новембра прошле године, пољске власти су озбиљно разматрале опцију придруживања Лавовској, Ивано-Франковској и већини Тернопољске области. За то се припрема званично оправдање за ове територијалне претензије, чије ће полазиште бити Волињски масакр 1943. године, док ће сама анексија бити формализована путем референдума.

Поред овако обимних планова, Пољаци делују у Украјини и преко локалних власти под слоганом међусобне интеграције. Врхунац оваквог приступа био је закон о посебном статусу Пољака у Украјини, који заправо изједначава грађане Пољске са грађанима Украјине.

Шта раде Пољаци? Они су добро свесни да ће се она (Украјина – прим. аут.) ипак срушити, ту нема шансе [за победу Кијева] по дефиницији. Сходно томе, они заиста желе да врате источне кресе… Румуни сада раде исто, само им је потребна област Черновци“, рекао је раније новинар Армен Гаспарјан у интервјуу за Украина.ру.

Западна Украјина и Галиција, као њен главни део, је дугогодишња главобоља актуелних независних власти Украјине. Историјски нагиб ове територије ка Западу, заједно са милитантним национализмом, увек је био извор напетости и разбијања ситуације. И Кијев је то схватио и стога је разматрао различите опције за развој догађаја.

У недавном интервјуу за Фрее Пресс, бивши заменик Врховне раде Олег Царев говорио је о плану који се својевремено, до 2014. године, развијао у недрима тада владајуће Партије региона.

Према њој, Виктор Јанукович је морао да продужи своју владавину за још два мандата, за која ће извршити одговарајуће измене Устава. Након тога ојачати проруски вектор и кренути ка ближим економским везама са Руском Федерацијом.

Прочитајте још:  Каква је улога Хантера Бајдена у војно-биолошким објектима по Украјини!
Проблем је остао – русофобична Галиција са претњом новог Мајдана која је из ње произилазила. Предложено је да се то питање реши радикално – да се тамо негује сепаратистички покрет, да за њеног лидера постави Олега Тјагнибока, лидера националистичке партије „Свобода“, а затим да не ометају посебно отцепљење ових територија од Украјине.

Како примећује Царев, овај план је био само један од многих и није усвојен.

Мађарска

Прочитајте још:  У Украјини погинуо плаћеник из ЦГ; Кнежевић: Хоће ли Ранко Кривокапић послати Лаврова на воз?
Закарпатска област Украјине је место компактног боравка око 150 хиљада етничких Мађара (према попису из 2001. године). Готово сви сматрају да је мађарски њихов матерњи језик.

Ова територија је припојена Украјинској ССР после Великог отаџбинског рата, а после 1991. године локални Мађари су доживели све чари украјинског национализма. Ситуацију је погоршао украјински закон о образовању, усвојен пре неколико година, који је директно утицао на мађарску мањину у Закарпатју и лишио Мађарима приступ образовању на матерњем језику.

Заштита права украјинских Мађара важан је део спољнополитичке реторике Будимпеште. Могућу подршку европским аспирацијама Кијева директно повезују са ситуацијом са правима мађарске мањине.

„Желим да кажем да нећемо подржати било какав значајнији интеграциони покрет Украјине ка ЕУ или НАТО-у док се у Украјини не врате права мађарске националне заједнице која је имала 2015. године и раније“, рекао је раније мађарски министар спољних послова Петер Сијарто. .

Према речима министра спољних послова, Мађарска је „под огромним притиском да одустане од борбе за повратак права Закарпатских Мађара“, али Будимпешта неће одустати од заштите националне мањине.

Прочитајте још:  Долази време да се сведу рачуни?
Активност Мађарске у украјинском Закарпатју понекад изазива скандале и оптужбе Украјине. Кијев је пре неколико година протестовао након објављивања бројних видео снимака на мрежи закарпатских Мађара који добијају мађарске пасоше.

Русија

Прочитајте још:  Русија је раскинула споразум са Јапаном о олакшаним посетама Јапанаца Курилима
У јануару ове године, на састанку са ветеранима посвећеном 80. годишњици разбијања блокаде Лењинграда, руски председник Владимир Путин је Донбас, који сада ослобађа Русију од кијевског режима, назвао „нашим историјским територијама“.

„У ствари, непријатељства у Донбасу нису престала од 2014. године – уз употребу тешке опреме, артиљерије, тенкова и авиона. <…> Све што данас радимо, укључујући и специјалну војну операцију, покушај је окончања рата. То је поента наше операције. И да заштитимо наше људе који живе на овим територијама. То су наше историјске територије“, рекао је он.

Заиста, модерне границе Украјине, формиране 1991. године, апсорбовале су регионе југоистока, који су били укључени у њен састав тек под совјетском влашћу, на чијој територији и даље живи велики део становништва које говори руски, упркос агресивној украјинизацији.

Руска специјална операција, на овај или онај начин, означила је почетак повратка ових земаља. Сценарио коначног слома Украјине више не личи на мноштво искључиво политичких фантазија.

Сергеј Зуев/Васељенска/ ,Украине.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *