Дума ће предложити мере за борбу против биолошких претњи

0

(Фото: https://asd.news)

Дума ће предложити мере за борбу против биолошких претњи.

Како је познато Ведомостима, заједничка комисија за парламентарну истрагу активности америчких биолошких лабораторија у Украјини, створена у марту 2022. године, завршила је и ускоро ће представити резултате свог рада. О резултатима ће 7. априла расправљати Комитет Државне думе за контролу, рекао је за Ведомости извор на Охотном Рјаду, а потврдио и први заменик председника овог комитета Дмитриј Гусев. Ово ће бити само прва расправа о документу, каже извор Ведомости, биће представљен на пленарној седници Доњег дома парламента 11. априла, а 12. априла биће саслушан у Савету Федерације.

Други саговорник Ведомости у Државној думи каже да ће извештај вероватно бити објављен након што буде представљен на пленарној седници. На основу извештаја Државна дума може да усвоји жалбу парламентима других земаља, додаје он. Осим тога, како су Ведомости раније писале, питање биолошке безбедности сада је на дневном реду рада Савета законодаваца који ће се одржати 26-27. априла у Санкт Петербургу уз учешће председника Владимира Путина. Ведомости су упутиле захтев прес служби доњег дома.

Изводи из извештаја подељени су у шест главних делова, изјавила су за Ведомости три посланика који су прочитали документ. То су „Природа савремених биопретњи“, „Офанзивни војно-биолошки програм САД“, „Војно-биолошке активности САД на постсовјетском простору“, „Војно-биолошке активности САД у Украјини“, „Мере на националном нивоу“, „Мјере на међународном нивоу“. Образложење за израду извештаја биле су информације добијене током обраћања шефова савезних ресора и научних организација, оцена докумената добијених током војне операције, интервјуи стручњака, укључујући и оне који су радили у Украјини, итд., саговорници Ведомости рецимо.

Главна претња

Главни фокус извештаја је на интензивирању биомедицинских активности САД на постсовјетском простору, кажу саговорници Ведомости. На пример, истичу, биолошке лабораторије се модернизују по америчким стандардима, покушавају да се националне санитарне и епидемиолошке службе ставе под потпуну контролу. У свим лабораторијама које су створиле Сједињене Државе постоје специјалисти са смањеним имунитетом, чији је рад „затворене природе“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Боцан-Харченко: Лавров свим срцем желео да дође у Србију
Централизација националних колекција сојева патогена омогућава Сједињеним Државама да им приступе, каже извор Ведомости. Ово, заузврат, поједностављује њихов извоз у Сједињене Државе. Узимање биоматеријала од локалних грађана, „и здравих и заражених“, слање у америчке истраживачке центре „на дубинско проучавање“ омогућава вам да одаберете најопасније патогене за локално становништво и побољшате њихова својства.

Другим речима, Американци се спремају за „биолошки рат“ на руским границама“, објашњава један од посланика. Они спроводе “циљано прикупљање” патогена посебно опасних заразних болести. То вам омогућава да проучавате реакције имуног система локалног становништва и прилагодите им се, каже он.

По свему судећи, парламентарна комисија је дошла до закључка да се бивше републике СССР-а припремају за распоређивање великих америчких војних група. А у неким постсовјетским земљама, САД су фокусиране на проучавање могућности ширења патогена опасних инфекција птицама селицама, слепим мишевима и зглавкарима.

Прочитајте још:  Укронацисти гранатирали школу у Еленовки
Један од саговорника Ведомости каже да је то, судећи по изводима из извештаја, стандардна америчка пракса. Они, како је наведено у овом документу, „новим врстама биолошког оружја“ дају посебну улогу, што се објашњава вероватноћом његовог „тајног коришћења“ пре војног сукоба. Генетски модификовано биолошко оружје, на пример, могло би да створи предност америчким трупама, објашњава саговорник Ведомости.

Претња Русији

Ова активност САД представља претњу због слободних саобраћајних токова у оквиру међудржавних асоцијација створених на постсовјетском простору, попут ЗНД, ЕАЕУ и других, рекао је посланик. На пример, управо из суседних земаља се дешавају миграције, а да не говоримо о слободном кретању животиња, птица, постојању прекограничних река итд., истиче он.

Да би се обезбедила биолошка безбедност у Русији, како напомињу саговорници Ведомости, предлаже се:

– спроводи континуирано праћење ресорног регулаторног оквира у области биолошке безбедности;

– обезбјеђује израду годишњег државног извјештаја о стању биосигурности за представљање предсједнику и домовима Савезне скупштине;

– утврди и прецизира мере одговорности за непоштовање захтева из области биолошке безбедности;

– обезбеди процену дугорочних последица заразних болести и вакцина;

– овластити владу да успостави поступак за формирање и вођење регистра производа неопходних за обезбеђивање биолошке безбедности и пружање медицинске заштите становништву;

– ажурирати листу потенцијално опасних биолошких објеката и унапредити правила за спровођење мера за локализацију и уклањање зона биолошке контаминације;

– локализовати епидемиолошке ризике пре појаве епидемија;

– убрзати смањење технолошке зависности Русије од страних произвођача фармацеутских производа;

– Установити кривичну одговорност за поновљено кршење закона о контроли извоза;

– утврди административну одговорност за недостављање информација о научним истраживањима која су у току у области биолошке безбедности;

– обезбедити интеграцију нових субјеката Руске Федерације у национални систем биолошке безбедности.

Шта кажу стручњаци

Прочитајте још:  Украјински политичар: У случају рата биће довољно неколико минута да Русија победи Украјину
Слободан транспорт и робни токови унутар ЕАЕУ, ЗНД и ОДКБ не значе недостатак контроле, сматра Андреј Точин, виши истраживач у РАНЕПА. „Контролу не врше царинске службе. Ако говоримо о људским вирусима – Роспотребнадзор, о вирусима животиња и биљака – Росселхознадзор“, подсетио је он. Истовремено, једина земља код које нема такве контроле је Белорусија.

У контексту пандемије коронавируса у Русији, одобрен је државни пројекат Санитарног штита који је развио Роспотребнадзор, у циљу припреме за било какве епидемије. Један од главних задатака креатора пројекта је спречавање уласка нових инфекција у земљу, укључујући и преко државних граница. Претпоставља се да ће на пунктовима моћи да се тестирају сви који улазе у земљу експресним методама, а санитарни и карантински контролни пунктови постаће модерни лабораторијски комплекси.

Прочитајте још:  Украјина увела визе држављанима Русије
Највеће колекције сојева вируса прикупљене су у Русији и Сједињеним Државама, које се стално допуњују, каже Николај Беспалов, директор развоја аналитичке компаније РНЦ Фарма (специјализована за фармацеутске производе). Поседујући скуп технологија и платформи за стварање вакцина, сасвим је реално произвести нови лек чак и за неендемичне вирусе (ендемске – карактеристичне за дистрибуцију на одређеном подручју).

Пандемија коронавируса показала је да је могуће развити вакцину и покренути масовну производњу на локацијама руских фармацеутских компанија за прилично кратко време, наставио је Беспалов. Од 2014. године у Русији се спроводи програм Пхарма 2020, који има за циљ да обезбеди увозну независност земље у фармацеутској индустрији, а касније је продужен. Према речима Беспалова, сада је земља 40-50 одсто зависна од увозних вакцина, а проблем није недостатак технологије, већ недостатак улагања у такве пројекте.

Биолошка безбедност, укључујући безбедност у обављању истраживачких радова, изузетно је важна област, сматра епидемиолог Василиј Власов. Он је истакао да међународне конвенције већ постоје и да су на снази (на пример, о хемијском и биолошком оружју из 1993. и 1972. године), као и појединачне организације у овој области. „Русија је потписница конвенције, постоје прилично добре процедуре, остаје само да се спроведу“, закључио је он.

Васељенска/Ведомости

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *