Колинда оптужила Путина за сопствени пораз на изборима

1

Колинда оптужила Путина за сопствени пораз на изборима.

Бивша председница Хрватске, представница националне конзервативне странке Хрватске демократске заједнице Колинда Грабар Китаровић оптужила је Русију за мешање у председничке изборе 2020. године.

Она је ово изјавила у подкасту Оне Десишн бившег директора МИ6 Ричарда Дирлава, преноси дописник ПолитНавигатора.

Грабар-Китаровићева је рекла да највеће несугласице између ње и руског председника Владимира Путина нису биле око проширења НАТО-а или Украјине, већ око терминала за течни природни гас (ЛНГ) на хрватском острву Крк, чему се он наводно жестоко противио.

ЛНГ терминал је био највећа тачка спора са Русијом и вероватно узрок хибридних акција током предизборне кампање, што је допринело резултатима избора 2020. године“, рекао је бивши хрватски председник.

Истовремено, Грабар-Китаровић је подсетила како јој је Путин објаснио да је течни гас економски неисплатив за Хрватску, јер је много скупљи, али се није обазирала на његове речи јер је покушавала да обезбеди енергетску независност земљи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Ђурђевић жестоко одговорила Хилу: Србија није америчка секретарица да испуњава ваше задатке!
Према њеном мишљењу, председник Републике Српске БиХ Милорад Додик је „проруски и пропутиновски оријентисан“ и „инструкције добија од Путина или неког другог из Русије“. Осим тога, она је упозорила да Путин „рекреира сфере утицаја, али иде много даље од сфера утицаја које је Руско царство имало на Балкану, јер никада није било заинтересовано за Хрватску и Босну и Херцеговину“, а њој је стало само до оно што је било источно од реке Дрине.

„Путин ми је, у једном од отворених разговора које смо водили, рекао да је, нажалост, дозволио да Словенија и Хрватска оду и постану чланице ЕУ и НАТО, али да неће дозволити другим земљама да оду. То је било прије уласка Црне Горе у НАТО, што је било значајно јер су буквално покушали да изазову државни удар прије него што је Црна Гора ушла“, испричала је своја сјећања бивша предсједница.

Бивша челница Хрватске је истакла да у њеној земљи нема проруског бирачког тела, а они који су отворено проруски оријентисани су заправо „подстакнути економским интересима“ везаним за руски утицај у енергетском сектору.

Прочитајте још:  Зашто Србија треба да уђе у ОДКБ и Заједницу словенских земаља
Истовремено, она је подсетила да је Хрватској за ослобађање територија које контролишу српски побуњеници „требало неколико стратешки малих операција које су довеле до великих резултата“.

Према речима Грабар-Китаровић, операција Олуја трајала је свега неколико дана и имала је минималан број жртава јер је Хрватска војска, изводећи заједничке војне операције са Армије БиХ, успела да заобиђе одбрану коју су створиле локалне српске паравојне формације и удар с леђа . Оно што Украјина данас не може због тога што јој се меша Црно море.

Прочитајте још:  Пусић: Злочини у Медачком џепу - фашизам у најгорој фази
Представница десно конзервативне Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Колинда Грабар-Китаровић током свог председничког мандата није крила своје неоусташке симпатије. Није се либила да свог омиљеног певача назове десничарским рокером Марком “Томпсоном” Перковићем, који велича “херојство” усташа и логора Јасеновац.

Осим тога, у младости, претходна поглавица Хрватске често је позирала у усташкој бистини (војни покривач за главу који су хрватске усташе посудиле од Италијана) и сваке године учествовала на комеморативним свечаностима у Блајбургу у Аустрији, где је крајем Другог светског рата године, југословенски партизани стрељали велики број хрватских усташа.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Колинда оптужила Путина за сопствени пораз на изборима

  1. Повелико је питање да ли су у Блајбургу “југословенски партизани стрељали велики број хрватских усташа” јер, ако су још од Сремског фронта имали наредбу да се са њима сукобљавају, због чега би ишта чинили у Блајбургу.
    Тамо су, по свој прилици, побијени Срби, они који су се налазили “на зачељу” избегличке масе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *