Толстој и Оптина.

9. септембар – 195 година од рођења великог руског писца.

Прочитајте још:  СТАРА ЦРКВА КРИЈЕ ТАЈНУ БОЈА НА КОСОВУ: Овде почивају Југ Богдан и његових 9 Југовића!
Познато је о „тешком“ односу Лава Николајевича са Црквом. Ипак, више пута је одлазио у чувену Свјато-Введенску оптинску пустињу у близини древног Козелска…

 

Значај Оптинске испоснице у духовном животу Русије је посебан, тамошњи старији монаси су се старали о хиљадама ходочасника који су хрлили из свих крајева царства. Велика је слава Оптине у Русији, о којој су блистале речи: „Тешко је са сигурношћу рећи да ли је икада у Русији у њеној историји било места где се друштво људи у толикој мери приближило идеалу хришћански односи“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Село звано Оптино, названо по древном разбојнику Опти, који је много згрешио и на крају свог живота, очигледно измучен моралним мукама – баш према речима песме о Кудејар-атаману, у коме је „Господ пробудио своје савест” – и основао монашки манастир, монашки постриг са именом Макарије је мали: можда два-три десетина кућа са обе стране манастира, уз реку Жиздру.

 

Дакле, на нашем првом путовању из Харкова 2003. године, избор места за ноћење био је лак за нас, групу ходочасника: били смо смештени у „баракама“. Занимљиво је да назив ових настамби потиче из средине 19. века, када је у једном од њих боравио гроф Л. Толстој, који је својевремено ходочастио из Јасне Пољане.

 

Идући од манастира до манастира древном стазом старом већ двеста година, нисам могао а да не помислим да су овим путем скоро цео деветнаести век ишли старци да би служили у манастиру, са изузетком г. они који су били слаби, као, рецимо, учитељ Амвросија, који је боловао три деценије. Путем су ишли Гогољ, Достојевски, Толстој и многи дивни људи Русије.

„Свратио сам на пут до Оптине пустиње и заувек одузео успомену на то. Мислим да није боље ни на самој Гори Атон. Тамо је очигледно благодат… Никада нигде нисам видео такве монахе. Чинило ми се да све небеско разговара са сваким од њих… Неколико миља даље, приближавајући се манастиру, већ се чује његов мирис: све постаје пријатније, ниже се наклоне и више је саосећања за човека. Покушајте да посетите овај манастир…” писао је Н.В. Гогољ другом грофу, А.П.Толстоју.

Прочитајте још:  Више од 80 % грађана Србије против санкција Русији – желе у Евроазијску унију
Лав Толстој је први пут дошао у Оптину као тринаестогодишњи дечак – на сахрану свог старатеља, сестре покојног оца, којег је изгубио са осам година; а мајка са две године. Толстојева тетка А.И. Остен-Сакен, према њеном нећаку, „није била само споља религиозна“, већ је живела „истински хришћанским животом“ и дописивала се са оптинским монасима. Кажу да је њен муж био веома сурова особа, ругао се својој жени, чак је пуцао из љубоморе. Пошто се разболела, затражила је да буде сахрањена у Оптини. Снажно везан за тетку, Лео је туговао, а поводом њене смрти написао је једину песму у свом животу.

 

Као што се сећамо, Лев Николајевич, са својом инхерентном страшћу природе, није читавог живота фаворизовао песнике, називајући верзификације „плесом иза плуга“. Био је немилосрдан чак и према генију Шекспира. И само се Афанаси Фет извинио. Па, Тјучев, кажу.

Извињавамо се и њему: песнички епитаф који је тинејџер оставио након смрти вољене тетке, на који нема потребе примењивати никакве естетске критеријуме, је, наравно, веома далеко од савршеног, али је искрен:

Уснувши за земаљски живот,
Ти си отишао непознатим путем.
У пребивалишту небеског живота
сладак је твој мир.
У нади на слатки датум
и са вером у загробни живот,
Нећаци су подигли овај знак сећања
у част пепела покојника.

 

Плоча са овим натписом је дуго била у Оптини, затим је однета на породично имање покојника. И пепео жене је остао овде.

Историчари књижевности такође наводе да је друга сестра оца Лава Толстоја, „П. И. Јушкова, као и вољена „тетка“ Т.А. Ерголскаја, коју је Толстој назвао „трећом и најважнијом” особом у смислу утицаја на његов живот. У Оптинској некрополи, поред гроба А. И. Остен-Сакена, сахрањена је Е. А. Толстаја, рођена Ерголскаја, свекрва Толстојеве сестре.

Други пут је гроф дошао у Оптину у 49. години, заједно са књижевним критичарем Страховом, намеравајући да се увери да ли је о. Амброзија, како су се о њему шириле гласине широм „огромне Русије“.

 

Прочитајте још:  Стари Словени и Хришћанство – 2. део
Трагач Лев Николајевич је више пута дуго и детаљно разговарао са старцем Амвросијем и изразио да је он „заиста, заиста свет човек; када разговараш с њим, осећаш се ближе Богу.” Очеви пустиње су се веома топло односили према Толстоју. Страхов је тада написао грофу: „Очеви те изузетно хвале, у теби налазе лепу душу.

 

Верује се да су после три године почеле да се дешавају промене у психи и расположењу грофа Л. Толстоја.

Он то ради: облачи се у сељачку кошуљу и ципеле и, са ранцем преко рамена, хода стазом од 140 километара од Јасне Пољане до Оптине – заједно са учитељем школе Јасне Пољане и његовим слугом, такође обученим на сељачки начин. Сапутници ноћу у сељачким колибама, где се гроф „упознаје са сељачким животом“.

У хотелу Оптина за људе племићког сталежа нису га препознали, нису га пустили, послали су га да преноћи у болницу. Тада је Лев Николајевич провео ноћ на поду у касарни, на слами, заједно са обичним људима. И следећег јутра сам одлучио да прошетам и видим шта продају у иконодавници. А онда је видео како је једна сељанка неколико пута узимала Јеванђеље у руке, али је одлагала, не могавши да плати. Толстој је жени купио књигу. Монаси су се узбунили: откуд брадатом сељаку у ципелама и платненој кошуљи толики новац? Почели су да проверавају визит карте које су богати посетиоци остављали у посебном прозору на улазу у манастир. Испоставило се да је слуга оставио грофову визит карту. Власници манастира су се забринули: визит карта је била, али сам гроф није био у хотелу! Игуман је сам затекао грофа Лева Николајевича у касарни, извинио се, а гроф је страсно узвикнуо: „Ви кажете у својим беседама да смо сви једнаки пред Господом Богом, а испада да смо једнаки само у гресима. Што се осталог тиче, нема једнакости!“

Толстој је тада писао свом пријатељу да је ходочашће било велики успех, а он види пет година свог живота које је спреман дати за ових десет дана.

Прочитајте још:  ВЛАДИМИР ДИМИТРИЈЕВИЋ: Џефри Сакс, вирус корона и америчко биолошко ратовање
А у својој 53. години, гроф је дошао на следеће мисли: „Ако је Господ Бог створио човека на своју слику и прилику, онда морамо живети као Бог, а не ради тела и богатства.

 

„Догодила ми се револуција, која се у мени припремала дуго времена. Одрекао сам се живота нашег круга, признао да ово није живот, већ само привид живота. Да бих разумео живот, морам да га разумем не као изузетак, не ми, паразите живота, већ живот тих једноставних радних људи који чине живот“, написао је Толстој у својој чувеној „Исповести“.

 

Тада ће велики писац изразити јеретичку идеју да Црква не мора да буде спона између човека и Бога. Гроф је живео са антицрквеним ставом до последњих дана свог живота.

 

Разговори Лава Толстоја са оптинским старцем Варсануфијем чудно су довели писца до заплета приче „Отац Сергије“, осуђене од Цркве, попут романа „Васкрсење“. Још један грофов грех, према Цркви, био је покушај самосталног превођења Јеванђеља. Незадовољан присуством четири канонизована, Толстој је одлучио да њихов број повећа на једанаест познатих јеванђелских текстова. Али није му дато одозго да обавља такав посао. А на основу свеукупности својих поступака, писац је на почетку ХХ века. је Синод изопштио из Цркве.

У манастиру Казан Шаморда, који се налази десет миља од Оптине и увек га духовно хранили старци, једина сестра Лева Николајевича Марије, коју је он више пута посећивао, укључујући недељу дана пре смрти, и где је у једној од својих посета током седмица правио скице Хаџи Мурата. Од 1889. године Марија је постала духовна кћи старца Амвросија, са његовим благословом напустила је свет и настанила се у манастиру Шаморда, све до своје смрти 1912. године.

Прочитајте још:  Зашто је потребна детитоизација Србије?
1896. године, трудом Марије Николајевне, договорен је састанак између њеног брата и старца Јосифа, чија су понизност и доброта благотворно деловали на Лева Николајевича, и од тада је, према речима његове сестре, „постао много мекши“.

Истраживач М. Мозхарова у дивном чланку „Последња посета Л.Н. Толстој из Оптинске пустиње” каже: „Приликом последњег сусрета са својом сестром монахињом, на питање Марије Николајевне зашто није посетио старешине, Толстој је одговорио: „Зар стварно мислите да ће ме прихватити? Не заборавите да истински православни, прекрстивши се, остављају ме; заборавио си да сам изопштен, да сам ја Толстој о коме можеш… па шта, сестро!..” По њеном мишљењу, одговор њеног брата јасно је доказао да „он признаје његова грешка у животу“. После тог дугог разговора, Толстој јој је рекао: „Сутра идем код отаца у скит; по твојим речима, надам се да ће ме прихватити. И додао је, окрећући се Д.П. Маковицком: „Дакле, докторе, сутра ћемо преноћити у Оптини.

Према речима Толстојевог сина Лава Лвовича, који је увек био осетљив на психичко стање свог оца, Лев Николајевич је доживео екскомуникацију из Цркве „више него што би многи могли да мисле“. Два су га разлога навела да дође у Оптину, каже Лев Лвович. Први је „жеља, пре смрти, чију је близину предвидео, да види своју једину сестру“; други је „ићи тамо где су добри људи могли да нађу прави мир у својој вери“.

Прочитајте још:  Руске трупе држе под контролом Северск
Од истог истраживача читамо: „Дефиниција Светог синода (1901) каже да се гроф Лав Толстој „свесно и намерно искључио из сваке комуникације са православном црквом“. Толстој није могао а да не схвати да се тиме отуђио и од православног руског сељаштва и од целе православне Русије. „Можда ти је непријатно што сам дошао код тебе?“, упитао је он приликом последње посете Оптини у хотелу оца Михаила. „Ја сам Лав Толстој, био сам изопштен из Цркве, дошао сам да разговарам са твојим старешинама“.

Изопштен из Цркве, гроф се није исповедио. Али, пошто је био хришћанин, плашио се да умре без покајања.

 

Прочитајте још:  Јосип Броз: „СРБИ ЗА 100 ГОДИНА НЕЋЕ ПОСТОЈАТИ!“
Толстој је 7. августа 1910. године, очекујући своју смрт, записао у свом дневнику: „Ретко сам срео особу обдаренију од мене са свим пороцима: сладострашћу, себичношћу, бесом, сујетом и, што је најважније, себичношћу. Хвала Богу што знам ово, видео сам и видео сву ту гадост у себи и још се борим против тога. Ово објашњава успех мојих писања.” Тачно два месеца касније, 7. новембра, више га није било.

 

Убрзо после грофове смрти, новембра 1910. године, у једној од црквених публикација објављен је чланак под насловом „Невољно умируће исповедање свете истине“, потписан иницијалима Е.К. Верује се да је његов аутор епископ Кирил (Смирнов) Тамбовског, који је послао у Астапово Телеграм Толстоју у коме га позива на помирење са Црквом: „Не међу својим следбеницима <…> Толстој је осећао у својој души рајско блаженство, већ у тишини богоблажених манастира г. Света Православна Црква – Оптина и Шамордина. И ко зна шта би даље било да најревноснији следбеници учитеља „непротивљења“ (Господе, каква иронија!) нису починили дивље насиље над њим, и штавише, у најсветијим тренуцима умирања за свакога. особа! Ко зна шта би још његове усне гласно изговориле целом свету да, како је желео и претпостављао,

Прочитајте још:  МСП Русије: Решење за КиМ на основу Резолуције 1244, договор мора да потврди Савет безбедности УН
Текст се завршава апелом, као свима нама: „Нека се сви који се клањају Толстоју и поштују га „учитеља живота“, свом пажњом, усредсреде на његово самртно ходочашће у Оптину и Шамордину пустињу, и нека нека овде не само умом, већ и срцем научите велике поуке, које су, на опомену и спасење свих оних који траже истину, благоволели да поуче Руку Свевишњега!..“

 

* * * 

Дакле, последњи дани животног пута Л.Толстоја прошли су кроз два манастира повезана духовном пупчаном врпцом – Оптину и Шаморду. Пре своје смрти, настављајући да буде преплављен сложеном духовном унутрашњом борбом, напуштајући Јасну Пољану, односно коначно напуштајући породично имање, што је више пута покушавао да постигне током свог немирног живота, писац је стигао управо у Оптину.

 

„Невероватно је“, примећује М. Мозхарова, „да је писац, који се последњих тридесет година борио против православне цркве и тврдио да је заувек раскинуо са њом, дошао у један од главних манастира православља. У две верзије писма које је Толстој оставио Софији Андрејевној, након што је рекао да ради само оно што „обично раде стари људи близу смрти“, Лев Николајевич је написао: „Већина људи иде у манастире, а ја бих ишао у манастир , “Кад бих само веровао оно што верују у манастирима. Не верујући, једноставно одлазим у самоћу.” Ове речи нису у коначном тексту писма. … Много пре 1910. Толстој је написао: „Излет у Оптину ме стално мами. У најтежем тренутку свог живота отишао је код оптинских старешина. Питао је за њих и у вагону, и од кочијаша, и по доласку у манастир од монаха.

 

Прочитајте још:  ЕУ уцењује Србију затварањем фабрика због одбијања да уведе санкције Русији
Лев Николајевич је покушао да напише дневник попут „Мисли за сваки дан“, али безуспешно. Истом стазом која води ка манастиру, гроф је 29. октобра ујутру два пута прилазио капији, али се није усуђивао да уђе – стајао је и стајао, ходајући уз ограду…

 

И истог дана у три сата отишао је у Шамордино, где је својој сестри рекао да је отишао од куће јер је ситуација у кући немогућа: његова жена је непрестано копала по папирима, тражећи његов тајни тестамент, у коме , иначе, говорило се да његови рукописи настали после 1870. године треба да буду у јавном власништву. Софија Андрејевна и грофово шесторо деце били су против ове воље, а само најмлађа ћерка, Александра Лвовна, остала је једно са својим оцем.

Прочитајте још:  Данас је Блага Марија заштитница жена, ако у цркви запалите свећу можете тражити испуњење жеље
Гроф је планирао да са ћерком оде у иностранство, одлучивши да за њега нема места у Русији, написао је поруку својој жени: „Наш састанак, а штавише, мој повратак је потпуно немогућ. Саветујем вам да се помирите. Провео сам два дана у Шамордину и Оптиној пустињи и одлазим. Волим те и жалим те свим срцем, али не могу другачије осим овога што радим.”

Толстој је кренуо ка Бугарској, али је, као што знамо, преминуо на станици Астапово у Липецкој губернији. Оптински старац Варсануфије дошао је у кућу у којој је лежао самртник, у нади да ће прихватити његово самртничко покајање и причестити га. Али „чопор секташких јеретика и либералних мрзитеља Христа и Цркве, који је непрестано окруживао писца и хранио се његовим делима“, није му дозволио да види умирућег светитеља, који је „молио лекаре и рођаке, ништа није помогло. Иако је био Лав, није могао да разбије прстен ланца којим га је Сатана везао.” Гроф је умро без покајања, без помирења са Богом.

„Не знамо како би се овај састанак завршио да је до њега дошло“, написао је В.Ф. Ходасевич о последњем Толстојевом несрећу са духоносним старешинама. „Можемо само да проценимо шта се догодило, а једва се усуђујемо да претпоставимо шта је могло бити.

Прочитајте још:  Путин: Помоћ и заштита становника Донбаса је наша дужност, тако смо ојачали суверенитет Русије!
Говорећи о томе шта је могло бити, закључује истраживач, Ходасевич је, наравно, имао у виду не само Толстојев загробни живот, већ и будућу судбину Русије. Толстојева реч је била превише значајна, превише је гласно одјекнула у душама и свести руског народа.

Изванредни руски мислилац Владимир Иљин у свом чланку „Повратак Лава Толстоја Цркви“ цивилизацијски је формулисао: „В. Ф. Ходасевич је био потпуно у праву када је рекао да је за левицу (у ствари, бољшевике) питање: бити или не бити безбожна револуција у Русији. Јер име Толстоја и легенда о његовом окорелом антицркизму … било је толико огромно у целом свету да је његов отворени и добро познати апел Цркви могао потпуно променити … изглед нове историје и духовне судбине Русија и цео свет“.

 

Прочитајте још:  Много шта је у Влашкој и Молдавији било сербско, а искорењено је насилном румунизацијом
Дакле, пред очима целе Русије, не плашимо се да кажемо, догодила се универзална катастрофа пред нашим очима. Катастрофа једне, велике, сверуске и светске личности, а после ове, па самим тим, и катастрофа државности нашег великог Царства.

 

Опрости, Господе, гордост и прелест слуге Твога Лава, упокоји душу његову и постави га у дворе Твоје! Спаси, Господе, нас грешне!

Станислав Минаков/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *