РОДИТЕЉИ БРАНЕ УЧИТЕЉИЦЕ И ТРАЖЕ СМЕНУ ДИРЕКТОРА ШКОЛЕ У ШИДУ: Одбијамо да купимо уџбенике кад смо већ једне добили бесплатно!

0

(фото:Курир)

РОДИТЕЉИ БРАНЕ УЧИТЕЉИЦЕ И ТРАЖЕ СМЕНУ ДИРЕКТОРА ШКОЛЕ У ШИДУ: Одбијамо да купимо уџбенике кад смо већ једне добили бесплатно!

Након што је директор ОШ “Сремски фронт” Далибор Фарбаш припретио мајкама и очевима Центром за социјални рад, а учитељицама дисциплинским поступком, и то све због тога што ђаци нису користили уџбенике издавача ког је одредило наставничко веће, мештани Шида данас су у школском дворишту одржали протест у 18 часова!

У то исто време одржан је и родитељски састанак, и то у оним разредима чије су учитељице добиле срамни допис од директора, а окупљени грађани својим доласком желели су да пруже подршку родитељима и учитељицама које трпе притиске.

Фарбаш је, подсетимо, 18. октобра двема учитељицама другог и трећег разреда упутио допис, који је дошао и до родитеља, а у којем их је обавестио да крше одлуку наставничког већа и да ће против њих две покренути дисциплински поступак уколико не сазову родитељски састанак и не испуне његов захтев и не обавесте родитеље да деци купе књиге издавача ког је изабрало наставничко веће. Поред тога, Фарбаш је припретио и родитељима, и то Центром за социјални рад, што би се могло протумачити да би им могла бити одузета деца јер им они, према његовим тврдњама, одузимају право на основно образовање тако што су купили књиге другог издавача. Фарбаш је родитељима дао рок од две недеље да набаве уџбенике одабраног издавача, а родитељи, како сазнајемо, немају намеру да то учине.

Изманипулисани

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Савет родитеља је у марту у договору са школом донео одлуку да се изабере издавач од кога бисмо добили бесплатне уџбенике. У међувремену је почетком маја наставничко веће донело одлуку да то буду уџбеници другог издавача. Родитељи су још тада изневерени и изманипулисани. Покушавали смо да дођемо до челника школе да о томе причамо, али они су увек имали неке изговоре и са почетком школске године многа деца су долазила са књигама оног издавача ког није одредило наставничко веће” – прича за Курир Б. С. један од родитеља чија деца похађају ову осмолетку.

Он истиче да су учитељице на време обавестиле родитеље о одлуци наставничког већа, али да родитељи нису желели да купују књиге тог издавача, с обзиром на то да су од другог издавача уџбенике добили бесплатно.

– Учитељице нису ништа криве, оне су благовремено обавестиле родитеље о одлуци наставничког већа, не могу оне натерати родитеље да купе деци књиге другог издавача. Нити могу да избаце неко дете са часа или да га не оцене зато што има књигу тог и тог издавача. Те књиге су такође по плану и програму. Мене би два комплета издавача ког је одредило наставничко веће коштала 50.000 динара, с обзиром на то да имам два школарца, а ове књиге смо добили бесплатно – наводи саговорник.

Ометање наставе

Родитељи траже оставку директора

Прочитајте још:  Српски педијатар: Разумем бригу родитеља због вакцина, имају разлога за то!
Саговорник Курира наглашава да се настава у школи спроводи неометано већ два месеца, те се родитељи питају зашто управа школе сада хоће да спречи наставни процес.

– Учитељице раде свој посао, деца уче, имају контролне задатке, већ су добили неке оцене и поред тога што један део има уџбенике једног издавача, а други део ученика уџбенике другог издавача. А школа тек сада инсистира на неком кажњавању. Мислимо да је право време да Фарбаш поднесе оставку – каже један од родитеља за Курир.

Председник општине Шид Зоран Семеновић рекао нам је да Фрабаш још није поднео оставку, али да се и он нада да ће је поднети.

Учитељице нису криве

Прочитајте још:  Ко је Саво Манојловић, лажни еколог?
Истиче да родитељима не пада на памет да купују деци књиге другог издавача, поготово не после оваквог покушаја притиска од стране Фарбаша.

– Узнемирили смо се након његових претњи Центром за социјални рад, то нису наивне претње. Синоћ смо се окупили како бисмо пружили подршку учитељицама и родитељима. Обратили смо се и Центру за социјални рад, они су нам одговорили да они нису надлежни за то и да не виде разлог зашто је њих спомињао. Уколико директор буде покренуо дисциплински поступак против учитељица, ми ћемо им пружити подршку, оне нису ништа криве – закључује овај родитељ.

Мина Бранковић/Курир

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *