Поздрав са “хрватског приморја”: ЖЕЛИМО ВАМ УГОДАН БОРАВАК И ПОВИЈЕСНУ АМНЕЗИЈУ!

1
хрватског

Овог лета ће поново многи туристи из Србије кренути на тзв. „хрватско приморје“ да уживају у лепотама тамошњег мора и сунца. Неки ће отићи на лепо острво Паг, у места Слану и Метајну, које се истичу недирнутим природним лепотама, тј. необрађеним голим стенама.

Када би ови туристи били упознати са извесним повијесним чињеницама, вероватно би им боравак и летњи ужитак у Лијепој Њиховој био умањен, а можда и неугодан. Јер они очигледно не знају (а неки и неће да знају) да су само два и по месеца по оснивању тзв. Неовисне државе Хрватске, 25. липња (јуна) 1941. у местима Слана и Метајна на Пагу формирани логори: први за покољ српских мушкараца, а други за мучење и сатирање српске деце од три до петнаест година и њихових мајки. У монструм–држави НДХ-азији у рекордно кратком времену формирано је чак 26 (двадесет шест) логора за сатирање Срба, Јевреја, Рома и других „реметилачких чимбеника“, тј. противника ове „државе“, што значи да су у смислу организације геноцида били далеко испред својих ментора, немачких нациста. Слана и Метајна на Пагу су прва два организована усташка логора, и они су у правом смислу речи били кољачка школа у којој су учитељи били монструозни патолошки крвници. У Метајни је српска нејач убијана најчешће изгладњивањем и жеђу, а већина су сахрањени живи (!!!) Тачан број жртава се вероватно никада неће сазнати.

За непуна три месеца постојања (од 25. јуна до 21. августа 1941. када је Паг предат Италијанима), кроз логор Слана је прошло око 16.000 затвореника. Прве жртве били су Јевреји из Загреба, а потом су довођени Срби и Јевреји из разних крајева. Усташе су их убијале клањем или бацањем у јаму у пределу Фурнаже. Највећи број је побијен (само у Јадовно на погубљење послано је око 3.000 Срба), а мањи део упућен је у Јасеновац формиран у коловозу (августу) 1941.

Прочитајте још:  Коначно решен проблем малинара?

Од 1945–80, у послератном времену комуно–усташке власти у Југославији, о првим усташким логорима се речито ћутало. Штавише, мештани Метајне су тврдили да никаквих усташких логора на њиховом острву никад није било. (Berislav Jelinic, NACIONAL, 14.09.2015)

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тек после одласка Громаде из Кумровца у вечна ловишта почела су озбиљна истраживања србоцида у првим усташким логорима на Пагу. Истраживања су започели публицисти Борислав Остојић и Михаил Соболевски 1981. године.  Резултате  истраживања и сазнања о ужасима пашких логора Остојић и Соболевски су током 1985. објавили у фељтону „ПАКАО КАМЕНЕ ПУСТИЊЕ“ у „Новом листу“, Ријека.

Јунак једне српске народне приче, цар Тројан, учинио је све што је могао да сакрије своју срамоту – козје уши. Ипак, истина о царевим козјим ушима је на крајње чудан начин обелодањена.

Тако је и податке о ужасима првих усташких логора Слана и Метајна почео да обелодањује  хрватски писац са острва Пага Анте Земљар (Паг, 1922 – Загреб, 2004). Овај истинољубиви човек је од 1941. године као илегалац, борац покрета отпора и политички активиста учествовао у Народно-ослободилачкој борби . Као 19-годишњи илегалац је са групом својих другова после премештања логора Слана, а за време полицијског часа, на централни крст на пашком гробљу поставио венац од глоговог трња с натписом „Жртвама Слане“. Истину о пашким логорима Земљар је објавио у књизи „ХАРОН И СУДБИНЕ“ (Четврти јул–Београд, 1988). Усташка освета је овог правдољубивог и истинољубивог човека стигла 1993. године: његов мозаички атеље је уништен бомбама и минама, а заједно с њим и библиотека, низ вредних уметнина и 240 нацрта пашких чипки. Починиоци никада нису пронађени.

Прочитајте још:  Како заштитити децу од украјинских обавештајаца

Српски правник и историчар проф. др Ђуро Затезало (Доње Дубраве, Кордун, 1931 – Доње Дубраве, 2017) је аутор драгоцене двотомне студије под насловом „ЈАДОВНО“ (издавач Музеј жртава геноцида–Београд, 2007). Ове две књиге садрже исцрпну документацију коју је др Затезало прикупио на основу дугогодишњег стрпљивог истраживања транспортних листа, дописа државних и полицијских органа и других докумената и сведочења сродника, па је на основу свега тога идентификовао 40.123  жртве (38.012 Срба, 1.998 Јевреја, 88 Хрвата и 25 осталих) међу којима су и пашки страдалници. Поглавље „Логори Слана и Метајна на отоку Пагу“ (стр. 126–151) осветљава сатанистичку делатност усташа у току 132 дана постојања првих логора, а пре званичног доношења „расних закона“ и проглашења Срба свих узраста (од колевке до старца) и оба пола за „највеће непријатеље хрватског народа којима нема мјеста у Хрватској“.

Проф. др Ђуро Затезало (1931–2017) – неуморни истраживач србоцида

На прилазу плажи Суха 7. септембра 1975. године је подигнуто спомен-обележје. Током грађанског рата у Југославији (1990–95) спомен-плоча је уништена.  Обновљена је 26. јуна 2010. године, али је после само три дана поново уништена.  То је трећи пут од почетка 1990-их година да је спомен-плоча уништена и то недуго по постављању.

И уместо да овим слугама непоменика и србождерима подвикнемо „АПАГЕ САТАНА!“ („Губи се, сотоно!“), многи међу данашњим Србима желе да са кољачима српске нејачи и монструмима који су сахрањивали живу српску децу, и даље негују Братство и Јединство!?

Но, немојмо кварити ужитак српским туристима који ће се и овог лета на „хрватском мору“ сунчати и одмарати на костима српских новомученика. Ми Срби смо ионако познати као народ који је вазда неговао културу кратког памћења и опраштања онима који тај опроштај нису нити ће било кад тражити. А сви знамо да је овде реч о највећем некажњеном безакоњу и НАЈГОРИМ ЗЛОЧИНЦИМА НОВИЈЕ СВЈЕТСКЕ ПОВИЈЕСТИ!

Прочитајте још:  „Неовисно босанско судство“: Кажњавају Србе због песама, док су Насер Орић и остали кољачи на слободи

Опрости им, Боже, јер не знају шта раде.

Или можда знају?

Драган Р. Млађеновић / Наука и култура

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Поздрав са “хрватског приморја”: ЖЕЛИМО ВАМ УГОДАН БОРАВАК И ПОВИЈЕСНУ АМНЕЗИЈУ!

  1. Знају они , јако добро , шта раде.
    Проблем је што већина Срба не зна шта ради.
    По Р. Српској и Србији су се могли виђати билборди на којима се рекламира “њихово” приморје са текстом :

    “ТАКО ЛИЈЕПО А ТАКО БЛИЗУ”

    Када одете у тамо “лијепо њину” можете видјети исте те билборде са мало измјењеним текстом а тамо пише :

    “ТАКО ЛИЈЕПО А ТАКО НАШЕ”

    Да ли ишта допире до вашег мозга , браћо срПи???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *