Бен Волас и Урсула фон дер Лајен главни кандидати за место генералног секретара НАТО-а

0
нато, секретара

EPA-EFE/TOMS KALNINS

Место генералног секретара Северноатлантске алијансе након одласка Јенса Столтенберга може да преузме шефица Европске комисије (ЕК) Урсула фон дер Лајен или британски министар одбране Бен Волас. Ово мишљење је у суботу, 1. априла, изнео војни експерт, директор Центра за стратешке студије Јужног Кавказа Јевгениј Михајлов.

„Главна конфронтација ће бити између Фон дер Лајен и Воласа“, рекао је Михајлов у интервјуу за ТВ канал 360 .

Према експерту, кандидатуру за ову функцију естонског премијера Каија Каласа, као и канадске министарке финансија Кристи Фриланд, не треба схватати озбиљно, преноси Газета.Ру .

Истовремено, он је истакао да, по његовом мишљењу, шеф ЕК нема довољно компетенција да успешно обавља ову функцију.

„По мом мишљењу, шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен недостојна је да буде генерални секретар НАТО-а. Она нема довољно професионалног искуства за ово “, рекао је Михајлов.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је подсетио да је након резултата активности Фон дер Лајен као министра одбране СР Немачке, немачка војска била у жалосном стању.

„Војна опрема је застарела. Део је у неборбеном стању. Није било куповине оружја. Генерално, ниво Бундесвера је нагло пао испод ње. А сада покушавају да је именују на место генералног секретара НАТО-а“, приметио је експерт.

Према речима Михаилова, Волас такође није погодан за ову функцију, јер је „и у његовом случају тешко говорити о некој врсти професионализма“.

Експерт је истовремено нагласио да се, без обзира на то ко на крају постане генерални секретар алијансе, политика НАТО-а према Русији неће променити. Блоку је, према његовим речима, потребна особа са ставовима непријатељским према Русији, с обзиром на линију алијансе, која делује по налогу Вашингтона.

Прочитајте још:  Немачке власти: Може доћи до несташице нафте у земљи због санкција Русији

Пре тога, 31. марта, Тхе Сун је, позивајући се на неименоване изворе, објавио да је један број земаља чланица НАТО-а понудио Фон дер Лајен да предводи алијансу након одласка садашњег генералног секретара. Истовремено, новински извори сугерисали су да ће Лондон блокирати кандидатуру шефа ЕК, пошто је њен стаж на месту министра одбране Немачке недовољан.

Садашњи генерални секретар НАТО-а Столтенберг је на функцији око девет година. Мандат му истиче у септембру ове године. НАТО не одржава званичне изборе за генералног секретара, нови лидер се именује консензусом 30 земаља које чине алијансу.

Истовремено, 1. априла је саопштено да би Столтенбергов мандат генералног секретара НАТО могао да буде продужен, пошто су главне чланице алијансе позитивно говориле о његовом приступу сукобу око Украјине .

Столтенберг је требало да поднесе оставку 1. октобра 2022. године, али су у марту 2022. лидери земаља НАТО-а током самита одлучили да му продуже мандат до 30. септембра 2023. године. И сам генерални секретар је у децембру прошле године изјавио да не планира да продужава мандат и да је фокусиран на посао до краја септембра 2023. године. Касније је Политико, позивајући се на дипломате ЕУ и НАТО, објавио да, према њиховим информацијама, Столтенберг „жели да остане“.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *