Хрватска на сивој листи земаља за прање новца

0

Хрватска на сивој листи земаља за прање новца.

Због неделотворних активности у спречавању прања новца и финансирања тероризма, Хрватска је једина земља ЕУ која се нашла на листи међународне агенције ФАТФ – у друштву с Албанијом, Панамом и Малијем.

Прочитајте још:  МИЛОШ КОВИЋ: Кратка историја геноцида на Косову и Метохији!
Међународна агенција за борбу против прања новца Финансиал Екшн Таск Форс (ФАТФ) ставила је Хрватску, заједно с Камеруном и Вијетнамом, на попис земаља које треба помније пратити. Ове три државе сада су међу 23 земље које „активно раде с ФАТФ-ом” на решавању „стратешких недостатака својих система за борбу против прања новца, финансирања тероризма и ширења оружја за масовно уништење”, каже се у саопштењу ФАТФ-а у Паризу.

Са седиштем у главном граду Француске, ФАТФ је главно међународно тело за борбу против и спречавање прања новца и финансирања тероризма, а припојено је Организацији за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).

Одвраћајући учинак на инвеститоре

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Сандеј тајмс: Пронађени трагови кокаина на 11 места у парламенту Велике Британије
Хрватска је једина чланица Европске уније која се налази на попису. Према наводима ФАТФ-а, влада у Загребу је обећала да ће се повећати напори у сфери спречавања ових облика финансијског криминала и покренути одговарајући акцијски план. Укључивање у такозвану сиву листу ФАТФ-а може значити озбиљан губитак имиџа земље и имати одвраћајући учинак на стране улагаче.

Остале земље на попису су Албанија, Панама, Мали, Јужноафричка Република или Уједињени Арапски Емирати.

Постоји и црна листа земаља које су класификоване као високоризичне. Тренутно се на њој налазе само три земље: Иран, Мјанмар и Северна Кореја.

Проблеми и у Немачкој

Прошлог лета је извештај ФАТФ-а потврдио да и Немачка има дефиците у борби против прања новца. Главна тачка критике била је да се томе још није придала довољна политичка важност.

Прочитајте још:  Захарова је прокоментарисала идеју да се отпадне воде користе у Европи
Међународни стручњаци критикују непрегледан хаос у вези с надлежностима и протоком информација између више од 300 различитих уреда, служби и државних тела која се у земљи баве овом тематиком. Постоје озбиљне мањкавости у праћењу преноса готовине, сматрају у ФАТФ-у, и генерално се жале да немачке надлежне власти чине далеко премало да истраже финансијске трансакције великих криминалних синдиката и да их доведу пред суд.

Због тога је Немачка и данас „рај за оне који желе прати новац” и посебно популарна европска дестинација међу италијанским мафијашима.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *