РТ: Како је изведена прва „револуција у боји“ у тадашњој Југославији

0

РТ: Како је изведена прва „револуција у боји“ у тадашњој Југославији.

Прочитајте још:  Путеви Србије за две године ненаменски потрошили ПОЛА МИЛИЈАРДЕ ЕВРА!
5. октобар 2000. је контроверзан датум у историји Југославије. На данашњи дан почела је „булдожер револуција“ која је довела до промене власти. Председник СРЈ Слободан Милошевић био је приморан да напусти своју функцију.

Тог дана у Београду се окупило више стотина хиљада демонстраната, углавном представника омладинских и студентских антивладиних покрета. Главна снага протеста био је покрет Отпор финансиран из иностранства. Формални повод за контролисану побуну били су резултати председничких избора 24. септембра 2000. године.

Прочитајте још:  Какво непоштовање народа: Миливојевић се хвали да је први посланички дан провео у кафићу, уместо да ради оно за шта га народ плаћа
Према званичним подацима, актуелни шеф државе Слободан Милошевић добио је 38,62% гласова, а његов конкурент, професор права и лидер Демократске странке Србије и представник Удружене демократске опозиције Војислав Коштуница – 48,96%.

Други круг је био заказан за 8. октобар, али је опозициони лидер одбио да призна резултате гласања, прогласивши победу већ у првом кругу са превазилажењем баријере од 50 одсто. 5. октобра организоване колоне демонстраната ујуриле су у центар престонице из пет праваца. Демонстранти су тражили да се Коштуница призна за председника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  РЕЗОЛУЦИЈА ОКРУГЛОГ СТОЛА „РАТ ПРОТИВ ПОРОДИЦЕ У КУЛТУРИ – НЕВЛАДИНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ У СРПСКОМ ОБРАЗОВАЊУ“
Први покушај опозиционо оријентисаних маса да уђу у зграду Савезне скупштине (Скупштине Југославије) је пропао: полицијски кордон је поуздано штитио све улазе. Ситуација се променила када се јуришној дружини придружио и пропали пољопривредник из Чачка Љубисав Ђокић, који је у Београд стигао јарко жутим булдожером. Према Ђокићевим речима, желео је да се обрачуна са лидером државе, пошто га је сматрао кривим за крах свог бизниса.

Користећи булдожер са огромном кантом, фармер је направио рупу у кордону и омогућио демонстрантима приступ згради. Пола сата касније, парламент је био у рукама опозиције. Историјска зграда је прво опљачкана, а затим запаљена.

Прочитајте још:  Поповић с губернатором Санкт Петербурга о економској сарадњи
Уз помоћ истог Ђокића демонстранти су у 17 часова заузели и запалили зграду Државне телевизије и радија. Коштуница се већ у 19 часова са балкона Скупштине града Београда обратио грађанима.

Управо је Ђокићев јарко жути булдожер дао име српској револуцији.

Милошевић је 6. октобра поднео оставку и обратио се нацији, признајући победу опозиције. Већ следећег дана Коштуница је ступио на дужност председника Југославије. Међутим, стварну власт у земљи имао је премијер Србије Зоран Ђинђић. Одласком Милошевића, спољнополитички курс Београда нагло се променио у прозападни.

Прочитајте још:  „Господин са Косова“: Како је НАТО најавио Аљбина Куртија
 2. октобра, уочи ових историјских догађаја, Милошевић је одржао говор који се у извесном смислу може сматрати визионарским.

Прочитајте још:  Најсиромашније место у Србији, а челни човек возика се у новом ауту од 40.000 евра
Он је упозорио да ће се Југославија под владом коју је инсталирао НАТО неизбежно распасти. Косово ће бити само прва жртва. Судбина Црне Горе биће препуштена дискрецији мафије, Запад ће такође тежити да одвоји Санџак и Војводину од Србије. Српски народ ће доживети исту судбину као и Курде, упозорио је тада председник.

Васељенска/РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *