Постоји алтернатива европском путу: Конгрес БРИКС -а и Србије на јесен у Београду

2
београд

www.globallookpress.com © Silas Stein/dpa Скупштина Београд, Србија

Покрет социјалиста Србије, који је иницирао разматрање резолуције о БРИКС -у у Народној скупштини, одржаће на јесен конгрес на коме ће учествовати српски стручњаци и представници земаља чланица како би се српска јавност упознала са условима и погодностима чланства у овој организацији, рекао је за “РИА Новости” заменик председника покрета Бојан Торбица.

Покрет социјалиста предао је 28. августа Скупштини Србије на разматрање нацрт резолуције у коме се указује потреба за јавним дијалогом о чињеници да “европски пут Србије има јасну алтернативу, оличену у процесу придруживања БРИКС-у”. Очекује се да ће скупштински одбор почети разматрање документа 20. септембра.

“Ми смо коалициони партнери владајуће Српске напредне странке. Ово је један од корака у нашем програму који ми промовишемо од његовог настанка. Два стуба наше политике су подршка Српског света и сарадња са организацијама попут БРИКС-а”, рекао је Торбица.

Према његовим речима, директор Безбедносно-информативне агенције БИА Александар Вулин је и раније предлагао да грађани Србије изађу на референдум и определе се за БРИКС или за ЕУ.

Због тог предлога, Покрет социјалиста сарађује са Институтом за јавни стратешки дијалог и планира да окупи интелектуалце и стручњаке из Србије како би крајем септембра или почетком октобра одржали конгрес са представницима из земаља БРИКС-а. Тема конгреса би била “Свет месец дана после самита БРИКС-а”, рекао је Торбица.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Наиме, како објашњава, српска јавност није довољно информисана о томе шта је БРИКС у ствари, медијска пажња је усмеренија према европским интеграцијама.

У резолуцији коју Покрет социјалиста предлаже истакнуто је да је европски пут у ћорсокаку, нагласио је Торбица и додао: “Већ 20 година Србију и њене грађане обмањују да могу да постану део ЕУ, али видимо да није тако. Већ десет година им се није придружила ни једна земља. На последњем самиту је речено да ЕУ треба да се припреми за пријем нових чланица тек до 2030. године”.

Прочитајте још:  Дачић отказао све састанке за уторак!

“Постоји алтернатива која је сваким даном све јача. Придруживање БРИКС-у је најрелевантнији економски и политички процес. У његовом саставу су земље традиционално пријатељске Југославији и Србији. Ниједна од земаља оснивача БРИКС није признала независност Косова, нико од њих није уцењивао власти Србије и њене грађане, нико од њих није тражио део територије Србије и изручење српских хероја који су бранили народ у ратовима деведесети”, јасан је Торбица.

Дошло је време да српска јавност од стручњака сазна шта је БРИКС, какве су шансе Београда да се придружи, које су мане и предности организације, казао је.

Гурање Србије у ЕУ против воље великог дела грађана није дало резултате, рекао је Торбица и додао да можда само 20 одсто грађана подржава европске интеграције.

“Треба их информисати шта је БРИКС, шта нуди и шта можемо да добијемо, шта је Нова развојна банка, да ли се БРИКС залаже за јединствену валуту, да ли ће ова валута бити нова, да ли ће доћи до дедоларизације. И што је најважније, да ли БРИКС гарантују својим чланицама и партнерским земљама да неће бити уведене санкције”, прецизирао је посланик.

Рестриктивне мере које Запад уводи против Руске Федерација, Србија је осетила на својој кожи након распада Југославије, а грађани Кубе трпе санкције већ 70 година и “ми не желимо да било ко да буде економски и политички ограничен на овај начин”, нагласио је Торбица.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Постоји алтернатива европском путу: Конгрес БРИКС -а и Србије на јесен у Београду

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *