Хитра акција косовских Срба због прекопавања гробља: Ово је граница између људи и нељуди

0

Двадесетак грађана Косовске Митровице поднело је данас заједничку кривичну пријаву против извођача радова који су у уторак прекопали српско гробље у Микронасељу ради изградње пута за потребе једног Албанца.

У своје лично име, али и у име окупљених грађана заједничку пријаву поднео је Никола Кабашић некадашњи председник Основног суда у Косовској Митровици.

“Пошто сви нисмо могли да уђемо у суд, ја сам поднео званичну кривичну пријаву, отворен је случај, они су већ упутили неколико патрола на лице места. Ту је форензичка екипа која ће све да сними, да прикупи доказе, да нађу особе које су одговорне за то. Очекујем, након сазнања, да тужилаштво покрене званичну истрагу против наручиоца, финансијера посла и непотребних извршиоца радова“, рекао нам је Кабашић након подношења пријаве.

Он је прецизирао да је у питању гробље које је јасно обележено.

„Ту има више од 30 надгробних споменика. Стари су од неколико деценија до неколико стотина година. Ту су се сахрањивали грађани места Суви До и Косовске Митровице до 60 година прошлог века. Али то јесте гробље, јасно је обележено и видело се да је гробље. Ту не може ни по којим законима да се прави пут“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кабашић истиче да није желео од овога да прави политичко питање.

„Ово је правно и цивилизацијско питање, граница људскости где се деле људи и нељуди. Хоћемо ли да живимо као нормалан свет, хоћемо ли да градимо неке односе и суживот уз међусобно поштовање? Курти се непрекидно позива на правну државу, ево званично смо поднели кривичну пријаву да видимо како овај систем функционише“, казао је Кабашић.

Прочитајте још:  СУЛТАНИЈА, ПРЕДСТАВНИЦИ ЧЕТИРИ МАЊИНСКА САВЈЕТА СЛОЖНИ: Бошњаци окупирали Фонд за мањине, својима додијелили 1,4 милиона, осталима 40.000 евра!

Активиста из Косовске Митровице Стефан Вељковић рекао је да су у среду ујутру покушали да се информишу код полицајаца који су се налазили у близини прокопаног гробља о томе шта се заправо догађа, али су, према његовим речима, они били крајње некоректни и нису желели да разговарају са окупљеним грађанима.

„Заобишли су нас и рекли да нису за друштвене мреже, иако смо рекли да смо на јавној површини и да можемо да снимамо шта год желимо.Ми као група очајних и незадовољних грађана, због свега што се дешава већ две године, хоћемо да изразимо своје незадовољство и да позовемо све релавантне међународне и локалне факторе да реше овај проблем. Јер, ако су почели гробља да нам прекопавају, шта је следеће што можемо да очекујемо?“, рекао је Вељковић испред полицијске станице у Косовској Митровици.

Теодор Анастасијевић / Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *