Табле – 157.000 Срба морало да напусти Сарајево

0

Табле – 157.000 Срба морало да напусти Сарајево.

На шест кључних улаза у Источно Сарајево од данас су постављене табле са називом града и територије града на српском и енглеском језику, на којима је истакнут податак да 157.000 Срба морало напустити Сарајево.

“Као што сам и обећао прије неколико месеци, на овим таблама смо истакли и јединственост коју карактерише наш град. Ово је град који је створен од великог дела 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево”, изјавио је овим поводом градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Он је подсетио да је, према попису становништва из 1991. године, у предратном Сарајеву живело најмање 157.000 Срба, оних који су се тако изјаснили.

“У првом егзодусу Срба из Сарајева који се десио у априлу 1992. године, са почетком трагичних ратних дешавања, Срби из страха за своју и безбедност својих породица напустили су делове Сарајева у којима су били мањина, а у другом, највећем икад виђеном у зиму 1996. године, 120.000 Срба напустило је делове Сарајева које су у одбрамбено-отаџбинском рату одбранили. Подручје Сарајева напустило је 99 одсто Срба”, истакао је Ћосић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Ево шта је Вучић јуче потписао за мигранте, све ће их враћати у Србију!
Према његовим речима, велики број Срба из Сарајева отишао је у Бијељину, Бањалуку, Требиње, Зворник, Брчко, Братунац, Београд, Ниш, Нови Сад, многе европске земље, Америку, Канаду, широм света.

“Онај број који је остао овдје, око 50.000 њих, заједно са људима који су живели на неким од данашњих подручја Источног Сарајева, створио је данашње Источно, а првобитно Српско Сарајево. Управо због ове чињенице, постављене су табле са овим натписом на улазу у наш град. Ово је историјска чињеница, нико нам је не може узети и није написана да икога вређа”, поручио је Ћосић.

Прочитајте још:  Србе чека само јад од Јадарита
Он је оценио да је крајње време, и да то каже због свих – становника Источног Сарајева, али и комшија из Сарајева – да се прихвате различитости.

“Различитости живљења, различитости мишљења, различитости политичког деловања, различитости сагледавања ствари из заједничке прошлости. Различитости уз поштовање и уважавање”, додао је Ћосић.

Прочитајте још:  Вучић прича о смањењу плата и пензија
Наводећи да постоје табле, натписи, понашање, изјаве, па и физички објекти који му као човеку сметају негде изван Источног Сарајева, он је рекао да изузетно поштује одлуке других да живе и раде на начин који није у складу са његовим.

“Према томе, надам се да ћемо врло брзо /ако нисмо до сада/, научити живети различитост уз поштовање и прихватање другачијег. То и јесте врхунац сваког модерног и демократског друштва, зар не”, навео је Ћосић.

Прочитајте још:  Сирија осуђује злочин окупатора у Појасу Газе
Он је нагласио да управо због свега жели да каже да је Источно Сарајево данас град који припада и представља свих 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево.

“Наравно, одавно смо и град једнако отворен за све оне који у њега долазе и опредељују се у њему да живе, и из осталих делова Републике Српске, БиХ и региона”, рекао је Ћосић и поручио да Источно Сарајево расте, развија се и остаје срце Републике Српске.

Подсећајући да је надлежност Градске управе редовно одржавање и унапређивање хоризонталне и вертикалне сигнализације у граду, при чему се води рачуна о безбедности саобраћаја, Ћосић је рекао да је у склопу редовних активности постављен и видео-надзор који “покрива” постављене табле како би се предузеле неопходне правне радње у случају њиховог уништења или оштећења.

БН ТВ/Срна

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *