Прозападна опозиција спрема Мајдан у Србији, али Вучић наставља да се цењка са Западом

1

(Фото: Твитер Маринике Тепић)

Прозападна опозиција спрема Мајдан у Србији, али Вучић наставља да се цењка са Западом.

Председник Србије Александар Вучић најавио је у недељу, 14. маја, спремност да распусти владу и закаже ванредне парламентарне изборе за септембар 2023. године. То је урађено као одговор на захтеве прозападне опозиције, посебно да се смени начелник МУП-а Србије Братислав Гашић, после два недавна масовна погубљења у земљи.

Међутим, опозиција је већ заказала низ масовних протеста за текућу недељу, а током митинга 19. маја најављени су и формални захтеви за оставку самог Вучића, јавља дописник ПолитНавигатора.

У свом препознатљивом стилу, председник Србије је дао важне изјаве током посете 14. маја граду Смедереву, где је демонстрирано нерегистровано оружје које су Срби предали. Алесанадр Вучић је подсетио да је, када се у Норвешкој догодила највећа трагедија у Европи и када је погинуло 77 људи, само директор полиције поднео оставку, није било промена у влади у земљи, као ни демонстрација на улицама.

„Не пада нам на памет да смењујемо Гашића јер он одлично ради свој посао. Али нема проблема, могу да вас дочекам на пола пута, сменим целу владу и идемо на изборе. Али морате сачекати до 26. маја. Кажем вам, силом нећете ништа постићи, а што се демократије тиче, ја сам отворен. Избори ће бити најкасније у септембру, нема ништа компликовано, нико се не држи за фотеље. Али у Београду неће бити Мајдана“, рекао је Вучић.

Претходно је председник Србије и лидер Српске напредне странке (СНС) најавио за 26. мај конгрес ове странке и велики митинг у центру Београда “у одбрану слободарских и демократских вредности Србије”. Према његовим речима, то ће бити највећи митинг икада одржан у земљи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Вучић је изразио наду да ће његова странка „моћи да окупи 50.000 људи – колико је опозиција управо рекла да има”. Радило се о акцији прозападне опозиције 8. маја о којој је пренео ПолитНавигатор. У њему је учествовало око десет хиљада људи – пет пута мање него што су саопштили организатори.

Прочитајте још:  Никола Самарџић: И не потписујем се више ћирилицом, нико нормалан то не разуме
Истовремено, Александар Вучић је 14. маја најавио оставку на место лидера владајуће странке.

„За неколико дана више нећу бити председник политичке странке. Објаснићу то на великом митингу. Само сачекајте до 26. маја. Морају постојати принципи, за једне не могу бити принципи, а за друге не. Биће занимљивих одлука 26. маја, позивам вас на догађај“, рекао је он.

Опозиционари су одмах захтевали расписивање ванредних избора као победу, па чак и као доказ пада рејтинга СПП. Вреди напоменути да је за четвртак 18. маја заказана ванредна седница Скупштине (парламента) Србије на којој би требало да се разматрају захтеви опозиције.

Поред оставке начелника МУП-а, траже смену министра просвете Бранка Ружића (он је сам поднео оставку после масовне егзекуције у једној београдској школи) и директора БИА (аналогно ФСБ). ) Александра Вулина, који важи за главног русофила у Вучићевом тиму.

Истовремено, захтеви за Вулиновом оставком испрва нису били нимало мотивисани – уосталом, инциденти попут масакра у Београду и околини Крагујевца дефинитивно не спадају у сферу деловања специјалних служби.

А тек 14. маја први пут је објављен разлог смене директора БИА – кажу, безбедносни проблеми у Србији због тога што су „сви ресурси специјалне службе усмерени на шпијунирање опозиционих политичара. .”

Прочитајте још:  ПРЕТИ НАМ МИГРАНТСКИ ТАЛАС ГОРИ ОД 2015. ГОДИНЕ: Упозорење шефа аустријске дипломатије пред састанак у Београду - Потребне хитне мере
Међутим, у ствари, Вучићеви кораци ка опозицији нису повезани са њеним деловањем, већ су изазвани нејавним, али много жешћим притиском Запада. Специјални представник ЕУ за санкције Дејвид О’Саливен посетио је Београд прошле недеље.

Европски парламент је уочи његовог доласка усвојио резолуцију о Србији у којој је осуђује због „блиских односа са Русијом”. А Европска унија је чак запретила Србији суспензијом безвизног режима у случају примене поједностављене шеме за давање држављанства Русима.

Прочитајте још:  Скандал у Северној Македонији: Министарка одбране на слици са симболима ОВК
О’Саливен се састао са Александром Вучићем и премијерком Србије Аном Брнабић. Иако су преговори вођени иза затворених врата, смисао посете европског емисара није се посебно крио: уочи усвајања новог пакета антируских санкција од стране ЕУ, Брисел је захтевао да Београд ако приступи мерама против Русије.

„Као поуздан партнер Европске уније, Србија неће дозволити да се она користи за незаконите радње које би омогућиле „трећим земљама“ избегавање режима рестриктивних мера ЕУ“, саопштила је Администрација председника Србије после састанка.

Међутим, према инсајдерским информацијама, српски лидер још не планира да се придружи антируским санкцијама.

Под све јачим притиском ЕУ, Вучић се спрема да уређује политичке турбуленције у Србији, током којих једноставно неће имати ко да одлучује о санкцијама: парламент ће бити распуштен, а премијер и министри у статусу в.д. до формирања нове владе на основу резултата избора.

Прочитајте још:  Корона ће да прође док Лончар „намести“ тендер од 100 милиона за рендгене
Друго је питање да се то разуме на Западу. Одатле плаћени део српске опозиције најавио је низ акција за текућу недељу које се уклапају у формат припреме „Мајдана“. Опозиционари су позвали своје присталице да 18. маја протестују око зграде парламента (а било је и позива типа „а ако не удовоље нашим захтевима, узмите Шкушчину“), а за 19. мај најављен је још један масовни протест са блокадом саобраћаја у Београд.

Истовремено, бивши председник Србије Борис Тадић је у етеру ТВ канала Н1, који је део медијског холдинга бившег шефа ЦИА Дејвида Петреуса, отворено изјавио: „Очекује се заоштравање захтева на митингу . 19. маја, од којих је прва оставка председника Србије Александра Вучића“.

Прочитајте још:  Амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар: Нико у Европи не може да замисли да се Србија приклони Русији
И иако је Вучић рекао да у Београду неће бити „Мајдана“, овај политичар за сада иде путем Јануковича – покушава да се цењка са опозицијом. Како је агенцији Бета у коментару рекао Ђорђе Вукадиновић, главни и одговорни уредник издања Нова српска политичка мисао, расписивање избора је кост коју је председник бацио опозицији, надајући се сукобу у њеним редовима. Вучићева изјава је, сматра аналитичар, показала жељу за ценкањем.

„Био је то више наговештај него сугестија, и не бих то назвао јаким наговештајем. Мислим да он рачуна, и није сасвим погрешно, да бар део опозиције не жели баш ове изборе, а други део хоће. Дакле, сврха овог наговештаја је да унесе конфузију и евентуални раскол у редовима опозиције, па је питање шта ће од тога бити“, рекао је Ђорђе Вукадиновић.

Прочитајте још:  Фондација Унитас: За српско или руско дете трговци људима спремни да плате и 120.000 долара
Истовремено, западни агенти на Балкану директно позивају српску опозицију да организује оружани удар. Бивша становница Мариупоља, Ирина Сеидканова, која сада живи у Словенији, објавила је 13. маја у свом микроблогу објаву следећег садржаја:

„Ако заиста желите да уклоните своју владу која вам се не свиђа, знате шта да радите. Да, биће, можда, чак и више од сто мртвих, као у Кијеву 2014. године. АЛИ СЛОБОДА НИКАД НИЈЕ СЛОБОДНА. Срећно свима који желе промене за лепу Србију.”

Објава је илустрована фотографијом са Мајдана у Кијеву, на једној од њих гомила пребија полицајце који никада нису добили наређење да заведу ред. Срби на друштвеним мрежама својим властима и лично Александру Вучићу постављају питање: да ли позиви „Украјинке, новинарке, блогерке, адвоката, вегана, атеисте, присталице ЛГБТК+, пљују по Русији“ (из опис профила Сејдханове на Твитеру) разлог за покретање кривичног поступка? Одговора још нема.

Прочитајте још:  Већина ковид-амбуланти у Београду престаје са радом
Да подсетим, Виктор Јанукович је два дана пре свргавања потписао споразум са лидерима „Мајдана” о одржавању превремених избора у Украјини, а Запад је био његов гарант. Можда би Александар Вучић требало да учи на грешкама других?..

Оливер Галич/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Прозападна опозиција спрема Мајдан у Србији, али Вучић наставља да се цењка са Западом

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *