Епархија рашко-призренска: Косовске власти поново забраниле литургију у храму Христа Спаса

0

Храм Христа Спаса (Фото: Танјуг)

Епархија рашко-призренска: Косовске власти поново забраниле литургију у храму Христа Спаса.

Забраном овог скупа, као и неизвршавањем осталих правних обавеза према СПЦ, јасно се показује озбиљна ситуација отворене дискриминације која се наставља и погоршава.

Епархија рашко-призренска саопштила је да су косовске власти другу годину заредом забраниле верски обред у храму Христа Спаса у Приштини, поводом прославе празника Вазнесења Христовог, чиме је, како је оцењено, настављено озбиљно кршење верских права и слобода Српске православне цркве на Косову и Метохији.

“Поводом овогодишње прославе празника Вазнесења Христовог 24. маја, Српској православној цркви, Епархији рашко-призренској, косовске власти су и ове године забраниле приступ цркви и одржавање верског обреда, без икакве правне основе, настављајући озбиљно кршење верских права и слобода Српске православне цркве на Косову и Метохији”, наводи се у саопштењу Епархије, преноси “Косово онлајн”.

Прочитајте још:  Шта се крије иза покушаја Приштине да озваничи војно-обавештајну агенцију
Уочи празника Вазнесења, како се додаје, Епархија рашко-призренска са најбољим намерама обавестила је Косовску полицију о планираном верском обреду у храму Христа Спаса у Приштини 24. маја на Вазнесење Христово, због обезбеђења верског скупа и организовања паркирања возила.

“У среду, 23. маја, СПЦ парохија у Приштини је неформално, само усменим путем обавештена од стране косовске полиције да је Српској православној цркви забрањено служење спасовданске литургије у нашем храму Христа Спаса у Приштини. Нашем свештенику је усмено саопштено да косовске власти забрањују служење верских обреда у нашем храму у Приштини ‘све док траје судски спор који је Универзитет у Приштини покренуо против Епархије рашко– призренске’, као и због наводних безбедносних разлога. Свештенику није уручена никаква писмена одлука тим поводом”, каже се у саопштењу.

Прочитајте још:  ПОЖАР: Горела гинекологија у Здравственом центру у Врању
С обзиром на то да је један од изговора за забрану коришћења храма Христа Спаса у Приштини постојање судског спора који је Приштински Универзитет покренуо против Епархије рашко-призренске 2018. год (и који је од тада до данас у застоју због низа процедуралних разлога), Епархија истиче да пре правоснажне и коначне судске одлуке законском власнику имовине, а посебно верског објекта, не може бити забрањен приступ и коришћење верског објекта нигде у демократском свету.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Према међународном принципу ‘претпоставке невиности’ који се односи и на кривична, али и имовинска питања, постојање спора не може бити повод за спречавање слободног коришћења имовине која је у катастру заведена као имовина СПЦ, а поготово не за кршење законских права о слободи окупљања и верских обреда јасно дефинисаних у косовском законодавству. У противном свако би могао да самовољним оспоравањем имовине и лажним оптужбама крши основна верска и људска права. Зато је према свим међународним стандардима имовина СПЦ неприкосновена, док судски процес евентуално не докаже супротно и не исцрпе се сви правни лекови”, наводи Епархија.

Прочитајте још:  Васкршња посланица
У саопштењу се напомиње да је овај проблем евидентиран и у извештају о верским слободама Сједињених Америчких Држава за 2022. годину у делу који се односи на “Косово”, што показује да је реч о већ систематском кршењу законски регулисаних верских права СПЦ.

“Истовремено, косовска полиција није писмено одговорила на обраћање СПЦ, нити је издала забрану богослужења на основу икакве судске одлуке јер за то ни не постоје валидне правне основе. Зато је забрана само усмено изречена на начин који имплицира могућност инцидента у случају да Црква искористи своје право слободе богослужења”, наводи Епархија.

Прочитајте још:  Шта се спекулише у високим црквеним изворима: Хоће ли Теодосије потписати споразум са шиптарским терористима?
Поновна забрана служења литургије нашој цркви, како се додаје, као и целокупна клима и покушаји да се наша права урушавају све више сваким даном, показују по ко зна који пут да је Српској Православној Цркви на простору Косова и Метохије потребна појачана правна заштита која неће омогућити злоупотребе права и закона, а нарочито верских слобода од стране косовских институција.

“Забраном овог скупа, као и неизвршавањем осталих правних обавеза према СПЦ, али и недозвољавањем приступа свештенства и верника једном броју других верских објеката на простору КиМ, јасно се показује озбиљна ситуација отворене верске, етничке и правне дискриминације која се наставља и погоршава. Епархија рашко-призренска овом приликом изражава свој најоштрији протест због отвореног кршења наших верских права и злоупотребе закона од стране косовске полиције која је дужна да обезбеди слободу окупљања и верске објекте и искористиће сва правна средства да се ово питање реши у складу са законом”, саопштила је Епархија.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *