Уставни суд одбио предлог РС да Србе врати у одлучивање

0

Уставни суд одбио предлог РС да Србе врати у одлучивање.

Усвајањем захтева Милана Кнежевића за пензионисање највиша правна инстанца у БиХ остаје без представника Српске.

До понедељка би све три стране требало да доставе предлоге како би покушале да пронађу излаз из све веће политичке кризе која потреса БиХ. Међутим, ситуација тренутно изгледа прилично безнадежно.

Прочитајте још:  НОВА С И ДУПЛИ СТАНДАРДИ "Дара из Јасеновца" неважан, "Qуо Вадис, Аида?" битан филм
Уставни суд БиХ одбио је предлог Српске да суд укине недавно усвојена правила по којима за одржавање седница више није потребно присуство барем једног судије из РС. Заузврат, Српска би суспендовала закон о непримењивању одлука Уставног суда. Но, није било спремности да се размотри понуда РС, јер Уставни суд није прихватио расправу о спорном члану.

Председник РС Милорад Додик понудио је неколико модела за превазилажење тренутне кризе, али њихова прихватљивост изгледа упитно. Један од захтева јесте и доношење закона о Уставном суду, који би омогућио избор домаћих судија уместо страних.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  МАЈKА ХРАБРОСТ: Има 77 година и на леђима носи свог болесног сина (59)
Елмедин Конаковић, министар спољних послова БиХ и лидер једне од владајућих партија у ФБиХ, каже да се о Уставном суду може разговарати, али да „никад неће бити прихваћена етничка могућност заустављања било којег правосудног или судског процеса”.

„Уставни суд је за нас једна од најважнијих ствари, коректор свих лоших понашања и гарант опстанка БиХ”, каже Конаковић.

Ранији предлог Српске био је да се у тај суд бира девет судија из БиХ, али тако да Скупштина РС бира њих троје и да за сваку одлуку треба да буде обезбеђен глас барем једног судије из сваког народа. Тај предлог је мотивисан жељом да се онемогући прегласавање било којег од три народа у БиХ.

Прочитајте још:  Избори у БиХ: Најбољи изборни програм (видео)
Скупштина РС је пре тога изразила незадовољство радом Уставног суда и уверење да се тамо прегласавају интереси Срба и Хрвата, што је пре неколико месеци довело до позива српским судијама да се повуку из рада те институције. Претходно је једном од двојице српских судија истекао мандат, а Златку Кнежевићу, како су медији јавили у четвртак, одобрен је одлазак у пензију. Тако сада Уставни суд нема ниједног представника РС, а недостаје и један судија из Федерације БиХ.

Министар спољне трговине и економских односа у Савету министара Сташа Кошарац после разговора са шефом Делегације ЕУ у БиХ и специјалним представником ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером изјавио је да је Уставни суд БиХ досадашњим деловањем, а посебно спорном изменом правилника, „произвео политичку кризу и извршио удар на уставни поредак у БиХ”.

Прочитајте још:  Србима на јесен спремају присилну вакцинацију: Ово морате да знате
Председник опозиционог ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је да се „морамо вратити демократском принципу да су институције власништво народа, а једна од институција којима је неопходна реформа јесте и Уставни суд БиХ”.

„Неопходно је усвојити закон о Уставном суду БиХ којим би стране судије биле замењене домаћим, и то на начин да се домаће судије бирају искључиво у Скупштини РС и Парламенту ФБиХ”, рекао је Бореновић.

Прочитајте још:  ТАЈНИ ДОКУМЕНТИ ОТКРИЛИ: Трамп сређује Балкан по плану највећег СРБОМРСЦА
Паралелно са законом којим је одређено да се одлуке Уставног суда до доношења закона о том суду неће примењивати у Српској, парламент је усвојио закон да се одлуке високог представника не објављују у „Службеном гласнику РС”.

(Не)именовани супервизор Кристијан Шмит укинуо је оба закона, али његова одлука није објављена у „Службеном гласнику РС”. Али су објављена оба закона скупштине, након што је председник РС потписао указ. Након тога је Тужилаштво БиХ формирало тим због кршења супервизорових одлука, а припадници полицијске агенције Сипа посетили су „Службени гласник РС”. Додик је пре тога поднео пријаву против Шмита за „лажно представљање”, док је директора „Службеног листа БиХ” тужио због објављивања закона донетих од немачког дипломате који нема право да намеће законе.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *