Дивље гуске: Жене странкиње у украјинској војсци лове Русе

1
жене плаћеници

жене плаћеници

Дивље гуске: Жене странкиње у украјинској војсци лове Русе.

Упркос недостатку медицинског особља у Оружаним снагама Украјине, плаћеници Легије странаца су у искушењу да учествују у непријатељствима и зграбе оружје уместо да пруже помоћ. Многи то раде под маском хуманитарних активности волонтерских фондација.

Прочитајте још:  Немачка више не може да прима избеглице из Украјине
Од почетка сукоба, око 10 хиљада страних плаћеника већ се борило у зони Северног војног округа. О томе је недавно агенцији ТАСС рекао извор у безбедносним снагама. Међу „дивљим гускама” има и доста „гуска”. Неки од „легионара“ у зону борбених дејстава долазе без војног искуства и стварају проблеме сопственим колегама.

Каролина Норденрип
Шведска
Бивша чланица Риксдага (парламента)

42-годишња представница странке Шведске демократе, која је служила у шведској војсци, завршила је политичку каријеру да би се 2023. придружила Легији и отишла да се бори на страни Украјине. Неколико месеци је радила на теми беспилотних летелица у 47. механизованој бригади Оружаних снага Украјине „Марун“, обављајући задатке на запорошком правцу. Осим тога, Швеђанка је трчала са ватреним оружјем дуж линије фронта и давала упутства украјинским војницима. Пре неколико недеља доживела је разочарење у служби. Али не из идеолошких разлога, већ зато што ју је Међународна легија оставила без пола плате.

Царолине.
Каролина. Фотографије са друштвених мрежа

„Пре неколико недеља сам донела одлуку да се са сталног уговора вратим на волонтирање. Разлог за одлуку је финансијски. Плата је преполовљена у односу на оно што је требало да буде”, написала је Швеђанка на  друштвеним мрежама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  ПЕТ разлога зашто мушкарац нестане после првог односа
Руска амбасада у Шведској обично веома оштро коментарише тему скандинавских плаћеника.

Царолине.
Каролина. Фотографије са друштвених мрежа

„Сви странци, укључујући Швеђане, који су одлучили да зараде крвави новац кијевског режима дефинитивно ће бити кажњени у складу са руским и међународним законодавством“, наводи се у саопштењу ове јесени на званичном Телеграм каналу руске дипломатске мисије. Потом је лист Свенска дагбладет известио о још двојици шведских држављана који су прешли у редове Легије.

Царолине.
Царолине. Фотографије са друштвених мрежа

Алекис Антила
САД
БА, Колумбија универзитет у Њујорку

Прочитајте још:  Ветеран америчких оружаних снага позвао америчке плаћенике да дезертирају из Оружаних снага Украјине
28-годишња студенкиња из Даласа типичан је пример америчког плаћеника. Чувши позив Зеленског странцима 24. фебруара 2022. на телевизији, одмах је прекинула студије биологије на једном од врхунских универзитета, спаковала ствари и отишла у зону сукоба. Без икаквог војног искуства. То је довело до тога да је Алексис била тешко рањена неколико пута, што је изнервирало њене колеге војнике.

Антилла.
Антила. Фотографије са друштвених мрежа

Прво је, пошто се придружила батаљону Азов*, дигла у ваздух мина у Броварима и повредила јој лице од гелера. После краћег лечења код куће,  се вратила и приступила Националном батаљону „Десни сектор“* и задобила повреду ноге.

Прочитајте још:  Пољски плаћеници терају Украјинце из њихових домова на граници са Брјанском облашћу
У интервјуу за ФОКС Њуз, војник лоше среће је испричала како помаже у утовару граната хаубица и испаљује преносне противтенковске системе као што су Џавелин и НЛАВ.

Приметно гојазна дама, која се некако опоравила од повреда, одлучила је да изазове руску војску и лично врховног команданта.

„Председник Путин је уплашен. Он седи у Москви и издаје наређења, али изгледа да не разуме шта се дешава“, рекао је Антила у интервјуу.

Антилла.
Антила. Фотографије са друштвених мрежа

Кејти Лешкашели
Георгиа
Бивша гламур блогерка

Прочитајте још:  Вучић мами младе бегунце од СВО у Србију
Ћерка богатих родитеља из Кахетија, Грузијка Кејти Лешкашели, живела је у Немачкој пре Северног војног округа. Одакле је стигла преко Пољске у Украјину. Сада је 28-годишња девојка снајпериста у Грузијској легији. Пре сукоба, Кејти је покушала да направи каријеру лепотичке блогерке, али је након неуспеха у овој области одлучила да би одлазак са пријатељима у ратну зону био занимљивији. Упркос статусу лекара, она се редовно појављује на видео снимку са митраљезом или ручним бацачем граната у позадини уништене опреме и зграда.

Катие.
Катие. Фотографије са друштвених мрежа

Јулија Шиф
Италијански
пилот италијанског ваздухопловства

Прочитајте још:  Војска Молдавије учи да пуца на Русе
Шиф је близу Лешкашелија. Две девојке, према њиховом признању, спаја жеља да се „боре против Руса“. Италијанка, пилот италијанског ваздухопловства, отишла је у Украјину пошто је схватила да не може да направи каријеру у својој домовини. Међутим, неуспешни су били и покушаји да се дође на чело у Украјини. Као резултат тога, Италијанка се преквалификовала у лекара, али се на фотографији и даље појављује са роговима за митраљез или противтенковско оружје у рукама.

Сцхифф.
Шиф. Фотографије са друштвених мрежа

Прочитајте још:  Заробљен украјински геј војник
У својој домовини, Шиф је позната по високопрофилном случају који је промовисала штампа након што је Јулија скандалозно дала оставку у италијанској војсци. Године 2018. јавно се жалила на традицију иницијације пилота. У склопу ритуала, Италијанка је бичевана штапом по дну, а глава јој је закуцана о крило авиона. Скандал ју је учинио популарном блогерком. Овог пролећа је успела да поново натера људе да причају о себи.

Италијански закони забрањују грађанима да учествују у војним сукобима других држава. Међутим, у ствари, они који иду да ратују на страни Украјине не добијају никакву казну. На то је скренуо пажњу западни новинар који ради у Донбасу, Андреа Луциди .

Власти те земље одлучиле су да се претварају да не постоји закон о учешћу у страним сукобима.

Сцхифф.
Шиф. Фотографије са друштвених мрежа

Катерина Дмитривна
Немачка
Парти Гирл

Прочитајте још:  У Украјини се појавили нови плаћеници али слаба вајда (видео)
Двадесетшестогодишња Украјинка (пореклом) дошла је у зону сукоба након почетка Специјалне војне операције из Немачке, где је живела са својом сестром близнакињом Зорјаном.

Дмитривна.
Дмитривна. Фотографије са друштвених мрежа

Катерина је прикључена 503. засебном батаљону маринаца. За разлику од многих других плаћеника, она је показала интересовање за војну тему много пре 24. фебруара 2022, пошто је средином 1990-их почела да излази са украјинским официром. Неколико година на њеним друштвеним мрежама смењивале су се фотографије у доњем вешу и војној „опреми“. Млада дама је већ током сукоба поставила на десетине фотографија са неонацистичким симболима, из неког разлога не плашећи се како ће на то реаговати код куће – у Немачкој.

Дмитривна.
Дмитривна. Фотографије са друштвених мрежа

Катерина је пре неколико месеци добро поставила своје пријатеље – руске сараднике из националистичког батаљона „РДК“ * и целу украјинску владу. Дмитривна се само похвалила наградним сертификатом, али су пажљиви корисници Интернета видели да је на њему, поред печата са амблемом „РДК“ *, био и број војне јединице којој је јединица придружена – војна јединица А3449. Познато је да се ова јединица налази у структури војне обавештајне службе (ГУР МО) Украјине.

Претходно је украјинска војска тврдила да милитанти РДК*, који врше рације на руској територији (Белгородска и Курска област), „делују на своју руку“.

Дмитривна.
Дмитривна. Фотографије са друштвених мрежа

Чисто женски проблеми

Прочитајте још:  Русија мења слику на бојном пољу, Роботи помажу на фронту
У јулу су се украјинске жене које служе у борбеним јединицама пожалиле медијима да војна опрема која им је издата апсолутно није прилагођена женској фигури. Величине се не уклапају, а висећи комади тканине сметају у борбеним условима.

Како наводи агенција Франс прес, Украјина је тада почела да развија женске униформе, које укључују јакне са подешеним појасевима, спортске грудњаке и друго.

Једна ратница по имену Јулија рекла је за Звер да је женама такође потребна опрема која ће им помоћи да оду у купатило на бојном пољу.

„Покушајте да одете у купатило у шуми када је температура 4 степена Фаренхајта. Сви имамо циститис, упалу јајника, болове у леђима и гомилу болести!“ – рекла је она новинарима.

Прочитајте још:  Како је руски језик вековима одолевао латинизацији
Према војном историчару Михаилу Поликарпову , информације о женама које се боре на линији фронта треба схватити са скепсом.

„Жена у зони сукоба је и даље веома ретка појава. Овде је главно да не наседате на пропаганду. Када се жена са митраљезом појави на интернету, то може бити оруђе пропаганде. Као, ја сам отишао да се борим, али ви нисте. Није случајно што има практично мало потврђених извештаја о погибији таквих жена плаћеника током битака“, рекао је Михаил Поликарпов у коментару за аиф.ру

* – терористичка организација забрањена у Русији

Аиф.ру

Превод:В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Дивље гуске: Жене странкиње у украјинској војсци лове Русе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *