Ко је Џејмс Рубин – повратак јастреба из доба Клинтона и Олбрајтове на Балкан

0
џејмс, рубин

Мадлен Олбрајт (Фото/ EPA/ Tor Ricahardsen/) Џејмс Рубин (Фото/ EPA/ Valdrin Xhemaj)

Ко је Џејмс Рубин – повратак јастреба из доба Клинтона и Олбрајтове на Балкан.

Чувена реченица свих полиција света о починиоцу и враћању на место непочиства, доказана много пута, може да се примени на политичка, стратешка дешавања у свету, а сада, конкретно и код нас у региону.

Наиме специјални изасланик и координатор Центра за глобално ангажовање америчког Стејт департмента Џејмс Рубин борави у посети Црној Гори, Северној Македонији и Албанији током које ће разговарати о борби против „руских дезинформација”, али и о дијалогу Београда и Приштине.

Прочитајте још:  Заветници предали Скупштини резолуцију о забрани санкција
Наравно већина млађих се не сећа Џејмса Рубина, ударне песнице покојне државне секретарке САД Медлин Олбрајт.

Рубин је касније, уз своју супругу, новинарку, главну међународну дописницу Си-Ен-Ен-а и водитељку Кристијан Аманпур пласирао низ неистина и дезинформација у време бомбардовања наше земље 1999. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

После пуне 23 године, Џејмс Рубин, некада гласоговорник Медлин Олбрајт, дошао је поново на Балкан, овога пута у новој улози. Наравно, једна од главних тема биће му Србија и Русија, па ће тако из Црне Горе говорити како Подгорица никако не би смела да потпадне под утицај „дезинформација” из Београда, Москве и Пекинга.

Прочитајте још:  Ухапшен мушкарац који је претио да ће убити 100 људи у Београду
Наизглед, његовом доласку на западни Балкан претходиле су помирљиве поруке, наравно само не према нама иако је говорио у интервјуима пре доласка о „времену велике наде на Балкану”. Тема посете је утицај Русије, али и питање дијалога Београда и Приштине и реализација споразума који су постигнути у Бриселу и Охриду.

– Биће потребно лидерство и храбре одлуке лидера. Лидери морају да говоре истину свом народу, наравно, нико неће добити 100 одсто својих захтева, нико не може добити све, мора се учити компромис. Мислим да постоји прилика, прилика су преговори, који ће нормализовати односе Србије и Косова, то је могуће уз снажно лидерство и одлуке – рекао је Рубин.

Али уколико се сетимо његових изјава последњих година потребно је добро размислити колико му се може веровати. Албански медији су 2018. године пренели одговор када је, упитан да ли ће Русија одобрити чланство Косова у УН уколико Србија призна косовску независност, Рубин рекао да „никада не би веровао Србији”.

Оштро се противио промени граница између Београда и Приштине, и снажно је критиковао улогу Русије око Косова.

Ко је заправо Џејмс Рубин

Прочитајте још:  Шта ће изаћи из ове Пандорине кутије? Отварање архива Југославије по узору на Штази архиве
Џејмс Рубин је бивши амерички дипломата и новинар, а јавности је најпознатији као помоћник америчког државног секретара за јавне послове у администрацији бившег председника САД Била Клинтона од 1997. до 2000. године. Био је и главни портпарол Стејт департмента, и десна рука озлоглашене секретарке Медлин Олбрајт.

После Клинтоновог одласка, преселио се у Лондон и радио као гостујући професор међународних односа на Лондонској школи економије. По повратку у Њујорк вратио се политици, био је главни спољнополитички портпарол председничке кампање генерала Веслија Кларка док се није повукао, а онда је радио и за демократског кандидата Џона Керија 2004. као виши саветник за питања националне безбедности.

Био је и члан предизборног тима Хилари Клинтон 2008. године, а након тога је отишао у медијску кућу „Блумберг”.

Прочитајте још:  На Балкану ништа ново
Три године касније се преселио у Париз, јер је постао дипломатски саветник новоизабраног генералног секретара Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).

Недавно се на велика врата вратио у Стејт департмент, јер га је 16. новембра 2022. државни секретар Ентони Блинкен именовао за специјалног изасланика и координатора Центра за питања од глобалног значаја, да би се сада, вратио овом његовим неистинама још увек оптерећеном региону.

Познат је и слављен на Косову и Метохији, где га је 2013. тадашња председница тзв. Косова Атифете Јахјага одликовала орденом за заслуге и то за, како је рекла, „ванредни допринос за Косово током ратног периода које је помогло да се успоставља мир и слобода и развој земље за све њене грађане, као и после рата у „изградњи државе Косово и њену међународну консолидацију”.

Иштван Декањ/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *