Гајстлингер: Извињавам се због одлуке коју је донео Валентин Инцко

0

Валентин Инцко (Фото: Аутор: Sindre Langmoen - Model United Nations in Mostar, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31979561)

Бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко својом одлуком, коју је донео при одласку са свог мандата, провокативно је створио проблеме у БиХ, истакао је данас у Бањалуци професор уставног права из Салцбурга Михаел Гајстлингер.

Он је, пре предавања у Академији наука и уметности Републике Српске о теми “Устав БиХ и Дејтон”, рекао да се у лично име извињава због Инцкове одлуке јер је један Аустријанац донео такву одлуку и “масовно кршио права и Устав Републике Српске као и све уставне категорије што се тиче Устава БиХ”.

Гајстлингер је рекао да је Инцко присвојио себи компетенцију коју није имао и која му није дата Анексом четири Дејтонског мировног споразума.

“Он би био, уствари, задужен да интерпретира или да надзире проблеме у оквиру спровођења цивилног дела Устава. Насупрот томе, он је у суштини прекршио или превазишао своја овлаштења и члан три је самостално променио што у суштини није у његовим овлаштењима” – рекао је Гајстлингер новинарима.

Прочитајте још:  Захарова: Ко је дао право неписменим чиновницима из Софије да брукају бугарски народ?
Он је прецизирао да је до сада било 60 одлука свих високих представника који су без овлаштења мењали Устав.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Сматрам да у међународном праву и међународним односима ова врста протектората у БиХ је нека врста и диктатуре једне особе. Сматрам да треба да се врати изворном писаном слову и изворном Дејтону” – нагласио је Гајстлингер.

Упитан да прокоментарише враћање надлежности Републике Српске као реакцију на Инцково наметање одлуке, Гајстлингер је рекао да сматра реакцију Републике Српске оправданом и да је то једини начин на који може да се одбрани од тога.

Одговарајући на питање да ли БиХ може опстати уз нарушавање Дејтонског споразума, Гајстлингер је рекао да БиХ може функцинисати само уз поштовање ставова Републике Српске и ФБиХ од стране међународне заједнице.

Председник АНУРС-а Рајко Кузмановић рекао је да је врло битно да се чује различит приступ о овој тему.

“Мислим да је за БиХ веома битно да свет сазна да постоји уставна регулатива на нивоу БиХ, Републике Српске, који изричито каже да је БиХ конфедерална држава у којој ентитети имају главни ослонац управљања државом” – истакао је Кузмановић.

Прочитајте још:  Србија у значајном ризику од илегалних финансијских активности
Он је нагласио да је Република Српска направила квалитетан Устав који је веома важан, али који је више пута оскрнавио високи представник.

“Дошло је до тога да је високи представник неовлаштено поднио захтев већу које представља одређену структуру оних који гарантују уставни развој у БиХ и Републици Српској” – рекао је Кузмановић.

Он је нагласио да је потребно да у свет продре истина да је Република Српска кооперативна и да ради на томе да се примењује Устав те да “нема импровизације и наметања”.

Прочитајте још:  Аустријски министар спољних послова позвао је ЕУ да не прихвати Украјину пре балканских земаља
Предавање професора Гајстлингера организовао је АНУРС у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Аустрији.

Михаел Гајстлингер рођен је 1956. године у Радштату у покрајини Салцбург, професор је међународног права, компаративног права у области уставног и управног права, као и источноевропског права на Универзитету у Салцбургу.

Главне теме његових публикација су теорија и пракса међународног права, европске интеграције, међународно и европско право у области животне средине, руско и источноевропско уставно право.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *