Додик: Република Српска је наша држава, у БиХ смо зато што морамо

0
додик, уранијум

Милорад Додик (Фото: Председништво БиХ)

Додик: Република Српска је наша држава, у БиХ смо зато што морамо.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће Народна скупштина РС донети одлуке о Уставном суду Босне и Херцеговине које ће се поштовати и да ће Српска бити заштићена, преноси Н1.

„Ми ћемо донети наше одлуке. Уколико не буду уважавали Републику Српску, наравно да нема ни БиХ“, казао је Додик новинарима на Дугој Њиви код Модриче, где је обележена 31 година од пробоја коридора кроз Посавину.

Прочитајте још:  Српкињама у репрезентацији БиХ забрањена три прста
Он је навео да Република Српска „води идентичне битке као и пре 31 годину“, које су данас политичке.

Додао је да је Русија једна од оних моћних земаља света које поштују РС, на шта је поносан.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Наша држава није БиХ. Наша држава је Република Српска, а у БиХ смо зато што морамо. Једног дана Српска ће бити држава“, закључио је он.

Прочитајте још:  Ево како се слави издаја Косова и Метохије : Уз песму (Видео)
Наводећи да представници међународне заједнице у БиХ „могу да мисле шта хоће и да прете хапшењима“, он је оценио да је то „знак њихове немоћи и да никога из руководства Републике Српске неће ухапсити зато што брани РС“.

Додао је да властима у РС „није на памети насиље, већ да хоће политичку борбу“.

Додик је навео да је злоупотребљен процес дејтонског одлучивања у Уставном суду БиХ, наглашавајући да у Уставном суду треба да се одлучује консензусом, а не простом већином.

Прочитајте још:  Додик: Шмит од следеће седмице неће моћи да уђе у Републику Српску
У петак у подне је истекао рок који је председник РС дао Уставном суду БиХ да повуче нови Правилник о раду тог суда, према којем се пленарне седнице могу одржавати без иједног судије из Републике Српске.

Власти РС најавиле су да ће се следеће седмице одржати седница ентитетске народне скупштине на којој ће се расправљати о Уставном суду БиХ.

Прочитајте још:  Водитељки Пинка 500.000 од државе за мотивационе говоре
Додик је рекао да ће парламент РС у вези са Уставним судом донети одлуке које ће се „овај пут поштовати“, додавши да има много оних који сматрају да раније одлуке Народне скупштине, у вези са разним питањима, нису спроведене.

На Дугој Њиви код Модриче данас је обележена 31 година од пробоја коридора кроз Посавину, а у овој војној акцији погинула су 852 борца Војске Републике Српске, 13 припадника Министарства унутрашњих послова РС и 17 припадника МУП-а некадашње Републике Српске Крајине.

Косово Онлајн

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *